Νέο πρόγραμμα επιμόρφωσης για εκπαιδευτικούς και Συμβούλους Εκπαίδευσης – 615.000 ευρώ από το Υπουργείο Παιδείας
Στο επίκεντρο η γλωσσική, μαθηματική και φυσικοεπιστημονική κατανόηση, η κριτική σκέψη και η αναβάθμιση της διδασκαλίας – Τι προβλέπει η νέα δράση
Νέο πρόγραμμα επιμόρφωσης για Συμβούλους Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικούς προωθεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, με συνολικό προϋπολογισμό 615.000 ευρώ. Η σχετική πρόσκληση εκδόθηκε κατόπιν απόφασης της υπουργού Παιδείας, Σοφίας Ζαχαράκη, και εντάσσεται στον σχεδιασμό για την ενίσχυση των βασικών δεξιοτήτων των μαθητών και τη βελτίωση της ποιότητας της σχολικής εκπαίδευσης.
Μεταθέσεις εκπαιδευτικών: Δύο βασικές συμβουλές για όσους θέλουν να αλλάξουν περιοχή
Συχνές ερωτήσεις για τις αιτήσεις σε Πρότυπα και Πειραματικά!!
Η νέα παρέμβαση επικεντρώνεται στην ενίσχυση του γλωσσικού, μαθηματικού και φυσικοεπιστημονικού εγγραμματισμού, στην ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και στην αξιοποίηση σύγχρονων διδακτικών πρακτικών. Παράλληλα, επιδιώκεται η ουσιαστικότερη υποστήριξη των εκπαιδευτικών, ώστε να ανταποκρίνονται στις διαφορετικές μαθησιακές ανάγκες των παιδιών.
Ενίσχυση των βασικών δεξιοτήτων των μαθητών
Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην αναβάθμιση της μαθησιακής διαδικασίας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στην κατανόηση κειμένου, στην ερμηνεία δεδομένων και στην ικανότητα των μαθητών να αξιοποιούν τις γνώσεις τους για την επίλυση προβλημάτων.
Ειδικότερα, προβλέπεται:
- Καλλιέργεια γλωσσικού, μαθηματικού και φυσικοεπιστημονικού εγγραμματισμού.
- Ανάπτυξη κριτικής σκέψης και ικανότητας σύνδεσης πληροφοριών.
- Ενίσχυση της συμμετοχής των μαθητών στη μαθησιακή διαδικασία.
- Προσαρμογή της διδασκαλίας στις γνωστικές και γλωσσικές ανάγκες κάθε μαθητή.
- Αξιοποίηση εργαλείων αξιολόγησης και ανατροφοδότησης για τον εντοπισμό μαθησιακών δυσκολιών.
Στόχος είναι η έγκαιρη αντιμετώπιση των δυσκολιών και η βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων μέσα στη σχολική τάξη.
Επιμόρφωση εκπαιδευτικών και νέες διδακτικές πρακτικές
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και στην ενίσχυση του παιδαγωγικού τους έργου.
Η επιμόρφωση θα εστιάσει σε επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους διδασκαλίας, στον σχεδιασμό αποτελεσματικών μαθησιακών δραστηριοτήτων και στην αξιοποίηση των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του εκπαιδευτικού υλικού.
Στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται επίσης η ανάπτυξη διαφοροποιημένων διδακτικών πρακτικών, η συνεργασία με Συμβούλους Εκπαίδευσης, η ανταλλαγή καλών πρακτικών και η δημιουργία κοινοτήτων μάθησης.
Παράλληλα, θα αξιοποιηθούν ψηφιακά εργαλεία και εκπαιδευτικό υλικό, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιείται εκ νέου, αλλά και στο πλαίσιο εξ αποστάσεως επιμορφωτικών δράσεων.
Σύνδεση με τα νέα Προγράμματα Σπουδών και το πολλαπλό βιβλίο
Η νέα επιμορφωτική παρέμβαση συνδέεται με τις ευρύτερες αλλαγές που σχεδιάζονται στη σχολική εκπαίδευση, καθώς και με την προετοιμασία για την εφαρμογή του πολλαπλού βιβλίου από το σχολικό έτος 2027-2028.
Το Υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να ενισχύσει την εφαρμογή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, δίνοντας στους εκπαιδευτικούς τα απαραίτητα εργαλεία για την αξιοποίηση σύγχρονων διδακτικών μεθόδων.
Σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό διαδραματίζουν και τα αποτελέσματα της διεθνούς έρευνας PISA, τα οποία αναδεικνύουν την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των βασικών δεξιοτήτων των μαθητών.
Ποιοι μπορούν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα
Η δράση εντάσσεται στο Τομεακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης του Υπουργείου Παιδείας 2026-2030, στον άξονα «Ενίσχυση και αναβάθμιση της Εκπαίδευσης», και χρηματοδοτείται από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ).
Στους δυνητικούς δικαιούχους περιλαμβάνονται το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), άλλοι αρμόδιοι φορείς, καθώς και το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας, σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης.
Σοφία Ζαχαράκη: «Καμία εκπαιδευτική αλλαγή δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τους εκπαιδευτικούς»
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, υπογράμμισε τη σημασία της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών και των Συμβούλων Εκπαίδευσης ενόψει των αλλαγών που προγραμματίζονται στο ελληνικό σχολείο.
Όπως ανέφερε, η εισαγωγή των νέων Προγραμμάτων Σπουδών και του πολλαπλού βιβλίου αποτελεί σημαντική αλλαγή, ενώ τα αποτελέσματα της PISA ενισχύουν την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις βασικές δεξιότητες των μαθητών.
Η υπουργός σημείωσε ότι επιδίωξη είναι οι εκπαιδευτικοί να αποκτήσουν γνώσεις, εργαλεία και παιδαγωγική υποστήριξη, ώστε να βοηθήσουν κάθε μαθητή και μαθήτρια να αναπτύξει δεξιότητες απαραίτητες τόσο για τη μάθηση όσο και για τη ζωή.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε: «Καμία εκπαιδευτική αλλαγή δεν μπορεί να πετύχει χωρίς τους εκπαιδευτικούς και καμία μεταρρύθμιση δεν έχει πραγματική αξία αν δεν βελτιώνει τη μάθηση των παιδιών μας».

