i niki kerameos stous thanasi fo E-WALL

Η Νίκη Κεραμέως στους “Εκείνη και εγώ” για προσλήψεις-διορισμούς, πρόγραμμα διδακτικής επάρκειας, φαινόμενα βίας στα σχολεία (vid)

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο αναμένεται εγκύκλιος που θα ρυθμίζει το πλαίσιο των απουσιών για τους μαθητές που απουσιάζουν από τα σχολεία λόγω των ιώσεων.

Θα γίνουν διορισμοί και του χρόνου; – Στο Μαντείο του e-wall

Ερωτηθείσα αν έχουν δρομολογηθεί προσλήψεις

Ν.Κεραμέως: Για 12 χρόνια στη χώρα δεν είχε γίνει ούτε ένας διορισμός, η τελευταία διαδικασία για ανάδειξη νέων εκπαιδευτικών είχε γίνει το 2008. Εμείς από το 2020 και μετά έχουμε διορίσει 25.000 μόνιμους εκπαιδευτικούς. Επιπλέον κάνουμε και πολλές προσλήψεις για κενά που εκδηλώνονται στα σχολεία άρα είμαστε σε μια διαρκή διαδικασία κάλυψης κενών όποτε αυτά παρουσιάζονται σε έναν ζωντανό οργανισμό όπως είναι το σχολείο. Τα επόμενα χρόνια, αν και εφόσον ο ελληνικός λαός μας τιμήσει με την εμπιστοσύνη του, ο στόχος μας είναι σιγά–σιγά να φύγουμε από την στρεβλή εφαρμογή του καθεστώτος του αναπληρωτή-εκπαιδευτικού δηλαδή ο αναπληρωτής να κάνει αυτό που λεει η λέξη να αναπληρώνει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΔΗΜ: Άρα θα δούμε διορισμούς και το 2023

Θα έχουμε μόνιμους διορισμούς το 23.. Ανάλυση δεδομένων και πληροφορίες Πατρεα/pde

Ν.Κεραμέως: Τα επόμενα χρόνια… Θα δούμε ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα αλλά ο στόχος είναι σιγά-σιγά να φύγουμε από το καθεστώς του αναπληρωτή. Αυτό είναι ένα σχέδιο μακροπρόθεσμο έχουμε ήδη ξεκινήσει δυναμικά με 25.000 διορισμούς και ο στόχος με αυτούς τους διορισμούς είναι σιγά –σιγά να φύγουμε από αυτό το καθεστώς και πλέον έχουμε περισσότερους μόνιμους εκπαιδευτικούς απ’ ότι αναπληρωτές.

Στα Παραπολιτικά 90,1 η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως. Είπε πως έχουν γίνει 25.000 μόνιμοι διορισμοί. Σε ότι αφορά τις εκλογές τόνισε πως μετά την Άνοιξη ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει η εκλογική διαδικασία.

Ενημέρωση ΠΑΣΑΔ για Ειδική Πρόσκληση, Άδειες αναπληρωτών, Προκήρυξη Γενικής, Τμήματα Ένταξης, Παράλληλη Στήριξη & Διορισμοί!!

Αναφορικά με την κριτική που δέχεται για το πρόγραμμα της διδακτικής επάρκειας

Ν.Κεραμέως: Καταρχάς αυτό δεν είναι καινούργιο, δεν ξέρω γιατί βγαίνει τώρα. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να ανεβάσουμε ακόμα περισσότερο τις προϋποθέσεις και να έχουμε ακόμα καλύτερους δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία μας. Υπάρχει ένα πλαίσιο το οποίο έλεγε ότι μπορούσες να έχεις τελειώσει το πανεπιστήμιο και να μην έχεις περάσει από τάξη, να μην έχεις κάνει μαθήματα παιδαγωγικής που είναι πολύ σημαντικό. Είναι πολύ σημαντικό γιατί ένας καλός καθηγητής χρειάζεται τουλάχιστον δύο βασικά χαρακτηριστικά, το πρώτο να είναι πολύ καλός στο γνωστικό του αντικείμενο το δεύτερο όμως είναι να είναι πολύ καλός και στην τάξη. Να έχει μεταδοτικότητα, να έχει παιδαγωγική επάρκεια. Άρα υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία είναι πολύ σημαντικά και για αυτό μια μεταρρύθμιση η οποία έχει συμπεριληφθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης εδώ και πολύ καιρό είναι η προϋπόθεση οι υποψήφιοι δάσκαλοι και καθηγητές να παίρνουν και το πιστοποιητικό παιδαγωγικής επάρκειας. Επίκειται να βγει μια υπουργική απόφαση που θα αποσαφηνίζει όλο το πλαίσιο εφαρμογής παιδαγωγικής επάρκειας πάντως είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό μέτρο το οποίο θα είναι υποχρεωτικό και το οποίο εφαρμόζεται σε πάρα πολλές χώρες του κόσμου. Υπάρχει ειδική χρηματοδότηση που προβλέπεται για το πρόγραμμα αυτό μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο στόχος είναι πως θα έχουμε ακόμα καλύτερους δασκάλους και καθηγητές στα σχολεία μας.

Ρεπορτάζ E-wall για διορισμούς , άνοιγμα πινάκων γενικής αγωγής, σύσταση οργανικών 22-23!!

Αναφορικά με τα φαινόμενα βίας στα σχολεία

Ν.Κεραμέως: Υπάρχει παγκοσμίως μια έξαρση της βίας και κάποιοι τη συνδέουν σε κάποιο βαθμό και με τα μέτρα κατά του κορονοϊού δηλαδή με τα περιοριστικά μέτρα, με το γεγονός ότι είχαμε λιγότερη κοινωνικοποίηση στα παιδιά. Είναι σαφές ότι όση περισσότερη βία έχει κανείς στην κοινωνία τόση περισσότερη βία θα συναντήσει κανείς και στα σχολεία. Τα σχολεία είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας. Τι μπορεί να κάνει το σχολείο επιπλέον, προληπτικά θα έλεγα κυρίως. Δυο πράγματα πρώτον άμεσα μέτρα και δεύτερον πιο μακροπρόθεσμα μέτρα. Στα άμεσα μέτρα, περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία μας. Όταν ήρθα στο υπουργείο το 2019 ήταν περίπου 1600 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί στα σχολεία της χώρας, σήμερα είναι 3.200. Υπάρχει ο «σύμβουλος σχολικής ζωής» γιατί ο στόχος μας είναι πως τα παιδιά θα μιλήσουν, θα ανοιχτούν, θα μοιραστούν κάτι που τα απασχολεί είτε αφορά τα ίδια τα παιδιά είτε αφορά ένα φίλο τους. Και οριζόντιες επιμορφώσεις για τους εκπαιδευτικούς μας για να έχουν τα εργαλεία να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα και σχολικού εκφοβισμού και βίας κοκ. Αυτά είναι τα πιο άμεσα μέτρα τα οποία κατά τη γνώμη μου δεν φτάνουν γιατί πρέπει να βλέπει κανείς και πιο μακροπρόθεσμα και πρέπει να σκεφτεί ότι από την παιδεία που θα δώσουμε σήμερα στα παιδιά θα εξαρτηθεί τι 30αρηδες, τι 40άρηδες, τι 50άρηδες θα έχουμε αύριο και κατά πόσο εκείνοι μεθαύριο θα διαπράττουν αξιόποινες πράξεις ή όχι. Τι μπορεί να κάνει κανείς, και το έχουμε ήδη κάνει, έχουμε εισάγει νέες θεματικές στο σχολείο όπως είναι ο σεβασμός των άλλων, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα, πως βάζεις όρια στη δική σου συμπεριφορά σεβόμενος το ζωτικό χώρο του άλλου, η σεξουαλική αγωγή στο σχολείο. Θεματικές που έχουν εισαχθεί στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα.

ΦΕΚ-COVID-19: Τι αλλάζει στα σχολεία και στις εκπαιδευτικές δομές

Η Νίκη Κεραμέως στους Θανάση Φουσκίδη & Στέλλα Γκαντώνα "Εκείνη και εγώ" 3-1-2023
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω