ask 1014060 1280 E-WALL

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα θέματα που συζητούν οι σύλλογοι διδασκόντων αυτές τις μέρες – Μαζικά τα σχολεία αποφασίζουν Ενιαία Κείμενα και Απεργία/Αποχή

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί αυτές τις μέρες στις συνεδριάσεις των συλλόγων διδασκόντων ακολουθούν την κοινή απόφαση του εκπαιδευτικού κινήματος, συντάσσονται με τις αποφάσεις της ΔΟΕ και των εκπαιδευτικών σωματείων. Πολλά ερωτήματα καταφθάνουν αυτές τις μέρες γύρω από έννοιες και διαδικασίες που συζητούνται αυτές τις μέρες στους συλλόγους διδασκόντων. Για να τα ξεκαθαρίσουμε, επειδή είναι πολλά μαζί, θυμίζουμε ότι:

1ον) Για το θέμα της εσωτερικής αξιολόγησης της σχολικής μονάδας η ΔΟΕ προτείνει οι εκπαιδευτικοί να καταθέσουν προς ανάρτηση στις πλατφόρμες του ΙΕΠ τα ενιαία κείμενα που ήδη έχει συντάξει και αποστείλει. Με αυτόν τον τρόπο οι εκπαιδευτικοί εκπληρώνουν μεν τις τυπικές απαιτήσεις του νόμου 4823(κατάθεση κειμένων στην πλατφόρμα του ΙΕΠ), χωρίς όμως να συμβάλουν στην κατηγοριοποίηση των σχολείων τους(καθώς καταθέτουν όμοια κείμενα). Είναι προφανές ότι από τη στιγμή που τηρούν τις γραφειοκρατικές απαιτήσεις του νόμου και αναρτούν κείμενα, οποιαδήποτε απειλή για κυρώσεις είναι εκτός πραγματικότητας(ποιος τιμωρείται ενώ τηρεί τον νόμο;). Ο νόμος ζητά κείμενο και κείμενο κατατίθεται. Τα πράγματα είναι απλά εδώ. (Δείτε και την ανακοίνωση της ομοσπονδίας εδώ και τα ενιαία κείμενα εδώ). Με δύο λόγια η πρόταση της ομοσπονδίας είναι: στην ειδική συνεδρίαση του συλλόγου διδασκόντων που θα γίνει για το θέμα, απλά ζητούμε και ψηφίζουμε την ανάρτηση των ενιαίων κειμένων της ΔΟΕ.

2ον) Για το θέμα με τους Μέντορες/Συντονιστές, υπάρχει η προκηρυγμένη Απεργία/Αποχή της ΔΟΕ από τις διαδικασίες αυτές. Οι εκπαιδευτικοί απλά υπογράφουν και καταθέτουν στο πρωτόκολλο του σχολείου την δήλωση Απεργίας/Αποχής και δεν γίνονται “Πυγμαλίωνες” των νέων συναδέλφων τους, είτε εάν είναι νέοι εκπαιδευτικοί δε γίνονται “ασκούμενοι” στην ίδια τους την εργασία, μη συμμετέχοντας σε δειγματικές διδασκαλίες και άλλες ευφάνταστες δράσεις μετά τη λήξη του διδακτικού ωραρίου τους. Η Απεργία/Αποχή αυτή δεν έχει προσβληθεί δικαστικά από το υπουργείο παιδείας, επομένως είναι νόμιμη μορφή απεργίας, σύμφωνα και με τις τελευταίες ανακοινώσεις της ΔΟΕ. (Δείτε σχετικά εδώ και την δήλωση Απεργίας/Αποχής εδώ)

3ον) Και ίσως σημαντικότερο για το θέμα της ατομικής αξιολόγησης. Ενάντια στους επιθεωρητές που ενδεχομένως και φέτος επιχειρήσουν να βαθμολογήσουν τους νέους(πρωτίστως) συναδέλφους, σύσσωμος ο εκπαιδευτικός κλάδος, σύμφωνα με τις ομοσπονδίες του, στέκεται απέναντι. Την περσινή χρονιά είχαμε δεκάδες ρεπορτάζ από όλη την Ελλάδα(πχ δείτε εδώ ή εδώ), με εκπαιδευτικούς να βγάζουν έξω από τα σχολεία τους, τους επιθεωρητές οι οποίοι αμφισβητούν επί της ουσίας ακόμα και τη μονιμότητα των νεοδιόριστων. Ο δρόμος της ατομικής αξιολόγησης ΔΕΝ έχει γυρισμό. Όταν ο εκπαιδευτικός υποταχθεί και τη δεχθεί, βάζει αυτομάτως τη μονιμότητά του και το εργασιακό του μέλλον να εξαρτάται από την προσωπική γνώμη(προφανώς υποκειμενική) κάποιου βαθμολογητή-επιθεωρητή. Για την ατομική αξιολόγηση η ΔΟΕ ΟΜΟΦΩΝΑ έχει προκηρύξει Απεργία/Αποχή (εκτυπώστε εδώ) η οποία επίσης είναι σε ισχύ και δεν έχει προσβληθεί δικαστικά. Οι εκπαιδευτικοί καλούνται από την ομοσπονδία να την υπογράψουν και να την καταθέσουν στο μητρώου του σχολείου, ενώ σε περίπτωση επίσκεψης επιθεωρητή καλούνται να συμμετέχουν σε στάση εργασίας τη στιγμή της επίσκεψης. Δείτε εδώ. (Σημειώνουμε ότι η ατομική αξιολόγηση για την ώρα ΔΕΝ αφορά ακόμη τους αναπληρωτές)

Ακόμη, δείτε τη νέα κήρυξη 3ωρων στάσεων εργασίας:   Σας ενημερώνουμε, ότι το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. έχει κηρύξει 3ωρες στάσεις εργασίας για το 1ο ή 2ο 3ωρο του προγράμματος των σχολικών μονάδων για τον μήνα Οκτώβριο (μέχρι και την Τρίτη 31/10/2023) όπως επίσης και επιπλέον στάση εργασίας που καλύπτει το ολοήμερο και διευρυμένου ωραρίου (14:00 – 17:30), στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της Υ.Α. 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της».

 

Τέλος υπάρχουν σύλλογοι εκπαιδευτικών που έχουν προκηρύξει συμπληρωματικά και Απεργία/Αποχή από την εσωτερική αξιολόγηση(1η παράγραφος παραπάνω) για όσους εκπαιδευτικούς δεν επιθυμούν να αναρτήσουν στην πλατφόρμα του ΙΕΠ ούτε τα ενιαία κείμενα. Για περισσότερες λεπτομέρειες για αυτό δείτε την παρακάτω ανακοίνωση του συλλόγου “ο Αριστοτέλης”:

Οδηγίες και δηλώσεις Απεργίας – Αποχής για την αποτροπή της αξιολόγησης (σχολικής μονάδας, μέντορες/ συντονιστές, ατομική αξιολόγηση).

Δε θα γίνουμε γρανάζι στα αντιεκπαιδευτικά τους σχέδια! Να σταθούμε όλοι και όλες μπροστά στην διάλυση του δημόσιου χαρακτήρα του σχολείου σαν ένα σώμα, σαν μία ψυχή.

Δεν συμμετέχουμε σε καμία διαδικασία της αξιολόγησης

Υπογράφουμε ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ τη δήλωση απεργίας αποχής του συλλόγου μας από την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και τη δήλωση της απεργίας αποχής της ΔΟΕ για μέντορες -ενδοσχολικούς συντονιστές καθώς και την ατομική αξιολόγηση

Αρχή της σχολικής χρονιάς με καμμένη γη σε κάθε γωνιά της χώρας, με πλημμυρισμένες περιοχές, με ένα καλοκαίρι που η ανάπτυξη σήμαινε κέρδη για το κεφάλαιο με μισθούς για τον λαό πετσοκομμένους και με αντεργατικά νομοσχέδια.

Κάθε νέα χρονιά όμως αποδεικνύεται όλο και πιο καθαρά ότι στην εκπαίδευση, η αξιολόγηση, και όλο το νομοθετικό πλαίσιο που την περικλείει, έχει ως στόχο να μετατρέψει το σχολείο σε ανταγωνιστική επιχείρηση, να δημιουργήσει ιεραρχικές και βαθμολογικές κατατάξεις των σχολείων και να μετατρέψει τις σχέσεις συναδελφικότητας σε κανιβαλικές συμβιώσεις. Είναι προφανές ότι αυτή η μετάβαση επιχειρείται με βασικό εργαλείο τον φόβο και την απειλή. Ζητούν από μας την υποταγή, την πειθάρχηση, την αποδοχή μιας αδιανόητης εσωτερικής ιεραρχίας, το σκύψιμο κεφαλιού και την απόλυτη συμμόρφωση στις νόρμες και στους όρους μιας παράλογης αγοράς εργασίας. Μας θέλουν, με άλλα λόγια, απομονωμένα φοβισμένα ανθρωπάκια που κοιτούν καχύποπτα δίπλα τους, χωρίς αποκούμπι σε καμία συλλογικότητα.

Προειδοποιούμε τους εντεταλμένους του υπουργείου που παλεύουν με νύχια και με δόντια να δελεάσουν, να παραπλανήσουν και να εξαπατήσουν τους/τις εκπαιδευτικούς ότι η αξιολόγηση είναι προς όφελος εκπαιδευτικών και μαθητών, ότι η οργή που έχει ξεχειλίσει θα γίνει ποταμός άγριος και αποφασισμένος. Αφού αυτοί αποφάσισαν να γίνουν η ταφόπλακα του δημόσιου σχολείου, εμείς θα γίνουμε ο οδοστρωτήρας τους!

Δε θα περάσει η αξιολόγηση!

Υπενθυμίζουμε ότι η απεργία αποχή συνιστά απολύτως νόμιμη, συνταγματικά κατοχυρωμένη μορφή συνδικαλιστικής δράσης, αναγνωριζόμενη ως μορφή απεργίας η οποία καλύπτει όλους/όλες από κάθε πειθαρχική ευθύνη.

Η δήλωση συμμετοχής στην απεργία αποχή θωρακίζει τους/τις εκπαιδευτικούς με την κάλυψη που προσφέρει η συμμετοχή σε μια νομικά κατοχυρωμένη συνδικαλιστική μορφή πάλης. Οδηγίες για την αξιολόγηση σχολικής μονάδας, τους μέντορες συντονιστές και την ατομική αξιολόγηση:

  • Για την ατομική αξιολόγηση, είναι σε ισχύ η απεργία – αποχή που κήρυξε η Δ.Ο.Ε. (8/2/2023) και επανεπιβεβαιώθηκε, ομόφωνα, από την 92η ΓΣ του κλάδου. Με βάση αυτό, βρίσκονται σε ισχύ οι δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία-αποχή που έχουν υπογραφεί από την προηγούμενη χρονιά. Νέες δηλώσεις συμμετοχής στην Απεργία-Αποχή και πρωτοκόλλησή τους, χρειάζεται να υπογράψουν και να πρωτοκολλήσουν μόνο όσες/όσοι εκπαιδευτικοί δεν είχαν υπογράψει την περσινή σχολική χρονιά και όσες/όσοι άλλαξαν σχολείο είτε λόγω μετάθεσης, απόσπασης, νέας τοποθέτησης αναπληρωτ(ρι)ων.

  • Η ΔΟΕ έχει κηρύξει 3ωρες στάσεις εργασίας για το 1ο ή 2ο 3ωρο του προγράμματος των σχολικών μονάδων από τη Δευτέρα 11/9/2023 μέχρι και την Παρασκευή 29/9/2023 όπως επίσης και επιπλέον στάση εργασίας που καλύπτει το ολοήμερο και διευρυμένου ωραρίου (14:00 – 17:30), στο πλαίσιο της αποτροπής της υλοποίησης του ν.4823/21 και της Υ.Α. 9950/ΓΔ5 ΦΕΚ 388/27-1-2023 «Ρύθμιση ειδικότερων και λεπτομερειακών θεμάτων σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη διαδικασία διενέργειάς της». Ο Σύλλογος θα κηρύξει εκ νέου, όπως και πέρυσι νέες στάσεις εργασίας για την αποτροπή της ατομικής αξιολόγησης.

  • Για τους μέντορες και τους ενδοσχολικούς συντονιστές είναι σε ισχύ η απεργία – αποχή που έχει κηρύξει η Δ.Ο.Ε. (12/9/2022). Με βάση αυτό, βρίσκονται σε ισχύ οι δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία-αποχή που έχουν υπογραφεί από την προηγούμενη χρονιά. Νέες δηλώσεις συμμετοχής στην Απεργία-Αποχή και πρωτοκόλλησή τους, χρειάζεται να υπογράψουν και να πρωτοκολλήσουν μόνο όσες/όσοι εκπαιδευτικοί δεν είχαν υπογράψει την περσινή σχολική χρονιά και όσες/όσοι άλλαξαν σχολείο είτε λόγω μετάθεσης, απόσπασης, νέας τοποθέτησης αναπληρωτ(ρι)ων.

  • Για την εσωτερική και εξωτερική αξιολόγηση των σχολικών μονάδων ως προς το εκπαιδευτικό τους έργο, συνεχίζουμε και τη νέα σχολική χρονιά, 2023-2024, απεργία αποχή που έχει προκηρύξει ο σύλλογός μας

Όταν συγκεντρώνονται οι υπογραφές των εκπαιδευτικών σε κάθε σχολείο στη δήλωση, πρωτοκολλείται το έγγραφο στο πρωτόκολλο του σχολείου, για να κατοχυρώνεται επίσημα η συμμετοχή των εκπ/κών στην απεργία απόχή (ΑΑ) και να τους προστατεύει το συνταγματικό δικαίωμα στην απεργία.

Κοινοποιούμε και στέλνουμε αντίγραφο των δηλώσεων με τις υπογραφές και τον αρ. πρωτοκόλλου του σχολείου, στο email του συλλόγου ([email protected]) προκειμένου ο σύλλογος να συγκεντρώσει όλη την εικόνα και να ανακοινώσει τα αποτελέσματα συμμετοχής στην ΑΑ τόσο στα μέλη όσο και στη ΔΟΕ.

Ενημερώνουμε άμεσα το σύλλογο για όποιο πρόβλημα προκύψει ή ενδεχόμενο αυθαιρεσίας απέναντι στα συλλογικά μας δικαιώματα.

Δηλώνουμε συνειδητά: είμαστε εδώ γιατί ονειρευτήκαμε ένα σχολείο καλύτερο από αυτό που ζήσαμε

Όλα όσα αναφέρονται στο άρθρο αντλούνται από επίσημες ανακοινώσεις των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών και των πρωτοβάθμιων σωματείων.

 

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω