iStock 1144397611 μειωμένο scaled 1 2048x2048 1 E-WALL

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΕΡΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΑΣΕΠ (Τι συνέβη στην Κύπρο)

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΠΕΡΙ ΓΡΑΠΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ – ΑΣΕΠ (Τι συνέβη στην Κύπρο)

Ένα άρθρο του Αλέξανδρου Χρουτα / Εκπαιδευτικού ΠΕ70 ΕΑΕ συνεκτιμώντας πως κινήθηκε το αντίστοιχο ΥΠΑΙΘΑ στην Κύπρο!!

Τον τελευταίο καιρό ακούγεται έντονα ο γραπτός διαγωνισμός εκπαιδευτικών υπό την εποπτεία του ΑΣΕΠ τόσο από τον κ. Πιερρακάκη (https://e-wall.net/41997/pierrakakis-sto-real-fm-i-allagi-systimatos-se-grapto-asep-de-tha-ginei-amesa-alla-se-periodo-tetraetias/) όσο και από την κ. Μιχαηλίδου (https://e-wall.net/42021/apantisi-stin-yfypourgo-paideias-domna-michailidou-gia-poio-logo-oi-ekpaideftikoi-prepei-na-perasoun-apo-diagonismo-asep/).

Τα σωματεία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών καθώς και οι ομοσπονδίες μας (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΕΕΠΕΑ) στέκονται ως γροθιά ενωμένα απέναντι στον διαγωνισμό αφήνοντας επιτέλους πίσω θέματα που δίχαζαν τον κλάδο (κατανομή διορισμών, οργανικές θέσεις κ.α.). Είναι ανάγκη ο αγώνας να είναι πιο δυναμικός με συγκεκριμένα αιτήματα και θέσεις περί πρόσληψης αναπληρωτών/διορισμών εκπαιδευτικών.

Στο πλαίσιο αυτό, να τονιστεί το εξής: Η ελληνική, κυβερνητική πολιτική από την ψήφιση του ν.4589/2019 φαίνεται να ακολουθεί τα βήματα της Κύπρου. Εκεί υπήρχε ένα υβρίδιο επετηρίδας (έτος υποβολής αίτησης) και “προσοντολογίου” μέχρι το 2017 περίπου όπου οι υποψήφιοι κατέθεταν κάθε χρόνο δικαιολογητικά για να ενταχθούν σε πίνακες διοριστέων.

Δημοφιλή!!  Ομάδα ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ / ΚΑΛΕΣΜΑ για άνοιγμα του αγώνα στην κοινωνία!

Ωστόσο από το 2015, είχαν πραγματοποιηθεί ήδη διεργασίες από το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου για να καθιερωθεί Νέο Σύστημα Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ), πρόθεση η οποία συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (https://politis.com.cy/politis-news/cyprus/209578/telos-chronias-me-aperga-pempti-i-paraskevi-ta-metra-ton-daskalon)

 

Εν τέλει, αποφασίστηκε ένα μικτό σύστημα όπου:

– μέχρι την 31η Αυγούστου 2018, όλες οι κενές θέσεις πρώτου διορισμού θα πληρούνται με τον διορισμό των υποψηφίων που έχουν σειρά προτεραιότητας στον οικείο πίνακα διοριστέων (παλιοί, υβριδικοί πίνακες).

– Από την 1η Σεπτεμβρίου 2018 μέχρι και την 31η Αυγούστου 2027 οι κενές θέσεις πρώτου διορισμού θα πληρούνται κατά 50% με τον διορισμό των υποψηφίων που έχουν σειρά προτεραιότητας στους πίνακες διοριστέων και κατά 50% με τον διορισμό των υποψηφίων που έχουν σειρά προτεραιότητας στους πίνακες διορισίμων, εναλλάξ, με τον πρώτο διορισμό να γίνεται από τον πίνακα διοριστέων (https://dimosio.gr/stin-kypro-chiliades-kathigites-meso-diagonismou-typou-asep/)

Δημοφιλή!!  Αναπληρωτές: "Περιπλανώμενοι" - Χωρίς Σπίτι σε ένα Σύστημα Αβεβαιότητας / του Αθανάσιου Γρίβα

Επιπλέον, το ΥΠΠ Κύπρου λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις, προχώρησε ακόμα ένα βήμα παραπέρα και, κατέθεσε σχετική Πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε την κατοχύρωση όσων εκπαιδευτικών συμπληρώνουν 30 μήνες υπηρεσίας, ως υπαλλήλων αορίστου χρόνου (https://diorisimoi.moec.gov.cy/index.php/el/enimerosi).

Επιπλέον, η εκπαιδευτική προϋπηρεσία και το έτος κατάθεσης του πρώτου τίτλου σπουδών μοριοδοτούνται στο νέο σύστημα διορισμών με ποσοστό που φτάνει το 30%, με αποτέλεσμα οι μη μόνιμοι εκπαιδευτικοί με προϋπηρεσία να αποκτούν σημαντικό προβάδισμα.

Φτάνοντας στο σήμερα και στο Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, επιχειρείται μια αποκωδικοποίηση των δηλώσεων της κ. Μιχαηλίδου (https://e-wall.net/43236/domna-michailidou-orismenoi-diorismoi-tha-ginontai-kai-meso-graptou-asep/). Γίνεται αναφορά σε κομμάτι διορισμών (όχι σύνολο) μέσω γραπτού διαγωνισμού έτσι ώστε «τα παιδιά (νέοι εκπαιδευτικοί) να έχουν και κάποια ανανέωση αυτού και να μπορέσω κι εγώ να δείξω τα δικά μου τα στοιχεία και τον δικό μου τον δυναμισμό».

Δημοφιλή!!  Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Φόβοι και ανησυχίες των εκπαιδευτικών

Γραπτός ΑΣΕΠ: Πώς είναι δυνατό ένας τετράωρος διαγωνισμός να θεωρείται πιο αξιόπιστος από 6, 8 και 10 χρόνια σπουδών;

Συνεπώς, γίνεται αντιληπτό ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των ομοσπονδιών και συλλογικοτήτων των εκπαιδευτικών με το Υπουργείο Παιδείας, είναι πιθανό να «πέσει» μια τροποιητική πρόταση απορρόφησης, κατά ένα ποσοστό, των εκπαιδευτικών με αρκετή προϋπηρεσία των πινάκων σύμφωνα με τον ν.4589/2019 και κατά ένα άλλο ποσοστό, σύμφωνα με γραπτό διαγωνισμό.

Τα παραπάνω επισημαίνονται στο πλαίσιο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της εκπαιδευτικής κοινότητας. Επίκεινται μακροχρόνιες συζητήσεις και συνδιαλλαγές ωστόσο από τη μαχητικότητα του κλάδου θα εξαρτηθεί και η τελική λύση που θα υιοθετηθεί εν τέλει από τους κυβερνώντες.

 

Αλέξανδρος Χρούτας,

ΠΕ70ΕΑΕ – Πάτρα

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω