Πυροβολούν τα πόδια τους: 3.000 απολύσεις εκπαιδευτικών από το 2020 – «Σε λίγα χρόνια δεν θα βρίσκουν δασκάλους» – «βόμβα» της ΟΙΕΛΕ

ΟΙΕΛΕ: «Πυροβολούν τα πόδια τους» με τις μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών τα ιδιωτικά σχολεία

Σκληρή ανακοίνωση για το κύμα απολύσεων – «Από το 2020 έχουν απολυθεί τουλάχιστον 3.000 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί»

Σφοδρή κριτική στις πρακτικές απολύσεων που εφαρμόζονται σε ιδιωτικά σχολεία ασκεί η ΟΙΕΛΕ, υποστηρίζοντας ότι οι μαζικές απολύσεις εκπαιδευτικών όχι μόνο επιβαρύνουν τις εργασιακές σχέσεις, αλλά υπονομεύουν και την ποιότητα της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, για ακόμη ένα καλοκαίρι μετά την εφαρμογή του νόμου 4713/2020, δεκάδες ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί χάνουν τη δουλειά τους, με τις περισσότερες απολύσεις – όπως υποστηρίζει – να μην σχετίζονται με την επαγγελματική τους επάρκεια, αλλά με την προσπάθεια μείωσης του εργασιακού κόστους.

«Ανακύκλωση» προσωπικού αντί για σταθερό εκπαιδευτικό δυναμικό

Η ΟΙΕΛΕ αναφέρει ότι αρκετά ιδιωτικά σχολεία επιλέγουν είτε να απολύουν νέους εκπαιδευτικούς πριν συμπληρώσουν έναν χρόνο υπηρεσίας ώστε να αποφεύγεται η καταβολή αποζημίωσης, είτε να αντικαθιστούν έμπειρους εκπαιδευτικούς με νεότερους και χαμηλότερου μισθολογικού κόστους.

Προσλήφθηκες αναπληρώτρια/ής; Περιμένεις πρόσληψη; Μάθε τα δικαιώματά σου!

Όπως επισημαίνεται, η πρακτική αυτή διαταράσσει τη συνέχεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, αποδυναμώνει τη συνοχή των σχολικών μονάδων και εντείνει το αίσθημα εργασιακής ανασφάλειας στους εκπαιδευτικούς.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία εκφράζει την άποψη ότι η αντιμετώπιση των σχολείων με αποκλειστικά επιχειρηματικά κριτήρια έρχεται σε αντίθεση με τον παιδαγωγικό και κοινωνικό τους ρόλο.

«3.000 απολύσεις από το 2020»

Η ΟΙΕΛΕ υποστηρίζει ότι από την εφαρμογή του νόμου 4713/2020 έχουν απολυθεί τουλάχιστον 3.000 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί σε σύνολο περίπου 11.800, ενώ, όπως αναφέρει, περίπου άλλοι τόσοι έχουν αποχωρήσει οικειοθελώς λόγω των συνθηκών εργασίας και των χαμηλών αποδοχών.

Κατά την Ομοσπονδία, η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει έντονη κόπωση στον κλάδο, καθώς στην Ελλάδα εξακολουθεί να ισχύει ένα ιδιαίτερα ελαστικό πλαίσιο απολύσεων στην ιδιωτική εκπαίδευση, σε αντίθεση – όπως υποστηρίζει – με όσα εφαρμόζονται στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Προειδοποίηση για έλλειψη εκπαιδευτικών

Η ΟΙΕΛΕ σημειώνει ότι έχει ήδη απευθύνει πρόσκληση προς τους ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων για διάλογο σχετικά με τη βελτίωση των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία της για τις προτάσεις που, σύμφωνα με την ίδια, περιλαμβάνουν μειώσεις αποδοχών και αύξηση του ωραρίου.

Κλείνοντας, η Ομοσπονδία προειδοποιεί ότι η συνεχιζόμενη αποδυνάμωση του επαγγέλματος, σε συνδυασμό με τη μειωμένη προσέλευση νέων στις παιδαγωγικές και καθηγητικές σχολές, ενδέχεται να οδηγήσει τα επόμενα χρόνια σε σοβαρές ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι πρακτικές αυτές ενδέχεται να πλήξουν τελικά όχι μόνο τους εργαζόμενους, αλλά και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα ιδιωτικά σχολεία, με άμεσο αντίκτυπο στους μαθητές.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

trending:

Κύλιση στην κορυφή