ΑΔΕΔΥ: Σχετικά με την αίτηση όχλησης στο ΝΣΚ για τη μη παραγραφή αξίωσης αποδοχών από μισθολογικό κλιμάκιο

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ της νομικής συμβούλου της ΑΔΕΔΥ σχετικά με την αίτηση όχλησης στο ΝΣΚ για τη μη παραγραφή αξίωσης αποδοχών από μισθολογικό κλιμάκιο

 

Σε συνέχεια ερωτημάτων που έχουν απευθυνθεί για την υποβολή αίτησης διακοπής παραγραφής στο ΝΣΚ για τις αξιώσεις που απορρέουν από το πάγωμα μισθολογικού κλιμακίου ετών 2016-2017, θα ήθελα να σας γνωρίσω τα εξής:

Συνταξιοδότηση: Mαζική έξοδος δημοσίων υπαλλήλων – Εκπαιδευτικοί και Υγειονομικοί

Κατά την άποψή μου έχουν υποπέσει σε παραγραφή οι αξιώσεις ετών 20162017, καθότι είναι μισθολογικές και υπόκεινται σε διετή παραγραφή. Όσον αφορά την μείωση του εισοδήματος ετών 2018-2022, θεωρώ ότι ομοίως οι αξιώσεις είναι παραγεγραμμένες για τα έτη 2018-2019.

Μόνον οι αντίστοιχες αξιώσεις ετών 2020-2022 δεν έχουν παραγραφεί.

Π.Ο.Σ.Υ.Π: Διεκδικήστε τις απώλειες από το πάγωμα των ΜΚ(2016-17)-Αίτηση όχλησης μέχρι 31-12-2022 για διακοπή παραγραφής

Το άρθρο 140 παρ.3 ν.4270/2014 (Κώδικας Δημοσίου Λογιστικού) ορίζει τα εξής:

Δημοφιλή!!  Η Απόφαση του πρωτοδικείου Αθηνών για την αξιολόγηση

3. Η απαίτηση οποιουδήποτε των με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλων του Δημοσίου, πολιτικών ή στρατιωτικών, κατ` αυτού, που αφορά σε αποδοχές ή άλλες κάθε φύσεως απολαβές αυτών ή αποζημιώσεις, έστω και αν βασίζεται σε παρανομία των οργάνων του Δημοσίου ή στις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού διατάξεις παραγράφεται μετά την παρέλευση διετίας από τη γένεσή της.

Παρά ταύτα και μέχρι να μελετηθούν ενδελεχώς με το νέο έτος οι αξιώσεις που προκύπτουν από το πάγωμα του μισθολογικού κλιμακίου, είναι σκόπιμο να υποβληθεί η αίτηση-όχληση για να διακοπεί η παραγραφή (σίγουρα του έτους 2020 που εκτείνεται η διετία). Την παραγραφή διακόπτει κατ’άρθρο 143 ΚΔΛ:

Δημοφιλή!!  Σχολική επιτροπή με χρέος 273.000€ σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Με την υποβολή στην αρμόδια δημόσια αρχή αίτησης για την πληρωμη της απαίτησης, οπότε η παραγραφή αρχίζει εκ νέου από τη χρονολογία που φέρει η έγγραφη απάντηση του διατάκτη ή της αρμόδιας για την πληρωμή της απαίτησης αρχής. Αν η αρμόδια δημόσια αρχή δεν απαντήσει, η παραγραφή αρχίζει μετά πάροδο έξι (6) μηνών από τη ή χρονολογία υποβολής της αίτησης. Υποβολή δεύτερης αίτησης δεν διακόπτει εκ νέου την παραγραφή.

Με την υποβολή αίτησης προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για την αναγνώριση της απαίτηση ς, οπότε η παραγραφή αρχίζει εκ νέου από τη χρονολογία θεώρησης ή έγκρισης του οικείου πρακτικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αν δεν εκδοθεί πρακτικό, η παραγραφή αρχίζει μετά την πάροδο έξι (6) μηνών από τη χρονολογία υποβολής της αίτησης. Υποβολή δεύτερης αίτησης δεν διακόπτει εκ νέου την παραγραφή

Δημοφιλή!!  Σχετικά με την Πιστοποίηση Παιδαγωγικής Επάρκειας: Τι απαντά το Υπουργείο Παιδείας

Ως εκ τούτο , εάν γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι περίπου και το διεκδικούμενο ποσό μπορούν να κάνουν αίτηση στην αρμόδια υπηρεσία μισθοδοσίας για την πληρωμή της απαίτησης για να διακοπεί η παραγραφή (με χορήγηση πρωτοκόλλου από την υπηρεσία μισθοδοσίας ή εκκαθάρισης αποδοχών).

Ισοδυνάμως μπορεί να γίνει αίτηση προς το ΝΣΚ σύμφωνα με το υπόδειγμα που έχει σταλεί, το οποίο με βρίσκει σύμφωνη.

Αθήνα, 28.12.2022

 

Η γνωμοδοτούσα δικηγόρος

Καθαρά ποσά των μόνιμων εκπαιδευτικών (πίνακας) – Ποιες κρατήσεις καταργούνται από 1/1/2023 στη μισθοδοσία για αναπληρωτές & μόνιμους εκπαιδευτικούς

ΑΔΕΔΥ

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω