Έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Επιστημονικής Ένωσης Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Π.Ε. στη νέα Υπουργική Απόφαση για τις σχολικές εκδρομές.
Με επιστολή της προς την Υπουργό Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη, η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών/ντριών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητά την άμεση απόσυρση της παραγράφου 7 του άρθρου 13 της νέας Υπουργικής Απόφασης για τις σχολικές εκδρομές.
Η Ένωση εκφράζει σοβαρές ενστάσεις για την πρόβλεψη σύμφωνα με την οποία ο/η υπεύθυνος/η της εκπαιδευτικής δράσης καθίσταται αρμόδιος/α για τον έλεγχο της καταλληλότητας του χώρου υποδοχής των μαθητών.
Η σχετική επιστολή έχει ημερομηνία 24 Αυγούστου 2026 και αριθμό πρωτοκόλλου 10.
Τι προβλέπει η νέα Υπουργική Απόφαση
Σύμφωνα με την επίμαχη παράγραφο 7 του άρθρου 13, όταν μια εκπαιδευτική δράση πραγματοποιείται σε οργανωμένους χώρους, αυτοί θα πρέπει να λειτουργούν νόμιμα και να πληρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές για τη φιλοξενία μαθητών.
Παράλληλα, η Επιτροπή Οργάνωσης και Υλοποίησης Εκπαιδευτικών Δράσεων, σε συνεργασία με τον/την υπεύθυνο/η της δράσης, καλείται να μεριμνά για τη λήψη αντιγράφων των απαιτούμενων αδειών νόμιμης λειτουργίας των εγκαταστάσεων και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το σημείο που προκαλεί την αντίδραση της Ένωσης είναι η πρόβλεψη ότι «αρμόδιος/α για τον έλεγχο της καταλληλότητας του χώρου υποδοχής είναι ο/η Υπεύθυνος/η της δράσης».
Σχολεία 2026-2027: 30.000 αναπληρωτές, Νέοι διορισμοί, EduPlan.AI, lockers και διαδραστικοί πίνακες
«Με ποια ειδική γνώση και ποια θεσμική αρμοδιότητα;»
Η Ένωση θέτει ευθέως το ερώτημα με ποια ειδική γνώση και με ποια θεσμική αρμοδιότητα καλείται ένας εκπαιδευτικός να πιστοποιήσει την καταλληλότητα ενός χώρου.
Όπως επισημαίνει, ο εκπαιδευτικός μπορεί και πρέπει να αξιολογεί εάν ένας χώρος είναι παιδαγωγικά κατάλληλος για τους μαθητές του. Δεν διαθέτει όμως την ιδιότητα του μηχανικού, του τεχνικού ασφαλείας, του υγειονομικού ελεγκτή ή του υπαλλήλου αδειοδοτήσεων.
Ως εκ τούτου, σύμφωνα με την Ένωση, δεν μπορεί να καλείται να πιστοποιήσει ζητήματα όπως η στατική επάρκεια, η πυρασφάλεια, οι υγειονομικές προδιαγραφές ή η νομιμότητα λειτουργίας μιας εγκατάστασης.
«Δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός να γίνει ελεγκτής των πάντων»
Η Ένωση Διευθυντών υποστηρίζει ότι η ευθύνη για τη νομιμότητα και την ασφάλεια ενός χώρου πρέπει να ανήκει στον φορέα που τον λειτουργεί, ενώ ο έλεγχος και η αδειοδότηση πρέπει να πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες κρατικές και αυτοδιοικητικές υπηρεσίες.
«Δεν μπορεί η Πολιτεία να μετατρέπει τον εκπαιδευτικό σε “ελεγκτή των πάντων”», τονίζεται στην επιστολή, με την Ένωση να υπογραμμίζει ότι με αυτόν τον τρόπο μεταφέρονται στους εκπαιδευτικούς ευθύνες που απαιτούν εξειδικευμένες γνώσεις και συγκεκριμένες θεσμικές αρμοδιότητες.
Το αίτημα προς το Υπουργείο Παιδείας
Η Πανελλήνια Επιστημονική Ένωση Διευθυντών/ντριών ζητά από το Υπουργείο Παιδείας να αποσύρει άμεσα την παράγραφο 7 του άρθρου 13 της νέας Υπουργικής Απόφασης για τις σχολικές εκδρομές.
Το βασικό μήνυμα της Ένωσης είναι σαφές: οι εκπαιδευτικοί έχουν την παιδαγωγική ευθύνη για τις εκπαιδευτικές δράσεις, όμως δεν μπορούν να φορτώνονται ευθύνες που ανήκουν σε άλλους θεσμικά και επιστημονικά αρμόδιους φορείς.
Η συζήτηση πλέον μεταφέρεται στο Υπουργείο Παιδείας, καθώς οι εκπαιδευτικοί ζητούν να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο ευθύνης και να μην μετατραπούν οι υπεύθυνοι των σχολικών δράσεων σε ελεγκτές της νομιμότητας και της τεχνικής ασφάλειας των χώρων που επισκέπτονται οι μαθητές.

