ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Αιχμές για μεροληψία: Το 28% των νέων τμημάτων ένταξης ιδρύθηκε στην εκλογική της περιφέρεια από την Υφυπουργό, παρά το 1,8% του πληθυσμού – Ελλιπής η γραπτή απάντηση στη Βουλή

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Αιχμές για μεροληψία: Το 28% των νέων τμημάτων ένταξης ιδρύθηκε στην εκλογική της περιφέρεια από την Υφυπουργό, παρά το 1,8% του πληθυσμού – Ελλιπής η γραπτή απάντηση στη Βουλή λέει η ΝΙΚΗ

Στη Βουλή, κατατέθηκε ερώτηση για την απόφαση της Υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή να ιδρύσει μεγάλο ποσοστό νέων τμημάτων ένταξης στην εκλογική της περιφέρεια. Συγκεκριμένα, το 28% των νέων τμημάτων ένταξης ιδρύθηκε στη Μαγνησία, η οποία αντιπροσωπεύει μόνο το 1,8% του πληθυσμού της Ελλάδας. Επίσης, σημειώθηκε ότι ορισμένα από αυτά τα τμήματα ιδρύθηκαν μία ημέρα πριν από τις τελευταίες εκλογές, και παρόλο που υπήρχαν ήδη 15 τμήματα στην περιοχή, δεν υπήρξε καμία ίδρυση τμημάτων σε άλλες περιοχές όπως τα Τρίκαλα, ούτε στα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).

Στην απάντηση του Υπουργείου Παιδείας, που δόθηκε γραπτώς από την Υφυπουργό και όχι αυτοπροσώπως στη Βουλή, κρίθηκε ότι δεν απαντήθηκαν πλήρως όλα τα ερωτήματα και η αιτιολόγηση θεωρήθηκε ελλιπής. Οι βασικοί λόγοι που διατυπώθηκαν για την ίδρυση αυτών των τμημάτων ήταν γενικές αναφορές στις ανάγκες του εκπαιδευτικού συστήματος και τις αιτήσεις που υπήρχαν από τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το κριτήριο επιλογής των περιοχών.

Ασαφές το πλαίσιο για την υποχρεωτική επιμόρφωση παιδαγωγικής επάρκειας νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ  Ζ. ΜΑΚΡΗ

ΘΕΜΑ : «Απάντηση στην Ερώτηση 4876/23-05-2024» 

Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, κάνουμε γνωστά τα  ακόλουθα: 

 Βασικό στόχο και σκοπό της εκπαίδευσης αποτελεί η «….. ολόπλευρη, αρμονική και  ισόρροπη ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δυνάμεων των μαθητών, ώστε,  ανεξάρτητα από φύλο και καταγωγή, να έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε  ολοκληρωμένες προσωπικότητες και να ζήσουν δημιουργικά». (άρθ. 1,παρ. 1 του  ν.1566/1985 (Α΄167).  

 Έτερο στόχο αποτελεί η σύγχρονη επικρατούσα διεθνώς τάση για εκπαιδευτική ένταξη  των μαθητών με αναπηρία ή/ και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο τυπικό σχολείο.  Ενταξιακές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί :  

 – τα Τμήματα Ένταξης, τα οποία ιδρύθηκαν και λειτουργούν με σκοπό την πλήρη ένταξη  των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή/και αναπηρία στο περιβάλλον της τάξης,  στο σχολικό περιβάλλον με απώτερο στόχο την ένταξη και ενσωμάτωσή του στο στενό και  ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται, μέσα από ειδικές εκπαιδευτικές  παρεμβάσεις εντός του περιβάλλοντος της τάξης και την ανάπτυξη συνεργασίας του  εκπαιδευτικού του Τμήματος Ένταξης με τον εκπαιδευτικό της τάξης. Γίνεται διαφοροποίηση  των εκπαιδευτικών πρακτικών και των δραστηριοτήτων καθώς και κατάλληλη προσαρμογή  του εκπαιδευτικού υλικού και του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος. Η υποστήριξη σε ιδιαίτερο  χώρο υλοποιείται εφόσον το επιβάλλουν οι ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών, 

 

με απώτερο στόχο τη δυνατότητα μελλοντικής υποστήριξης αυτών εντός του περιβάλλοντος  της τάξης τους, όπως ορίζεται και στις διατάξεις του άρθ. 6 του ν. 3699/2008 (Α΄199).   – ο θεσμός της Παράλληλης Στήριξης-Συνεκπαίδευσης που αφορά σε μαθητές που με  κατάλληλη ατομική υποστήριξη μπορούν να παρακολουθήσουν το αναλυτικό εκπαιδευτικό  πρόγραμμα της τάξης. (άρθ. 6 του ν. 3699/2008)  

Δημοφιλή!!  Πλήθος σωματείων διοργανώνουν κινητοποίηση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αττικής την Πέμπτη 11/7

 – ο θεσμός των EΔΥ [Επιτροπές Διεπιστημονικής Υποστήριξης) που έχουν ως σκοπό την  ανάπτυξη συνεργατικών δράσεων για την ένταξη των μαθητών στη σχολική μονάδα  φοίτησής τους όπως επίσης και την υποστήριξη των Τμημάτων Ένταξης και της  Παράλληλης Στήριξης-Συνεκπαίδευσης (άρθ. 17 ν . 4823/2021 (Α΄136)].  

Τα δεδομένα των Τμημάτων Ένταξης σε σχολικές μονάδες Β/θμιας Εκπ/σης είναι τα εξής: 

Α/ 

Α

ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ  

ΚΑΤΑΝΟΜΗ

ΠΛΗΘΟΣ  

Γ/ΣΙΩΝ

ΠΛΗΘΟΣ  

ΤΕ σε Γ/ΣΙΑ

ΠΛΗΘΟΣ  

ΓΕΛ

ΠΛΗΘΟΣ  

ΤΕ ΣΕ ΓΕΛ 

ΠΛΗΘΟΣ  

ΕΠΑΛ

ΠΛΗΘΟΣ ΤΕ  

ΣΕ ΕΠΑΛ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΜΘ  101  40  49  27  2
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  

ΚΕΝΤΡ.ΜΑΚΕΔ.

288  121  182  65  5
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤ.  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 71  29  28  18  4
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  

ΗΠΕΙΡΟΥ

80  30  42  18  2
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

121  58  72  37  2
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  

ΣΤΕΡ.ΕΛΛΑΔΑΣ

121  44  67  24  1
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

51  21  22  11  0
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

138  55  82  32  1
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

106  38  74  29  0

0

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  

ΑΤΤΙΚΗΣ

431  143  319  14  98  3

1

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

55  39  29  18  3

2

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

89  44  30  28  2

3

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  

ΚΡΗΤΗΣ

109  59  73  10  29  7
ΣΥΝΟΛΟ ΧΩΡΑΣ  1.761  721  1.069  46  434  32

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: Από τα 799 Τμήματα Ένταξης σε Γ/σια, Λύκεια και ΕΠΑΛ, τα 354  αφορούν σε συστεγαζόμενες /γειτονικές σχολικές μονάδες και σε αρκετές περιπτώσεις οι  συστεγάσεις/γειτνιάσεις μπορεί να αφορούν και σε τέσσερις (4) σχολικές μονάδες Β/θμιας  Εκπ/σης. Στην ισχύουσα νομοθεσία της παρ. γ.αα. του άρθ.6 του ν. 3699/2008 (Α΄199)  προβλέπεται ότι, «… Σε περιπτώσεις συστεγαζόμενων ή γειτονικών σχολικών μονάδων, τα  ΤΕ συνενώνονται μέχρι του μέγιστου αριθμού δώδεκα (12) μαθητών ανά ΤΕ.». Έτσι, στις  καλυπτόμενες σχολικές μονάδες από ΤΕ μπορούν να συμπεριλαμβάνονται και οι  συστεγαζόμενες/γειτονικές.  

Επίσης, προκειμένου να εξεταστεί η ίδρυση νέων σχολικών μονάδων τυπικής και ειδικής  εκπ/σης, η προαγωγή τους, η ίδρυση Τομέων και Ειδικοτήτων στα Επαγγελματικά Λύκεια  τυπικής και ειδικής Εκπ/σης, όπως επίσης και η ίδρυση Τμημάτων Ένταξης, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα των διατάξεων των παρ. 1, 2 και 5 του άρθρου 11 του  ν.1966/1991(Α΄/147) όπως ισχύουν, της παρ. 15 του άρθ. 59 του ν.3966/2011 (Α΄/118),  σύμφωνα με τα οποία πριν προβεί το Υπ. Παιδείας στην ίδρυση σχολικών μονάδων  εξασφαλίζει από τους οικείους Δήμους δια των θεσμοθετημένων τους οργάνων (Δημοτικό  Συμβούλιο, Ενιαία Σχολική Επιτροπή Α/θμιας ή Β/θμιας Εκπ/σης, Οικονομική Υπηρεσία)  βεβαίωση για την ύπαρξη κατάλληλου χώρου στέγασης αυτών, όπως επίσης και τη  δυνατότητα χρηματοδότησης αυτών μέσω του προϋπολογισμού του Δήμου για το σκοπό  αυτό.  

Μετά την διαπίστωση της εξασφάλισης της στέγης και των λοιπών νομίμων και αναγκαίων  προϋποθέσεων, εξετάζεται η απαιτούμενη ισορροπία μεταξύ αφενός της ανάγκης ύπαρξης  του κατάλληλου εκπαιδευτικού πλαισίου για την κάλυψη των ειδικών εκπαιδευτικών  αναγκών όλων των μαθητών σε όλη την επικράτεια και αφετέρου των σκοπών της  εκπαίδευσης που περιγράφησαν παραπάνω. 

Στην με αρ. πρωτ. 48132/Δ3/27-04-2021 (ΑΔΑ: 6ΩΨΦ46ΜΤΛΗ-923) Εγκύκλιο – Πρόσκληση για την υποβολή αιτημάτων για την δημιουργία Τμημάτων Ένταξης,  προσδιορίστηκε ότι:  

«Για την πρόταση για ίδρυση Τμήματος Ένταξης σε σχολική μονάδα, πρέπει να ληφθούν  υπόψη: 

α.η πλήρης αξιοποίηση των ήδη ιδρυμένων τμημάτων ένταξης που λειτουργούν σε  σχολικές μονάδες της περιοχής εξαντλώντας τις δυνατότητες που έλκονται από την παρ. 1  του άρθρου 28 του ν.4638/2019 (Α΄181), 

β.οι υφιστάμενες κτιριακές υποδομές των σχολικών μονάδων και οι μεταξύ τους  χιλιομετρικές αποστάσεις,  

γ…». 

Τα παραπάνω στοιχεία ελήφθησαν υπόψη κατά τις αποφάσεις ίδρυσης Τμημάτων  Ένταξης, όπως επίσης και συγκριτικά στοιχεία που σχετίζονται με δημογραφικά στοιχεία, με  κατανομή πληθυσμού ανά περιοχή, με το πλήθος των υφιστάμενων σχολικών μονάδων και  των εκπαιδευτικών που απασχολούνται στην περιοχή ή και ανά σχολική μονάδα, το πλήθος  των φοιτούντων μαθητών, την αξιοποίηση των υφιστάμενων Τμημάτων Ένταξης σε σχέση  με τον έτερο ενταξιακό θεσμό της Παράλληλης Στήριξης-Συνεκπαίδευσης κλπ. 

 Περαιτέρω, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «myschool», ο  αριθμός μαθητών που φοιτούν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ανέρχεται σε 7.363 μαθητές  στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων και σε 12.737 μαθητές στη  Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. Να σημειωθεί, επίσης, ότι στη  Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ανήκουν και τα νησιά Σκιάθος,  Σκόπελος και Αλόννησος, με τις δικές τους ιδιαίτερες συνθήκες και ανάγκες υποστήριξης  του μαθητικού τους πληθυσμού. Ο μεγαλύτερος αριθμός αναγκών για εκπαιδευτικούς  ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης στα σχολεία της Μαγνησίας καταγράφεται και στα σχετικά  αιτήματα για έγκριση Παράλληλης Στήριξης, όπου για το σχολικό έτος 2023-24 κατατέθηκαν  34 αιτήματα από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας ενώ από τη  Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κατατέθηκαν 17 αιτήματα. 

 Συμπληρωματικά κάνουμε γνωστό ότι το Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο του  σχεδιασμού του για τη Συμπεριληπτική Εκπαίδευση, προβλέπει την υποστήριξη της  Ισότιμης Πρόσβασης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στην  Εκπαίδευση και Κατάρτιση μέσα από την υποστήριξη και αναβάθμιση των ενταξιακών  θεσμών του (Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη, ΕΔΥ, ΚΕΔΑΣΥ) στην κατεύθυνση  σταθερής παρουσίας εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης και διεπιστημονικών  ομάδων στα σχολεία μας.

 Επιπλέον σύμφωνα με το με αρ.πρωτ.002506/ΕΞ/29-05-2024 έγγραφο της Διεύθυνσης  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων, «…Στη Δ.Δ.Ε. Τρικάλων είναι ιδρυμένα και  λειτουργούν οχτώ τμήματα ένταξης στα εξής Γυμνάσια της περιοχής μας: 3ο Γυμνάσιο  Τρικάλων, 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης», 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων, 6ο Γυμνάσιο  Τρικάλων, 7ο Πειραματικό Γυμνάσιο Τρικάλων, Γυμνάσιο Πύλης, 1ο Γυμνάσιο Καλαμπάκας  και Γυμνάσιο Φαρκαδόνας». 

  

 Η ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ 

 ΖΕΤΤΑ Μ. ΜΑΚΡΗ    

 

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ (ΝΙΚΗΣ)

 

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ [166.91 KB]

 

Το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής: Ένα Σημαντικό Εργαλείο για την Ελληνική Γλώσσα

Εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης για Εκπαιδευτικούς

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω