Screenshot 20230626 210116 Gallery E-WALL

Βόμβα για τις προσλήψεις αναπληρωτών: Από 48.000 πέφτουν σε 30 με 35.000 οι πιστώσεις (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ κτλ) της φετινής σχολικής χρονιάς

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Είναι πραγματικά ανησυχητικά τα όσα βγαίνουν από τα χείλη του υπουργείου παιδείας αναφορικά με τις επερχόμενες προσλήψεις αναπληρωτών. Αυτή τη στιγμή μαθαίνουμε ότι τα νούμερα είναι πολύ συγκεκριμένα, μετρημένα κουκιά και δυστυχώς ο λογαριασμός δεν βγαίνει.

Οι πιστώσεις (ΕΣΠΑ ΠΔΕ κτλ) που με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι διαθέσιμες να διατεθούν για τη σχολική χρονιά 2023-2024 είναι λίγο πάνω από 30.000 και μπορούν να φτάσουν το πολύ τις 35.000 με τη σχετική σφικτή διαχείριση (καθυστέρηση προσλήψεων, παραιτήσεις, κτλ.). Το νούμερο αυτό είναι εξαιρετικά μικρό, εάν σκεφτεί κανείς ότι πέρσι, τη σχολική χρονιά 2022-2023, οι πιστώσεις ήταν γύρω στις 44.000 και τελικά έφτασαν τις 48.000.

Για να καταλαβαίνουμε τι λέμε, υπάρχει ένα κονδύλιο με χρήματα ΕΣΠΑ που επιμερίζεται σε πιστώσεις, δηλαδή σε αριθμό προσλήψεων.

Από το δημόσιο Νηπιαγωγείο στα Νηπιαγωγεία των voucher; Αυτό είναι το σχέδιο που ακόμα δεν τολμούν να πουν;

Κάθε πίστωση είναι τα χρήματα που θα κοστίσει ετησίως η κάθε πρόσληψη. Έτσι όταν μικραίνει η διάρκεια της σύμβασης των αναπληρωτών και οι προσλήψεις καθυστερούν, αυξάνονται οι πιστώσεις ή όταν αυξάνεται ο μισθός, άρα το κόστος κάθε σύμβασης μεγαλώνει, τότε οι συνολικές πιστώσεις μειώνονται.  Φέτος λοιπόν από έναν συνδυασμό παραγόντων, μέσα στους οποίους το υπουργείο προσθέτει και την μικρή αύξηση που προβλέπουν τα μισθολόγια από 1/1/2024, προκύπτουν μόλις 30-35 χιλιάδες πιστώσεις (ΕΣΠΑ κτλ) για την εκπαίδευση. Αυτό εξηγεί εν πολλοίς και τις διαρροές για ανάληψη υπηρεσίας της Α φάσης αναπληρωτών στις 6-7 Σεπτέμβρη, ώστε να εξοικονομηθούν κάποια χρήματα που μεταφράζονται σε λίγες επιπλέον πιστώσεις.

Δημοφιλή!!  Εκκαθαρισμένοι Πίνακες για Διορισμούς Εκπαιδευτικών: Τι Να Περιμένετε

Την ίδια στιγμή βέβαια διαρρέεται η διαβεβαίωση ότι ο αριθμός προσλήψεων Α φάσης θα είναι στα ίδια επίπεδα με τα περσινά.

Βέβαια ακόμα και να ισχύσει αυτό, δεν έχει και τόση αξία, καθώς τι να το κάνουμε αν μειώσει κάποιος κατά χιλιάδες τις προσλήψεις, αλλά απλά τις κάνει σχεδόν όλες μαζί στην αρχή;

Μονόδρομος λοιπόν είναι η άμεση αύξηση των πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών. Μαθαίνουμε ότι ήδη το υπουργείο έχει ξεκινήσει σχετικές διαδικασίες και έχει αποστείλει σχετικό αίτημα. Μακάρι να ισχύει και να ικανοποιηθεί, όμως δεν αρκεί μόνο αυτό.

Στην εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να σημάνει συναγερμός. Τα εκπαιδευτικά σωματεία και οι ομοσπονδίες πρέπει να ζητήσουν επίσημη ενημέρωση και να βάλουν το ζήτημα στην προμετωπίδα των άμεσων διεκδικήσεων. Πρέπει όλοι στην εκπαίδευση γονείς και εκπαιδευτικοί να καταστήσουν σαφές ότι ένα τέτοιο “πετσόκομμα” στο εκπαιδευτικό προσωπικό θα υποβαθμίσει απίστευτα την εκπαίδευση και θα έχει βαρύτατες συνέπειες στα ίδια τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών.

Δημοφιλή!!  Οριστικοί πίνακες 1ΓΕ/2023 ΑΣΕΠ: Προς τα τέλη Μαΐου η έκδοση / Aκαθάριστοι πίνακες ΑΣΕΠ & Εκκαθαρισμένοι Προσωρινοί 1ΓΕ/2023 – 2ΓΕ/2023

Ας αναλογιστούμε τι θα γίνει με τις παράλληλες, με τις δομές ΕΑΕ γενικότερα και όχι μόνο.

Τέλος να τονίσουμε για τους νεότερους, ότι τις καταστάσεις και τα δεδομένα μπορούμε να τα αλλάξουμε. Πολλές φορές στο παρελθόν υπήρξαν χρονιές που ξεκινούσαμε χωρίς να υπάρχουν κονδύλια και με ελάχιστες πιστώσεις. Όταν γινόταν προσπάθειες και υπήρχαν αντιδράσεις, τότε ξαφνικά βρισκόταν νέες πιστώσεις, είτε μέσω κρατικού προϋπολογισμού, είτε μέσω ΠΔΕ κτλ. Δυστυχώς άλλες χρονιές τελειώναμε μόλις με 18-20.000 προσλήψεις συνολικά. Και δε μιλάμε για παλιά, αλλά για σχετικά πρόσφατα. Οπότε πρέπει όλη η εκπαίδευση ενωμένη να χαρακτηρίσει “casus belli” τη διαφαινόμενη αυτή κατάσταση και να απαιτήσουμε εδώ και τώρα,  αύξηση πιστώσεων για προσλήψεις αναπληρωτών.

Δημοφιλή!!  Η εκπαίδευση έχει φρακάρει - Μισθοί πείνας, δεκαπλάσια γραφειοκρατία και από πάνω στοχοποίηση, καταγγελίες και τρομοκρατία

ΠΟΤΕ ΕΝΑΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΛΗΡΟΥΣ (ΑΜΩ/ΑΠΩ) – ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΘΕΣΗΣ – ΔΥΣΠΡΟΣΙΤΑ

Περί πινάκων / Τι πρέπει να γνωρίζουμε για Προσωρινούς – Οριστικούς & Εκκαθαρισμένους Πίνακες

Οδηγός Αναπληρωτή / Γενικές οδηγίες – Πριν την πρόσληψη – Μετά την πρόσληψη – Προς την απόλυση

Απίστευτη συμφωνία Υπουργείου-ΔΟΕ: Δώστε μου 3-4 τηλεφωνάκια να τα λέμε άτυπα – Δεν κάνετε και μια ομάδα στο viber!

 

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω