OIG4.R

Αρρύθμιστα Κέντρα Μελέτης και χάος ανομίας στην πιστοποίηση τίτλων ξένων γλωσσών – Η ΟΙΕΛΕ ζητά παρέμβαση

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η ΟΙΕΛΕ ζητά συνάντηση από την Υφυπουργό Παιδείας για τα αρρύθμιστα Κέντρα Μελέτης και για το χάος ανομίας στην πιστοποίηση τίτλων ξένων γλωσσών

Η Ομοσπονδία μας ζήτησε σήμερα με επιστολή της συνάντηση με την Υφυπουργό Παιδείας κ. Λυτρίβη για δύο κρίσιμα ζητήματα στα οποία έχουμε πολλές φορές αναφερθεί: τα απολύτως αρρύθμιστα Κέντρα Μελέτης και το χάος ανομίας στην πιστοποίηση τίτλων ξένων γλωσσών. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει σοβαρές νομοθετικές πρωτοβουλίες για τα θέματα αυτά, καθώς τα Κέντρα Μελέτης παραμένουν εκτός ρυθμιστικού πλαισίου, ενώ οι διαδικασίες πιστοποίησης διεξάγονται υπό καθεστώς ανομίας και αδιαφάνειας.

Τα παράνομα Κέντρα Μελέτης

Το πρόβλημα με τα Κέντρα Μελέτης είναι γνωστό. Μέχρι στιγμής οι δομές αυτές είναι εκτός νόμου. Δεν έχουν οριστεί από την πολιτεία ούτε το θεσμικό πλαίσιο ούτε οι συγκεκριμένες προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν σε ό,τι αφορά τους όρους ασφαλείας, τις κτηριολογικές προδιαγραφές και τους υγειονομικούς όρους. Σε κάποιες περιπτώσεις, διαφημίζεται η «δωρεάν μεταφορά» μαθητών από τα σχολεία στους συγκεκριμένους χώρους, χωρίς να είναι πιστοποιημένοι οι οδηγοί και χωρίς να έχουν ελεγχθεί τα οχήματα, γεγονός που γεννά ερωτήματα για την ασφάλεια των παιδιών. Επιπλέον, τους καλοκαιρινούς μήνες διοργανώνονται summer camps με ανέλεγκτες υποδομές και προσωπικό που συχνά δεν έχει καμία πιστοποίηση.

Δημοφιλή!!  H ΟΙΕΛΕ ζητά από τον Υπουργό Παιδείας την εφαρμογή του θεσμού του “πρόσθετου εκπαιδευτικού”

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια ογκούμενη ομάδα επιχειρήσεων, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται έξω από τον ουσιαστικό έλεγχο της πολιτείας. Τέτοιου τύπου φορείς ξεφυτρώνουν σε κάθε γειτονιά και ουδείς γνωρίζει με ποιες διαδικασίες ιδρύονται, ποιες είναι οι προϋποθέσεις λειτουργίας, ποιοι και με ποιους όρους εργάζονται σ’ αυτές, και ποιες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ισχύουν για μαθητές και εργαζόμενους. Οι αδήλωτοι αυτοί «εκπαιδευτικοί» φορείς αποτελούν εστία τεράστιας φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής έχοντας συγκροτήσει έναν ισχυρό θύλακα παραοικονομίας.

Η ΟΙΕΛΕ έχει καταθέσει δημόσια την πρότασή της για τη νομιμοποίηση των χώρων αυτών και ζητά για μία ακόμη φορά διάλογο από την πολιτεία για να επιλυθεί το ζήτημα.

Το πάρτι ανομίας και ασυδοσίας με την πιστοποίηση ξένων γλωσσών

Η ΟΙΕΛΕ, μέσω του αείμνηστου Προέδρου της Μιχάλη Κουρουτού, είχε αναδείξει την περίοδο 2012-14 την εκρηκτική κατάσταση ανομίας στην πιστοποίηση προσόντων πληροφορικής και ξένων γλωσσών. Ιδίως για τον χώρο των ξένων γλωσσών, είχαμε αποκαλύψει το τεράστιο σκάνδαλο με τη ΝΕΡΙΤ, όπου κομματικά στελέχη εξαγόραζαν τίτλους ξένων γλωσσών.

Δυστυχώς, η κατάσταση αυτή συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Πλέον, δεν υπάρχει κρατικός επόπτης και οι εξετάσεις διεξάγονται ακόμη και στον χώρο των φορέων (μέσα σε Κέντρα Ξένων Γλωσσών), οπότε η αλλοίωση των διαδικασιών και η έκδοση «μαϊμού» πιστοποιήσεων είναι απλή υπόθεση. Από τέτοιες παράνομες διαδικασίες πλήττεται η πολιτεία, τα δημόσια ταμεία και η κοινωνία, καθώς τοποθετούνται σε διάφορες θέσεις άτομα που έχουν αποκτήσει προσόντα με διαβλητό τρόπο και επομένως δεν μπορούν να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες. Πλήττονται επίσης οι σοβαροί φορείς που διεξάγουν εξετάσεις πιστοποίησης με διαφάνεια.

Δημοφιλή!!  Προϋποθέσεις Ένταξης στους Κλάδους Εκπαιδευτικών Πτυχιούχων Ιδρυμάτων της Αλλοδαπής

Η ΟΙΕΛΕ ελπίζει η κ. Λυτρίβη, γνωρίζοντας καλά τα θέματα, να δείξει ευαισθησία και να εκκινήσει τον διάλογο με την ΟΙΕΛΕ και τους κοινωνικούς φορείς, ώστε να δοθεί λύση στα ζητήματα αυτά.

Ψάχνετε για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης; Το Toolify.ai σας έχει καλυμμένους!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω