judgment 6823792 1280

36μηνο – Άρειος Πάγος: Κρίσιμο για τους μισθούς χιλιάδων και την μονιμοποίηση 50.000 συμβασιούχων

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

36μηνο – Άρειος Πάγος: Κρίσιμο για τους μισθούς χιλιάδων και την μονιμοποίηση 50.000 συμβασιούχων

Ο Άρειος Πάγος θα κρίνει αν ο χρόνος που μεσολαβεί μεταξύ διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου στον δημόσιο τομέα πρέπει να προσμετράται ως προϋπηρεσία για την μισθολογική κατάταξη των εργαζομένων. Η απόφαση αναμένεται να έχει σημαντική επίπτωση σε περίπου 50.000 συμβασιούχους που διεκδικούν μονιμοποίηση.

  • Πιλοτική δίκη για αναγνώριση προϋπηρεσίας

Η υπόθεση αφορά εργαζόμενους που έχουν συμπληρώσει 36 μήνες εργασίας στον δημόσιο τομέα με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει δεχθεί ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασιακή ασφάλεια είναι ισχυρότερη από το άρθρο 103 του ελληνικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την κατάρτιση συμβάσεων ορισμένου χρόνου για ορισμένους λόγους.

Στην Ελλάδα, έχουν εκδοθεί αποφάσεις από εφετείες που μετατρέπουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Ωστόσο, η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να αποτελέσει νομολογία για χιλιάδες προσφυγές συμβασιούχων που διεκδικούν μονιμοποίηση.

Εάν ο Άρειος Πάγος κρίνει θετικά για τους εν λόγω εργαζόμενους, τότε θα αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους και θα αυξηθούν οι μισθοί τους. Ταυτόχρονα, η αναγνώριση τριετίας μπορεί να αποτελέσει το «πάτημα» για τη μονιμοποίηση αυτών των εργαζομένων.

Δημοφιλή!!  Διοικητικό Εφετείο: Δεκτές οι πρώτες αιτήσεις ακύρωσης των πράξεων ανάκλησης μονιμοποίησης των νεοδιόριστων

Ψηφιακή Υπογραφή Δημοσίων Υπαλλήλων μέσω του gov.gr / Οδηγός βήμα βήμα

Τα σημαντικότερα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζουμε για την υπόθεση είναι τα εξής:

  • Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει δεχθεί ότι η ευρωπαϊκή οδηγία για την εργασιακή ασφάλεια είναι ισχυρότερη από το άρθρο 103 του ελληνικού Συντάγματος, το οποίο επιτρέπει την κατάρτιση συμβάσεων ορισμένου χρόνου για ορισμένους λόγους.
  • Έχουν εκδοθεί αποφάσεις από εφετείες που μετατρέπουν συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε αορίστου.
  • Για τους εκπαιδευτικούς, το μεγάλο ερώτημα είναι αν η διακοπή των συμβάσεων του καλοκαιριού αποτελεί “διακοπή μικρής διάρκειας” και αν οι συμβάσεις είναι συνεχόμενες.

Η ανακοίνωση του Αρείου Πάγου αναφέρει: “Θέμα: Mισθολογική κατάταξη τέως συμβασιούχων (Πιλοτική Δίκη).

Με την υπ’ αριθ. 4/2023 πράξη της η αρμόδια για την πιλοτική δίκη (άρθρο 20Α Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας) Επιτροπή του Αρείου Πάγου αποφάσισε, να εισαχθεί στην Πλήρη Ολομέλεια του Δικαστηρίου, έφεση του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ) του Δήμου Αθηναίων κατά οριστικής αποφάσεως του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών (Τμήμα Εργατικών Διαφορών), καθώς και το δικόγραφο πρόσθετων λόγων, προκειμένου να επιλυθεί το τιθέμενο με τα δικόγραφα αυτά νομικό ζήτημα. Ειδικότερα, στην πιλοτική δίκη θα κριθεί το ζήτημα, που δεν έχει έως τώρα απασχολήσει τη νομολογία του Αρείου Πάγου, το οποίο αφορά τη μισθολογική κατάταξη τέως συμβασιούχων (έργου ή ορισμένου χρόνου) οι οποίοι συνδέθηκαν τελικά με τους ΟΤΑ, αλλά και το Δημόσιο γενικότερα, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου κατόπιν δικαστικών αποφάσεων ή δικαστικού συμβιβασμού. Αν, δηλαδή, για τη μισθολογική τους κατάταξη προσμετράται και ο διανυθείς μεταξύ των συμβάσεων ή των δικαστικών αποφάσεων χρόνος εκτός Υπηρεσίας, ή μόνο ο πραγματικά διανυθείς χρόνος στην Υπηρεσία. Το ζήτημα είναι εξαιρετικής σημασίας, αφού η περί τούτου κρίση αφορά μεγάλο αριθμό τέως συμβασιούχων έργου ή ορισμένου χρόνου, συναφείς αγωγές των οποίων με το ίδιο αντικείμενο σε βάρος του ΟΠΑΝΔΑ εκκρεμούν στα πρωτοβάθμια δικαστήρια.

Δημοφιλή!!  ΟΠΕΚΑ: Αυστηρές Κυρώσεις στην Εταιρεία ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ για Τροφική Δηλητηρίαση Μαθητών σε Δημοτικά Σχολεία της Λαμίας

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρείου Πάγου

Παναγιώτης Λυμπερόπουλος

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Μάριος Μαγιολαδίτης

Ο Μάριος Μαγιολαδίτης είναι μαθηματικός με μεταπτυχιακά διπλώματα στα Θεμέλια της Πληροφορικής (Παν. Κρήτης) και την Ειδική Αγωγή (Παν. Λευκωσίας - Παν. Πατρών) είναι διαχειριστής της σελίδας(Εκπαιδευτικοί Βθμιας (ΓΕΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΙΚΗΣ Εκπαίδευσης) και πρόεδρος του παραρτήματος Κέρκυρας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Κύλιση προς τα επάνω