ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Οι Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Έχουν Ίσα Συνδικαλιστικά Δικαιώματα: Προσπαθούν να αποκλείσουν αναπληρωτές από Δ.Σ. 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Οι Αναπληρωτές Εκπαιδευτικοί Έχουν Ίσα Συνδικαλιστικά Δικαιώματα: Αντιδράσεις και Διεκδικήσεις της ΕΛΜΕ Λασιθίου

Η ΕΛΜΕ Λασιθίου βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές καταγγελίες από την παράταξη ΔΑΚΕ για τη νομιμότητα της σύστασης του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ), λόγω της εκλογής ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού. Αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και έφερε στην επιφάνεια σημαντικά ζητήματα που αφορούν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς και τα συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Καταγγελία ΔΑΚΕ: Ακυρώστε την εκλογή αναπληρωτή στο Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Λασιθίου

Αντιδράσεις της ΕΛΜΕ Λασιθίου

  1. Καταγγελία ΔΑΚΕ:
    • Στις 13 Ιουνίου 2024, η ΔΑΚΕ προχώρησε σε καταγγελία για τη νομιμότητα της σύστασης του ΔΣ της ΕΛΜΕ Λασιθίου, επικαλούμενη την εκλογή ενός αναπληρωτή εκπαιδευτικού στο ΔΣ. Η ΔΑΚΕ απείλησε με νομικές ενέργειες, δηλώνοντας ότι θα καταθέσει αγωγή, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε αδράνεια τη λειτουργία της ΕΛΜΕ.
  2. Αντίδραση της ΕΛΜΕ:
    • Η ΕΛΜΕ Λασιθίου απάντησε επισημαίνοντας ότι ο αναπληρωτής εκπαιδευτικός που εκλέχθηκε στο ΔΣ είχε διατελέσει μέλος του προηγούμενου ΔΣ χωρίς να αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταγγελίες. Τονίζουν πως η αντίδραση της ΔΑΚΕ φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της μη υποστήριξης της από την παράταξη του αναπληρωτή σε θέσεις του προεδρείου.
    • Το ΔΣ υπενθυμίζει πως η ΟΛΜΕ έχει αποφασίσει στο 16ο συνέδριο ότι οι αναπληρωτές έχουν πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα και ότι το αίτημα για την εξίσωση μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών είναι πάγιο και κοινό για τον κλάδο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λασιθίου κάλεσε την ΟΛΜΕ να πάρει σαφή θέση σχετικά με τις κινήσεις της ΔΑΚΕ. Επισημαίνουν ότι η λειτουργία του σωματείου δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο από ενέργειες τοπικών παρατάξεων, και καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς σε εγρήγορση για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των αναπληρωτών.

Η ΕΛΜΕ Λασιθίου υποστηρίζει ότι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αποτελούν το ένα τρίτο του συνολικού εκπαιδευτικού δυναμικού, πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα και την ίδια εκπροσώπηση με τους μόνιμους συναδέλφους τους. Οι απόψεις και οι πολιτικές που υποβαθμίζουν τη θέση τους υπονομεύουν τη συνοχή του κλάδου και δεν έχουν θέση στα σωματεία.

Δημοφιλή!!  Λειτουργικές υπεραριθμίες Ειδικής Αγωγής - Συνεδρίαση ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας

Η αντιμετώπιση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών ως ίσων με τους μόνιμους συναδέλφους τους είναι ζωτικής σημασίας για την ενότητα και την αποτελεσματικότητα των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Οι πολιτικές που επιχειρούν να υποβαθμίσουν τη θέση των αναπληρωτών αποσκοπούν στη διαίρεση του κλάδου και στην αποδυνάμωση των συλλογικών αγώνων. Η ΕΛΜΕ Λασιθίου, μέσω της υποστήριξης της ΟΛΜΕ, προασπίζει τα συνδικαλιστικά δικαιώματα όλων των εκπαιδευτικών, ανεξαρτήτως της εργασιακής τους σχέσης, και καλεί σε συλλογική δράση για την προάσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΜΕ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

“Την Πέμπτη 13 Ιουνίου του 2024 συνεκλήθη έκτακτο μονοθεματικό ΔΣ διαδικτυακά, με θέμα την καταγγελία της ΔΑΚΕ περί μη νομιμότητας της σύστασης του ΔΣ λόγω της εκλογής σε αυτό συναδέλφου αναπληρωτή. Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση ένα εκ των εκλεγμένων μελών της ΔΑΚΕ, απευθυνόμενο προς το ΔΣ, ενημέρωσε περί της πρόθεσης της παράταξής του να κινηθεί νομικά και συγκεκριμένα να καταθέσει αγωγή εναντίον του νεοσύστατου ΔΣ. Στη συνέχεια προχώρησε σε έναν άτυπο εκβιασμό, απειλώντας πως μια τέτοια εξέλιξη θα έθετε σε κίνδυνο την λειτουργία της ΕΛΜΕ Λασιθίου, καθότι όπως χαρακτηριστικά είπε «μετά την κατάθεση της αγωγής η ΕΛΜΕ μπαίνει στον πάγο». Έθεσε μάλιστα ονομαστικά τον εκλεγμένο συνάδελφο αναπληρωτή προ των ευθυνών του. Το ίδιο ζήτημα είχε τεθεί στην Πρόεδρο του ΔΣ από τη δικηγόρο της ΔΑΚΕ προ λίγων ωρών.

Δημοφιλή!!  Πάγια Θέση ΠΑΣΑΔ: Μόνιμοι Διορισμοί & Δίκαιη Κατανομή για Όλους τους Εκπαιδευτικούς

1)     Υπενθυμίζουμε πως ο ίδιος συνάδελφος αναπληρωτής ήταν μέλος του προηγούμενου Δ.Σ της ΕΛΜΕ Λασιθίου επι δύο χρόνια, με το προεδρείο να ανήκει στη ΔΑΚΕ που τώρα τον καταγγέλλει.

2)     Υπενθυμίζουμε πως η ΟΛΜΕ (της οποίας μέλος αποτελεί η ΕΛΜΕ Λασιθίου) με συγκεκριμένες αποφάσεις (16ο συνέδριο) καθορίζει ρητά πως οι αναπληρωτές/τριες έχουν πλήρη συνδικαλιστικά δικαιώματα.

3)     Υπενθυμίζουμε πως σύσσωμος ο κλάδος έχει ως κύριο και πάγιο αίτημα την εξίσωση μόνιμων και αναπληρωτών.

4)     Υπενθυμίζουμε πως το όλο θέμα ανακινήθηκε μετά την απόφαση της παράταξης του συναδέλφου να μην στηρίξει την ΔΑΚΕ σε θέσεις του προεδρείου.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λασιθίου αποφάσισε να ζητήσει από την ΟΛΜΕ να πάρει ξεκάθαρη θέση σχετικά με τις κινήσεις της ΔΑΚΕ Λασιθίου. Η λειτουργία του σωματείου δεν μπορεί να τίθεται σε κίνδυνο από μια τοπική παράταξη που αποτελεί θλιβερή εξαίρεση πανελλαδικά.

Καλούμε όλους/ες τους/ις συναδέλφους/ισσες σε εγρήγορση”.

Η αξιολόγηση στην πράξη: Βιολόγος διδάσκει Χημεία, σύμβουλοι αξιολογούν χωρίς μαθητές!

Σύμβουλος ανέβασε βίντεο από αξιολόγηση στο TikTok & στο Fb

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω