Υπουργείο Παιδείας 1024x585 1 E-WALL

Ενημέρωση για μονιμοποίηση νεοδιόριστων, άδειες ανατροφής, επιλογή νέων διευθυντών, διορισμούς, Πίνακες ΑΣΕΠ κ.α. – Συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Συνάντηση στο υπουργείο παιδείας με το διευθυντή του γραφείου του Γεν. Γραμματέα, είχε αντιπροσωπεία της κινητοποίησης της Δευτέρας 12/12. Το e-wall έχει το ρεπορτάζ καθώς ήμασταν στο υπουργείο, ως μέλη των σωματείων που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Στη συνάντηση ΔΕ δόθηκε καμία απολύτως δέσμευση για αλλαγή της στάσης που κρατά το ΥΠΑΙΘ απέναντι στους νεοδιόριστους συναδέλφους. Συζητήθηκαν πολλά ακόμη καίρια ζητήματα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς, όμως  δεν υπήρξε καμία διάθεση να δοθεί οποιαδήποτε συγκεκριμένη δέσμευση. Παρόλα αυτά τα όσα ειπώθηκαν είναι αρκετά αποκαλυπτικά για τη φιλοσοφία και τον τρόπο που αντιμετωπίζει τα ζητήματα η εκπαιδευτική ηγεσία και δείχνουν τις προθέσεις για αυτά που θα ακολουθήσουν. Συγκεκριμένα:

Για μονιμοποίηση νεοδιόριστων:

Δεν απάντησαν ποτέ στα ερωτήματα σχετικά με τη μη εφαρμογή του υπαλληλικού κώδικα που κανονικά επιβάλει στη διοίκηση να μονιμοποιήσει τους εργαζομένους της, με τη συμπλήρωση διετούς δοκιμαστικής υπηρεσίας. Δεν απάντησαν ποτέ στο ερώτημα με ποιο νομικό πλαίσιο δηλώνουν ότι θα ζητήσουν άρση των μονιμοποιήσεων που έχουν ήδη γίνει. Αρκέστηκαν μόνο να δηλώσουν ότι κάποια στιγμή-χωρίς να λένε πότε και χωρίς να βιάζονται-θα εκδοθεί μία οδηγία προς τις διευθύνσεις που θα περιγράφει τα βήματα μονιμοποίησης που πρέπει να ακολουθήσουν. Εν ολίγης οι νεοδιόριστοι θα μένουν 3-4 χρόνια παρανόμως στον πάγο, σε μία ιδιότυπη ομηρία μέχρι το υπουργείο να αποφασίσει-αν αποφασίσει- να ορίσει τη διαδικασία μονιμοποίησης τους. Μέχρι δηλαδή να ετοιμάσει αξιολογικό μηχανισμό. Μέσα σε όλες τις αιτιάσεις για να δικαιολογηθούν τα ανωτέρω, αναφέρονταν συχνά ο φόρτος εργασίας του υπουργείου. Από μέρους των εκπροσώπων της κινητοποίησης η απάντηση ήταν ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί ο εκπαιδευτικός κόσμος μία τέτοια εκτροπή και πως τα σωματεία θα διεκδικήσουν τα δικαιώματα των μελών τους με κάθε τρόπο. Επίσης ειπώθηκε προς το ΥΠΑΙΘ ότι δεν έχει δικαίωμα ΚΑΝΕΙΣ να ανακαλέσει τις νόμιμες πράξεις μονιμοποίησης.Για τις άδειες ανατροφής στις αναπληρώτριες:Ειπώθηκε από πλευράς ΥΠΑΙΘ ότι δεν αποδίδονται ίδια δικαιώματα στις αναπληρώτριες με αυτά όλων των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων, επειδή κάποια παλαιά νομοθεσία προβλέπει διαφορετικό πλαίσιο και ειδικές διατάξεις για εκπαιδευτικούς. Λες και δεν είναι αρμοδιότητα του υπουργείου να αλλάζει την παλαιά νομοθεσία θα πει κανείς… ή λες και είναι κάτι δύσκολο να αλλάξει αν υπάρχει πολιτική βούληση. Οι εκπρόσωποι των σωματείων αντέτειναν ότι προφανώς ο λόγος είναι ότι το ΥΠΑΙΘ με το φόβο των επιπλέον κενών που θα προκύψουν, προτιμά να καταπατεί τα δικαιώματά των ελαστικά εργαζομένων εκπαιδευτικών.Για τη διαδικασία επιλογής νέων διευθυντών:Δηλώθηκε από πλευράς υπουργείου ότι όλες οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν εγκαίρως σίγουρα. Στην ερώτηση πότε θα αναλάβουν οι νέοι διευθυντές, δεν δόθηκε επίσημη απάντηση παρά μόνο σε επίπεδο προσωπικής εκτίμησης ειπώθηκε ότι η λογική λέει ότι πιθανότατα αυτό θα γίνει από τη νέα σχ. χρονιά. Για την εισαγωγική επιμόρφωση των νεοδιόριστων:Αναφέρθηκε ότι δεν εξαιρούνται όσοι ήδη έχουν παρακολουθήσει εισαγωγική επιμόρφωση τα παλαιότερα χρόνια, επειδή πάλι υπάρχει ένας “παλαιός” νόμος που δεν το επιτρέπει. Πάλι η απάντηση δόθηκε λες και η αλλαγή παρωχημένων νόμων είναι δουλεία κάποιου άλλου και όχι δική τους όπως καταλαβαίνετε…Στην ερώτηση γιατί η επιμόρφωση γίνεται εκτός ωραρίου και γιατί ακόμα δεν έχει ανοίξει το σύστημα για αιτήσεις, παρόλο που έπρεπε μέσα στο Νοέμβριο, βάσει του ΦΕΚ, δεν υπήρξε κάποια απάντηση, παρά μόνο ότι θα ανοίξει η πλατφόρμα στο αμέσως επόμενο διάστημα, μόλις προλάβουν οι υπηρεσίες.
Για την νέα προκήρυξη ΑΣΕΠ και τους πίνακες γενικής:
Ειπώθηκε ότι οι διαδικασίες θα τρέξουν με το νέο έτος και πάλι βάσει προσωπικής πρόβλεψης, οι αιτήσεις θα γίνουν μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, ώστε να υπάρχουν νέοι προσωρινοί πίνακες το καλοκαίρι για να προσληφθούν αναπληρωτές.
Για νέους διορισμούς το 2023:
Καμία δέσμευση επίσημη δεν μπορεί να δοθεί, τέτοιες ανακοινώσεις κάνει μόνο η υπουργός είπαν. Ωστόσο ειπώθηκε πως η λογική λέει ότι θα έχουμε πάλι κάποιους διορισμούς και ότι έχουν προϋπολογιστεί διορισμοί για όλη την παιδεία γενικότερα, μέσα στους διορισμούς που προβλέπονται για το δημόσιο στον προϋπολογισμό. Ακούστηκε επίσης ότι οποιαδήποτε κουβέντα για αριθμούς μπορεί να γίνει μόνο μετά την ανακοίνωση των φετινών συνταξιοδοτήσεων(Φεβρουάριος).
Για γραπτό ΑΣΕΠ-Αλλαγή τρόπου πρόσληψης:
Παρόλη την επιμονή των εκπροσώπων των σωματείων δεν υπήρξε καμία δέσμευση για εγκατάλειψη των σκέψεων γραπτού ΑΣΕΠ από την ηγεσία του ΥΠΑΙΘ. Στην ερώτηση πως από τη στιγμή που θα τρέξει προκήρυξη σύμφωνα με τον παλιό τρόπο πρόσληψης(προσοντολόγιο) και οι νέοι πίνακες θα ισχύουν τουλάχιστον για 3 έτη, άρα οποιαδήποτε αλλαγή τρόπου πρόσληψης δεν αφορά τουλάχιστον το άμεσο μέλλον, η απάντηση ήταν ότι η έκδοση προκήρυξης γενικής θα γινόταν έτσι κι αλλιώς μιας και ακόμα και αν άλλαζε ο τρόπος πρόσληψης θα υπήρχε μια μεταβατική περίοδος. Εδώ προφανώς το Υπαιθ δε θέλει να δώσει καμία πληροφορία για τις προθέσεις του στο μέλλον, πόσο μάλλον όταν μεσολαβούν εκλογές και λογικά ενδεχόμενες αλλαγές, θα αποφασιστούν από τη νέα κυβέρνηση.
Για ίδρυση των νέων Τμημάτων Ένταξης:
Ειπώθηκε ότι θα ιδρυθούν και τα Τ.Ε. της πρωτοβάθμιας, όμως δεν μπορούν να προβλέψουν το πότε και ούτε αν θα έχουν ιδρυθεί πριν τη διαδικασία των μεταθέσεων, ώστε να δοθούν τα κενά προς μετάθεση. Ο λόγος είναι πως οι υπηρεσίες του υπουργείου προσπαθούν, αλλά έχουν πολύ φόρτο και κανείς δεν ξέρει πότε θα ολοκληρώσουν τη δουλειά. Οι εκπρόσωποι των συλλόγων αντέτειναν ότι αυτά είναι δικαιολογίες, ότι οι διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί εδώ και καιρό μιας και το υπουργείο υποτίθεται τις τρέχει εδώ και 3 χρόνια και οποιαδήποτε καθυστέρηση αποτελεί πολιτική επιλογή, ώστε να μην δημιουργούνται νέα κενά που θα απαιτούν κάλυψη, όπως ακριβώς συμβαίνει με κάθε ίδρυση οργανικής θέσης.

Δημοφιλή!!  Απίστευτη Καταγγελία στην Κω: Ακυρώνουν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης

Συμπερασματικά σε όλα τα θέματα που τέθηκαν η αντίδραση του υπουργείου ήταν να μη διαρρεύσει καμία πληροφορία και να μη δώσει καμία δέσμευση. Για όλα φταίνε οι “παλιοί” νόμοι, αλλά δεν τους αλλάζει κιόλας. Γίνεται προσπάθεια για όλα, αλλά υπάρχει μεγάλος φόρτος και δεν προλαβαίνουν. Για τα νομικά ζητήματα, όπως ενδεχόμενες παρανομίες της διοίκησης στο θέμα της μονιμοποίησης των νεοδιόριστων, δεν μπορεί καν να σχολιάσει κάτι, γιατί αυτά είναι δουλειά των νομικών.

Τα συμπεράσματα δικά σας…

Κρίσεις Διευθυντών: Προϋποθέσεις υποψηφιότητας & Αναλυτικός Πίνακας μοριοδότησης

Θα έχουμε μόνιμους διορισμούς το 23.. Ανάλυση δεδομένων και πληροφορίες Πατρεα/pde

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

Αντώνης Καραφώτης

Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall.. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Κώστας Σωτηρίου

Κύλιση προς τα επάνω