Messenger creation 025d6c26 e044 4a8b 87bf a665df221b8c E-WALL

Εκδικάζεται στις 13 Ιούνη στο ΣτΕ η προσφυγή για το ωράριο των νηπιαγωγών – Κινητοποίηση έξω από το χώρο εκδίκασης

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ωράριο νηπιαγωγών – Ισότητα και Ισονομία για ΟΛΟΥΣ

Έχουμε αναλύσει ενδελεχώς το τεράστιο ζήτημα με την αιώνια αδικία εις βάρος των εκπαιδευτικών ΠΕ60 που είναι οι μόνοι εκπαιδευτικοί που δεν δικαιούνται στην ουσία μείωση του διδακτικού τους ωραρίου. Στη συντριπτική πλειοψηφία έχουν 25ώρες διδακτικό ωράριο(στην ουσία 30ώρες καθώς πρακτικά δεν έχουν καθόλου διάλειμμα) μέχρι και τη συνταξιοδότησή τους. (Δείτε: ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΙ: Η ΜΟΝΗ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ – ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΑΡΙΟΥ). Για το ζήτημα λοιπόν έχει από καιρό κατατεθεί δικαστική προσφυγή στο συμβούλιο της επικρατείας με την οποία νηπιαγωγοί και σύλλογοι εκπαιδευτικών από όλη τη χώρα επιχειρούν να προσβάλλουν την προφανώς άδικη και άνιση αντιμετώπισή τους από το νόμο που οδηγεί στη παραπάνω στρεβλή πραγματικότητα. Η μέρα εκδίκασης λοιπόν έφτασε και είναι την Πέμπτη 13 Ιουνίου στις 9.00 το πρωί και σύλλογοι εκπαιδευτικών της Αττικής έχουν αρχίσει να καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο εκδίκασής και για διευκολυντικούς λόγους να κηρύσσουν στάση εργασίας για την ημέρα αυτή, ώστε να μπορέσουν οι εκπαιδευτικοί να συμμετέχουν και να παρευρεθούν στο χώρο.  Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση του Α Συλλόγου Εκπαιδευτικών Αθηνών:

Α ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΤΩΝ ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ

Κινητοποίηση στις 13 Ιουνίου στο ΣτΕ, 9 π.μ., (Πανεπιστημίου 47-49),1 έως 4 ώρες στάση εργασίας

Να αποκατασταθεί η ισονομία στον κλάδο – Να προσδιορίζεται το ωράριο των νηπιαγωγών με βάση την προϋπηρεσία και όχι την οργανικότητα των νηπιαγωγείων

Το Δ.Σ. του Α΄ Συλλόγου Αθηνών Εκπαιδευτικών Π.Ε. αποφάσισε από τον Οκτώβριο του 2023 τη συμμετοχή και στήριξη του Συλλόγου μας στη δικαστική προσφυγή που έχει κατατεθεί στο ΣτΕ για τη διεκδίκηση της μείωσης του διδακτικού ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών μετά τα 10 χρόνια προϋπηρεσίας ανεξάρτητα από την οργανικότητα του σχολείου. Η προσφυγή αφορά το ωράριο των συναδέλφων που υπηρετούν σε ολιγοθέσια νηπιαγωγεία (που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία των νηπιαγωγείων) καθώς και στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία. Για το σκοπό αυτό κατατέθηκε στο δικηγορικό γραφείο που έχει αναλάβει την υπόθεση η σχετική φόρμα-δήλωση συμμετοχής στην προσφυγή καθώς και το χρηματικό ποσό (10€) που αντιστοιχεί στη συμμετοχή του Συλλόγου.

Το διδακτικό ωράριο των νηπιαγωγών τα τελευταία χρόνια αυξάνεται σταδιακά άλλοτε κατά ένα τέταρτο, κι άλλοτε κατά μισή ώρα, με τελευταία την αύξηση κατά μια διδακτική ώρα. Οι νηπιαγωγοί δεν έχουν κενά ή διαλείμματα, είναι διαρκώς επιφορτισμένες/οι με την επίβλεψη των παιδιών και εργάζονται σήμερα περισσότερες ώρες απ’ όλους/ες τους/τις εκπαιδευτικούς. Κι όλα αυτά σε τμήματα με έως και 25 νήπια και προνήπια! Σήμερα το διδακτικό ωράριο της μεγάλης πλειοψηφίας των νηπιαγωγών είναι 25 ώρες την εβδομάδα και ρυθμίζεται κατ’ αναλογία προς το ωράριο των εκπαιδευτικών που υπηρετούν στα ολιγοθέσια δημοτικά σχολεία. Επομένως δεν υπολογίζεται -όπως για όλους τους άλλους εκπαιδευτικούς- με βάση τα χρόνια υπηρεσίας αλλά με βάση την οργανικότητα των νηπιαγωγείων που υπηρετούν.

Στις περιπτώσεις μάλιστα που οι νηπιαγωγοί ασκούν και διοικητικά καθήκοντα, παραβιάζεται ακόμα και το εργασιακό τους ωράριό που στην πραγματικότητα ξεπερνάει κατά πολύ τις 6 ώρες. Οι Προϊστάμενοι/ες Ολιγοθέσιων Νηπιαγωγείων έχουν πλήρες διδακτικό ωράριο 25 ωρών και ταυτόχρονα όλη τη διοικητική εργασία χωρίς μείωση ωραρίου. Η διεκπεραίωση του διοικητικού έργου δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί στη διάρκεια του εργασιακού ωραρίου και συνεπάγεται πολλές ώρες απλήρωτης υπερωριακής απασχόλησης, τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα.

  • Καλούμε το ΥΠΑΙΘΑ άμεσα να αποκαταστήσει την αδικία.
  • Καλούμε τη ΔΟΕ να προβεί σε όλες τις απαραίτητες κινηματικές και νομικές ενέργειες για την άρση της ανισότητας μεταξύ των μελών της, ως προς το δικαίωμα της εργασίας και του δίκαιου υπολογισμού του διδακτικού και εργασιακού ωραρίου των προϊσταμένων ολιγοθέσιων νηπιαγωγείων και των νηπιαγωγών γενικότερα.
  • Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση έξω από το ΣτΕ την ημέρα εκδίκασης της προσφυγής, Πέμπτη 13 Ιουνίου, 9 π.μ. και για τη διευκόλυνση συμμετοχής των συναδέλφων κηρύσσουμε στάση εργασίας από 1 έως 4 ώρες στην πρωινή ζώνη.

Απαιτούμε – διεκδικούμε:

  • Εφαρμογή του νόμου και για όλα τα ολιγοθέσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία με μείωση του ωραρίου των νηπιαγωγών που υπηρετούν σ’ αυτά, ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας και όχι με βάση την οργανικότητα. Εξίσωση του ωραρίου όλων των εκπαιδευτικών με βάση αυτό των συναδέλφων της δευτεροβάθμιας.
  • Ο χρόνος υποδοχής, αποχώρησης, διαλείμματος (καθημερινής εφημερίας) και σίτισης των νηπίων να συνυπολογίζεται στον διδακτικό χρόνο, καθότι οι νηπιαγωγοί δεν επιτηρούν απλώς τους μαθητές, αλλά διδάσκουν βασικές δεξιότητες και στάσεις ζωής.
  • Έως ότου πραγματοποιηθεί η μείωση του ωραρίου να αναγνωρίζονται ως υπερωριακές οι ώρες επιπλέον απασχόλησης και να αποζημιώνονται ως τέτοιες.

Οδοιπορικά Αναπληρωτών – Προϋποθέσεις και διαδικασία χορήγησης

Νέες αιτήσεις βελτίωσης στην Αν.Αττική – Πρόσκληση για Αποσπάσεις εντός σε Δυτ.Αττική, Γ Αθήνας- Τα Νέα των Διευθύνσεων

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

Αντώνης Καραφώτης

Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall.. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Κώστας Σωτηρίου

Κύλιση προς τα επάνω