d243270c 1754 4bc9 a305 a04d534a1cb5

Η Δημόσια Υγεία Διαλύεται – Οι Έλληνες πλέον δεν μπορούν ούτε να κάνουν εξετάσεις

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η Δημόσια Υγεία Διαλύεται – Οι Έλληνες πλέον δεν μπορούν ούτε να κάνουν εξετάσεις

Η δημόσια υγεία στη χώρα μας δυστυχώς καταρρέει. Μετά από 40 έτη ύπαρξης του εθνικού συστήματος υγείας, οδηγούμαστε ξανά στα σκοτάδια των δεκαετιών του 70, του 60 και παλαιότερα, όταν και έπρεπε να πουλήσεις κάποιο οικόπεδο εάν αρρώσταινες, αλλιώς θα πέθαινες. Δυστυχώς αυτή είναι η ωμή αλήθεια πια.

Παραθέτουμε λοιπόν την πολύ αναλυτική ανάρτηση του προέδρου του συλλόγου εκπαιδευτικών Π.Ε. Ροδόπης, Στέφανου Μακρυγιάννη, για να δούμε που πραγματικά βρισκόμαστε:

‼ 1 στους 6 ανθρώπους στη χώρα μας (16,7%) αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες εξετάσεων για την υγεία του.
‼ Το 28,8% όσων βρίσκονται κάτω ή κοντά στο όριο φτώχειας αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες για την υγεία του/της.
‼ Η χώρα μας είναι αυτή στην ΕΕ με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανθρώπων που αδυνατούν να καλύψουν βασικές εξετάσεις για την υγεία τους απέχοντας πολύ από την επόμενη.
‼ Ταυτόχρονα είναι τρίτη στην ΕΕ στο ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας (26%)
‼ Οι άνθρωποι κοντά ή κάτω από τα όρια φτώχειας γενικώς σε όλη την ΕΕ δυσκολεύονται περισσότερο να καλύψουν βασικές εξετάσεις για την υγεία τους. Απλά όπου υπάρχει σοβαρό δωρεάν σύστημα υγείας ή έστω έχει διατηρηθεί από το παρελθόν τέτοιο ο κίνδυνος αυτός είναι μικρότερος.
Στη χώρα μας παρατηρούνται ταυτόχρονα και τα δύο φαινόμενα. Και μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας και μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού αδυνατεί να πραγματοποιήσει εξετάσεις. Υπεύθυνη η πολιτική της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για τη διάλυση του ΕΣΥ, την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών του, την υποστελέχωση και μετά κλείσιμο κλινικών και νοσοκομείων.
Είναι η στυγνή και απάνθρωπη λογική του σύγχρονου ολοκληρωτικού καπιταλισμού, το δόγμα της ατομικής ευθύνης ή όπως το λέει ο λαός: έχεις ζεις, δεν έχεις πεθαίνεις.
Οι εκπαιδευτικοί και όλη η εργαζόμενη πλειοψηφία (και επειδή πρώτα από όλα πρέπει να μπορούμε να ζήσουμε) έχουμε ευθύνη να μην επιτρέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα.
ΥΓ: Η ΔΟΕ της πλειοψηφίας των παλιών και νέων κυβερνητικών και εργοδοτικών παρατάξεων σφυρίζει αδιάφορα για την υγεία των εκπαιδευτικών και όλης της κοινωνίας. Ολόκληρη 48ώρη απεργία των νοσοκομειακών γιατρών δεν συγκίνησε αρκετά ούτε για να γράψουν μια ανακοίνωση…
μακρ
μακρυ
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω