8a0c41f5 a045 4710 9395 0a893c011fa1 E-WALL

2024 – Τι να κάνετε με τα χρήματα από τις αυξήσεις μισθών

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Φτάνει με τη γκρίνια, σκέφτονται πολλοί μπροστά στα αρνητικά σχόλια για το ύψος των αυξήσεων στους μισθοδοτούμενους από το δημόσιο. Αυξήσεις είναι, δεν μπορεί να μην είναι μια πολιτική προς τη σωστή κατεύθυνση. Τόσο μπορεί τόσο κάνει η κυβέρνηση, είναι η επόμενη, αβάσταχτα απλοϊκή σκέψη. Όλα καλά λοιπόν. Πήρανε οι μισθωτοί ανάσα. Αισιοδοξούν ότι η αρχή της μισθολογικής τους «ανάπτυξης» έγινε. Πάμε μόνο τώρα να δούμε ποιοι μισθωτοί είναι αυτοί, καθώς αυτοί είναι και που θα μπουν σε σκέψεις αξιοποίησης του νέου εισοδήματος.

2024 – Τι να κάνετε με τα χρήματα από τις αυξήσεις μισθών

Αύξηση που πραγματικά τους αλλάζει επίπεδο βλέπουν οι εξωκοινοβουλετικοί υφυπουργοί με αύξηση καθαρών αποδοχών 794 μηνιαίως(μισθός 3.944) και οι υπουργοί με άνοδο 1.266 μηνιαίως(μισθός 4.416)(πηγή:κανάλι open). Πολύ καλό ποσό λοιπόν, μπορεί να αξιοποιηθεί σε ταξίδια, μιας και τα περισσότερα έξοδα διαβίωσης είναι ήδη πληρωμένα -θα μου πείτε και πολλά ταξίδια επίσης- αλλά έστω.. Συνεχίζουμε με τους γενικούς γραμματείς υπουργείων που πλέον θα πρέπει να προσαρμόσουν τη ζωή τους στα 3.145ευρώ καθαρά και τους βουλευτές με 5.017 ευρώ καθαρή μηνιαία αποζημίωση(πηγή:open). Ευχάριστος πονοκέφαλος και εδώ. Καλή ιδέα φαντάζει η αποταμίευση για αυτούς τους συμπολίτες μας, μιας και η ΕΛΣΤΑΤ διαπίστωσε αρνητικό ποσοστό αποταμίευσης στην Ελλάδα -4% για το 2023(γιατί άραγε;). Οπότε μπορούν να βοηθήσουν την εθνική προσπάθεια αύξησης των ελληνικών καταθέσεων, ώστε να μη θεωρούμαστε για άλλη μια χρονιά σπάταλος λαός.

Δημοφιλή!!  Μπούλινγκ / Ξυλοδαρμός μαθητή ΑμΕΑ από εξωσχολικό μαθητή: Συνελήφθη ο δράστης

Επόμενη κατηγορία μισθωτών που μπαίνουν σε σκέψεις αξιοποίησης των επιπλέον αποδοχών από 1/1/24 είναι όσοι κατέχουν θέσεις ευθύνης, με 30% αύξηση του σχετικού επιδόματος. Υψηλές θέσεις ευθύνης ασφαλώς, καθώς αν είσαι απλά διευθυντής ολιγοθέσιου σχολείου πχ., παίρνεις περίπου +3Ο αύξηση στο επίδομα. Αν είσαι διευθυντής εκπαίδευσης θα πάρεις +165€ μικτά μόνο στο επίδομα και θα έχεις σχεδόν το διπλάσιο μισθό από έναν σχετικά νέο εκπαιδευτικό. Αν είσαι περιφερειακός διευθυντής παίρνεις +270€ μικτά στο επίδομα και μαζί με την υπόλοιπη αύξηση φτάνεις σε αποδοχές σίγουρα 2,5φορές ανώτερες του νεοδιόριστου. Στο χώρο της υγείας επίσης πολύ αισιόδοξες εξελίξεις θα συμβούν με τους διοικητές υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων να παίρνουν πια τετραπλάσιο(!) μισθό από τους γιατρούς του ΕΣΥ(πηγή:Δήλωση ιατρού Πάνου Παπανικολάου Γεν.Γραμματέα της ΟΕΝΓΕ). Για την αξιοποίηση λοιπόν των πραγματικά αυξημένων επιδομάτων θέσης σίγουρα υπάρχουν καλές ιδέες. Θα μπορούσαν πχ. να οργανώσουν και να συμμετέχουν σε απεργιακές δράσεις με αίτημα τις αυξήσεις στους υφισταμένους τους, οι αυξήσεις τους μπορούν σίγουρα να καλύψουν τις απεργιακές απώλειες. Σε όσους δε, λαμβάνουν χαμηλά επιδόματα θέσης καλή ιδέα θα ήταν να ΜΗΝ τα αξιοποιήσουν στην αγορά προσόντων με την ελπίδα διεκδίκησης ακόμα υψηλότερων θέσεων. Τα υψηλά επιδόματα θέσης ποτέ δε θα φτάνουν για όλους έτσι κι αλλιώς.

Δημοφιλή!!  Δώρο Πάσχα 2024: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σε ότι αφορά τον πραγματικό κόσμο, τον υγειονομικό, το δάσκαλο, τον υπάλληλο που είδε τον οικονομικό προϋπολογισμό του να τινάζεται στον αέρα από το 2011 και μετά, που παίρνει 800-1000-1.200€..αυτοί, εμείς δηλαδή δεν έχουμε να σκεφτούμε πως θα διαχειριστούμε τις αυξήσεις. Τα 40-45-50 ευρώ καθαρή αύξηση είναι δυστυχώς πολύ κάτω από τον πληθωρισμό σε πολλά προϊόντα πρώτης ανάγκης και έτσι το μόνο που έχουμε να διαχειριστούμε είναι η πραγματική μείωση αγοραστικής δύναμης και η αδυναμία επιβίωσης σε μια κοινωνία με μισθούς που σχεδόν ισοδυναμούν με τα επίπεδα των ενοικίων στις μεγάλες πόλεις. Μπορούμε επίσης να διαχειριστούμε και να απορρίψουμε την ιδέα του «τόσα έχει τόσα δίνει» ο αφέντης, μιας και ζούμε στη χώρα, όπου μόλις τρεις ιδιωτικές εταιρείες επιδοτούνται από το ταμείο ανάκαμψης με το ίδιο ποσό(περί τα 650εκατ.) με αυτό που θα λάβει όλο το Εθνικό Σύστημα Υγείας για όλη την περίοδο εφαρμογής του ταμείου(Πηγή: Τοποθετήσεις στη βουλή κατά τη συζήτηση προϋπολογισμού 2024). Επομένως είναι άλλο το τι έχει να δώσει, το τι δίνει και το τι θα μπορούσε να δώσει η πολιτεία, ενώ ο,τι δίνει, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο το μοιράζει(με προκλητική βαρύτητα σε συγκεκριμένες ομάδες) είναι θέμα πολιτικής και επιλογών.

Δημοφιλή!!  Γονείς μαζί με εκπαιδευτικούς ακυρώνουν αξιολόγηση στην Ικαρία - Κλήθηκε και η αστυνομία παρά την παρουσία 13 φορέων και ενώσεων του νησιού

Εν πάση περιπτώσει για να κλείσουμε, το συμπέρασμα από άλλα τα παραπάνω παραμένει προφανές. Με τα λεφτά από τις αυξήσεις του 2024 θα προσπαθήσουν-σχεδόν όλοι- να επιβιώσουν. Ίσως και μερικοί να ονειρευτούν τις γιορτινές αυτές μέρες, το τι θα έκαναν αν παίρνανε κάποια Χριστούγεννα αυξήσεις αληθινές, αποδοχές δίκαιες, ανάλογες της εργασίας τους, καθώς και τους συλλογικούς αγώνες διεκδίκησης που θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν εκεί.

Πρωτοδημοσιεύτηκε στο selidodeiktis.edu.gr

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

Αντώνης Καραφώτης

Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall.. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Κώστας Σωτηρίου

Κύλιση προς τα επάνω