ΥΠΑΙΘΑ ΝΔ

Η Νεοφιλελεύθερη Αναδιάρθρωση του Σχολείου: Φροντιστήρια και Εξετάσεις Παντού

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Εντατικοποίηση Εξετάσεων και Παρακέντρα Μελέτης: Το Νεοφιλελεύθερο Στίγμα στην Εκπαίδευση

Κοινωνικά Εμπόδια και Εξεταστική Εντατικοποίηση: Το Νέο Πρόσωπο της Εκπαίδευσης

Η κυβέρνηση, ακάθεκτη και κυνική, συνεχίζει να επιβάλλει κοινωνικά εμπόδια στη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση. Ο νέος Υπουργός Παιδείας εντείνει τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία, αυξάνοντας τον αριθμό των εξεταζόμενων μαθημάτων από όλες τις τάξεις. Αυτή η κίνηση συνοδεύεται από τη νομιμοποίηση και ενίσχυση των “Κέντρων Μελέτης” (φροντιστήρια) στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Παράλληλα, οι διαγνωστικές εξετάσεις στην 6η δημοτικού και στην 3η γυμνασίου, που παρουσιάζονται ως “Ελληνική PISA”, λειτουργούν ως φροντιστήριο εξοικείωσης με το εξεταστικό ήθος του PISA/ΟΟΣΑ. Το Λύκειο και η υποχρεωτική εκπαίδευση επαναπροσδιορίζονται, ενισχύοντας τις παρασχολικές δομές παραπαιδείας και εντείνοντας τις ταξικές διακρίσεις. Αυτή η πολλαπλασιαστική τάση των εξετάσεων και η θεσμική αναγνώριση των “Παράκεντρων Μελέτης” αποκαλύπτει το αυταρχικό νεοφιλελεύθερο σχέδιο υποβάθμισης του δημόσιου σχολείου και την προώθηση της ιδεολογίας της “ελεύθερης επιλογής σχολείου” για λίγους, και όχι για όλους.

Γραπτός ΑΣΕΠ: Πώς είναι δυνατό ένας τετράωρος διαγωνισμός να θεωρείται πιο αξιόπιστος από 6, 8 και 10 χρόνια σπουδών;

ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΥΡΟΓΙΩΡΓΟΥ

Ένας ακόμα Υπουργός Παιδείας που θέλει να αφήσει το καταστροφικό νεοφιλελεύθερο στίγμα του στο σώμα της ελληνικής εκπαίδευσης.

Η Νεοφιλελεύθερη Αναδιάρθρωση του Σχολείου: Φροντιστήρια και Εξετάσεις Παντού

Η κυβέρνηση είναι ακάθεκτη και κυνική: Βραχυκυκλώνει με κοινωνικά εμπόδια όλο και πιο πολύ τη δημόσια υποχρεωτική εκπαίδευση
Είναι φανερό ότι εντατικοποιούνται οι εισαγωγικές εξετάσεις στα πρότυπα σχολεία, με την αύξηση του αριθμού των εξεταζόμενων σχολικών μαθημάτων και μάλιστα από όλες τις τάξεις φοίτησης που προηγούνται, δημοτικό ή γυμνάσιο.
Αυτά δεν ήταν δυνατόν να μη συνοδευτούν με μέτρα περαιτέρω νομιμοποίησης της ανάγκης για τη λειτουργία των λεγόμενων “Κέντρων Μελέτης”, δηλαδή φροντιστηρίων στο δημοτικό και στο γυμνάσιο (:υποχρεωτική εκπαίδευση).
Αν συνυπολογίσουμε τις “διαγνωστικές εξετάσεις”(που δεν είναι) στην 6η δημοτικού και στην 3η γυμνασίου, που βαφτίστηκαν “Ελληνική PISA”,οι οποίες αντικειμενικά λειτουργούν ως φροντιστήριο εξοικείωσης των μαθητών/τριών με το Εξεταστικό ήθος του PISA/ΟΟΣΑ, γίνεται αντιληπτό ότι τόσο το Λύκειο, λόγω των εισαγωγικών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, όσο και η υποχρεωτική εκπαίδευση ( δημοτικό και το γυμνάσιο) επαναπροσδιορίζονται ως προς την αποστολή τους, με την πλήρη και παράλληλη ανάπτυξη παρασχολικών θεσμών παραπαιδείας, που επιτείνουν τις υφιστάμενες ταξικές διακρίσεις μπροστά στην επόμενη βαθμίδα αλλά και στο εσωτερικό της λειτουργίας του δημοτικού, του γυμνασίου και του λυκείου.
Αυτή η υπόθεση του πολλαπλασιασμού των εξετάσεων επιλογής και της θεσμικής αναγνώρισης και ενίσχυσης των “Παράκεντρων Μελέτης” αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά το αυταρχικό νεοφιλελεύθερο project παραπέρα υποβάθμισης του δημόσιου υποχρεωτικού σχολείου για όλους και για όλες και δημιουργίας “ελεύθερων σχολικών κέντρων” της ελεύθερης αγοράς που έρχεται και ανοίγει περιθώρια για να “αποκτήσει σάρκα και οστά”, η ιδεολογίας της λεγόμενης “ελεύθερης επιλογής σχολείου”!
Όχι, για όλους, βέβαια…
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω