Εκπαιδευτικοί: Αλλαγές στο αυτόφωρο για υπηρεσιακά αδικήματα – Τι εξετάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης
Μια σημαντική αλλαγή στο πλαίσιο που αφορά την ποινική αντιμετώπιση εκπαιδευτικών για πράξεις οι οποίες συνδέονται με την άσκηση των υπηρεσιακών τους καθηκόντων προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στο επίκεντρο βρίσκεται η μη εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας σε συγκεκριμένες περιπτώσεις πλημμελημάτων που αποδίδονται σε εκπαιδευτικούς και σχετίζονται άμεσα με την υπηρεσιακή τους δραστηριότητα.
Τι προβλέπει ο σχεδιασμός
«Σύμφωνα με δημοσίευμα του dikastiko.gr, η σχετική νομοθετική ρύθμιση βρίσκεται σε επεξεργασία και αναμένεται να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή, στο πλαίσιο ευρύτερου νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Η ρύθμιση αφορά περιπτώσεις στις οποίες εκπαιδευτικοί, διευθυντές και προϊστάμενοι σχολικών μονάδων μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με μηνύσεις για πράξεις ή αποφάσεις που συνδέονται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Στόχος είναι να μην οδηγούνται αυτομάτως σε σύλληψη και αυτόφωρη διαδικασία για περιστατικά που αφορούν αποκλειστικά την υπηρεσιακή τους δράση.
Το ζήτημα έχει ιδιαίτερη σημασία για τους διευθυντές σχολείων, οι οποίοι καλούνται καθημερινά να λαμβάνουν διοικητικές αποφάσεις και να διαχειρίζονται σύνθετες καταστάσεις στο σχολικό περιβάλλον.
Δεν σημαίνει ποινική ασυλία
Η αλλαγή, εφόσον τελικά ψηφιστεί, δεν σημαίνει ότι οι εκπαιδευτικοί θα αποκτήσουν ποινική ασυλία.
Μια καταγγελία ή μήνυση θα εξακολουθεί να μπορεί να εξετάζεται από τις αρμόδιες εισαγγελικές και δικαστικές αρχές. Η βασική διαφοροποίηση αφορά τη διαδικασία: αντί της άμεσης ενεργοποίησης του αυτοφώρου, η υπόθεση θα ακολουθεί την προβλεπόμενη τακτική δικαστική οδό.
Με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να διαχωριστούν οι περιπτώσεις πραγματικών ποινικών αδικημάτων από διαφωνίες ή συγκρούσεις που προκύπτουν στο πλαίσιο της καθημερινής λειτουργίας μιας σχολικής μονάδας.
Πάγιο αίτημα των διευθυντών
Η συγκεκριμένη αλλαγή αποτελεί, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ένα από τα αιτήματα που έχει θέσει η Ένωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων.
Το θέμα τέθηκε και σε πρόσφατη συνάντηση εκπροσώπων των διευθυντών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τον υπουργό Γιώργο Φλωρίδη να έχει επιβεβαιώσει ότι εξετάζεται σχετική νομοθετική παρέμβαση.
Το αίτημα συνδέεται με τον προβληματισμό που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια γύρω από την άσκηση ποινικών διαδικασιών εναντίον εκπαιδευτικών για ζητήματα που προκύπτουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.
Το προηγούμενο της πανδημίας
Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο. Αντίστοιχη συζήτηση είχε ανοίξει έντονα κατά την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού.
Τότε, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας είχε εκδώσει εγκύκλιο σχετικά με τη διαδικασία αντιμετώπισης μηνύσεων σε βάρος εκπαιδευτικών και υγειονομικών, οι οποίες συνδέονταν με την εφαρμογή των μέτρων δημόσιας υγείας.
Η παρέμβαση εκείνη είχε ως στόχο να αποτραπεί η καταχρηστική αξιοποίηση της αυτόφωρης διαδικασίας σε περιπτώσεις όπου οι μηνύσεις συνδέονταν με την εφαρμογή θεσμοθετημένων μέτρων.
Στο επίκεντρο και η νομική υποστήριξη
Παράλληλα με την αλλαγή στο αυτόφωρο, οι εκπαιδευτικοί θέτουν και ένα δεύτερο ζήτημα: την ανάγκη για άμεση θεσμική και νομική υποστήριξη όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν δικαστικές διαδικασίες για πράξεις που συνδέονται με την υπηρεσία τους.
Στο πλαίσιο αυτό έχει τεθεί η αξιοποίηση υφιστάμενων θεσμών, όπως η νομική βοήθεια, ώστε εκπαιδευτικοί και στελέχη εκπαίδευσης να μην επωμίζονται μόνοι τους το οικονομικό και ψυχολογικό κόστος μιας δικαστικής διαμάχης που προκύπτει από την άσκηση των καθηκόντων τους.
Η τελική μορφή της ρύθμισης θα αποσαφηνίσει ποιοι εκπαιδευτικοί και ποιες ακριβώς υπηρεσιακές πράξεις θα καλύπτονται, καθώς και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες δεν θα εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία.
Σύλλογος Διδασκόντων: Πότε συνεδριάζει, ποιοι συμμετέχουν και πώς λαμβάνονται οι αποφάσεις

