Τι αποφασίστηκε στην 64η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας στις 24 Σεπτεμβρίου 2026 – Αναλυτικά οι μονιμοποιήσεις, οι αναγνωρίσεις τίτλων σπουδών και οι τοποθετήσεις εκπαιδευτικών.
Τις αποφάσεις της 64ης συνεδρίασης του ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2026, γνωστοποιούν οι αιρετοί της ΔΑΚΕ, Χρήστος Τρανός και Αγγελική Γκάγκαρη.
Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν ζητήματα μονιμοποίησης εκπαιδευτικών, αναγνώρισης συνάφειας μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων, άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου, τοποθετήσεις και αποσπάσεις, καθώς και αιτήματα και ενστάσεις εκπαιδευτικών.
Αναδρομική μονιμοποίηση 95 εκπαιδευτικών
Θετικά ψήφισε ο αιρετός της ΔΑΚΕ για την αναδρομική μονιμοποίηση 95 εκπαιδευτικών της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας.
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό, η μονιμοποίηση εγκρίθηκε ομόφωνα. Παράλληλα, οι αιρετοί της ΔΑΚΕ επανέλαβαν τη θέση τους υπέρ της μονιμοποίησης όλων των εκπαιδευτικών που έχουν συμπληρώσει διετή ευδόκιμη υπηρεσία, χωρίς να απαιτείται αξιολόγηση.
Ομόφωνες εγκρίσεις για μεταπτυχιακά και διδακτορικά
Σημαντικός αριθμός αιτημάτων για αναγνώριση συνάφειας τίτλων σπουδών εγκρίθηκε ομόφωνα από το υπηρεσιακό συμβούλιο.
Ειδικότερα, κατά τη συνεδρίαση αποφασίστηκαν:
- 6 μόνιμοι εκπαιδευτικοί: Έγκριση συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων.
- 80 νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί: Έγκριση συνάφειας μεταπτυχιακών τίτλων.
- 2 μόνιμοι εκπαιδευτικοί: Έγκριση συνάφειας Integrated Master.
- 1 μόνιμος εκπαιδευτικός: Έγκριση συνάφειας διδακτορικού τίτλου.
- 1 νεοδιόριστος εκπαιδευτικός: Έγκριση συνάφειας διδακτορικού τίτλου.
Σύμφωνα με τον αιρετό της ΔΑΚΕ, κατά την εξέταση των συγκεκριμένων θεμάτων υπογραμμίστηκε η ανάγκη στήριξης της οικονομικής αναβάθμισης των εκπαιδευτικών, μονίμων και αναπληρωτών, χωρίς υπερβολική αυστηρότητα στην εξέταση των αιτημάτων.
Εγκρίθηκαν 44 άδειες άσκησης ιδιωτικού έργου
Ομόφωνα εγκρίθηκαν και οι 44 αιτήσεις εκπαιδευτικών για άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή.
Όπως επισημαίνεται στο ενημερωτικό, οι ώρες άσκησης του ιδιωτικού έργου των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών είναι ανεξάρτητες από τις υπηρεσιακές τους υποχρεώσεις.
Ορισμοί αναπληρωτών διευθυντών και υποδιευθυντών
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκαν ορισμοί αναπληρωτών διευθυντών και υποδιευθυντών σε σχολικές μονάδες της Α΄ Αθήνας.
Συγκεκριμένα:
- 10ο Ειδικό Αθηνών: Ορίστηκαν αναπληρώτρια διευθύντρια η Φ.Π. και αναπληρώτρια υποδιευθύντρια η Μ.Κ.
- 142ο Δημοτικό Αθηνών: Ορίστηκαν αναπληρώτρια διευθύντρια η Δ.Κ., αναπληρώτρια υποδιευθύντρια η Μ.Κ. και β΄ αναπληρωτής διευθυντής ο Μ.Μ.
- 8ο Νέας Φιλαδέλφειας: Ορίστηκαν αναπληρώτρια διευθύντρια η Α.Σ.Δ. και αναπληρώτρια υποδιευθύντρια η Ν.Λ.
Παράλληλα, στο 68ο Νηπιαγωγείο Αθηνών, έπειτα από τροποποίηση προηγούμενης πράξης του ΠΥΣΠΕ, ορίστηκε αναπληρώτρια προϊσταμένη η Κ.Σ.
Τροποποίηση ωραρίου στα Νοσοκομειακά Δημοτικά Σχολεία
Ομόφωνα εγκρίθηκε η τροποποίηση του ωραρίου των Νοσοκομειακών Δημοτικών Σχολείων της Διεύθυνσης Π.Ε. Α΄ Αθήνας.
Επιπλέον, εξετάστηκε αίτημα εκπαιδευτικού, για το οποίο, σύμφωνα με το ενημερωτικό, είχε ήδη δοθεί απάντηση σε προηγούμενη συνεδρίαση του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Ενστάσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ΠΕ70
Στο συμβούλιο εξετάστηκαν επτά ενστάσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών ΠΕ70 Γενικής Αγωγής.
Από αυτές, οι πέντε απορρίφθηκαν, ενώ για δύο εκπαιδευτικούς αναφέρθηκε ότι μπορούν να επανέλθουν με νέα αίτηση, ζητώντας συγκεκριμένες σχολικές μονάδες σε επόμενη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ.
Προσωρινές τοποθετήσεις και αιτήματα εκπαιδευτικών
Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν επίσης θέματα προσωρινής τοποθέτησης εκπαιδευτικών ΠΕ60, ΠΕ60 ΕΑΕ και ΠΕ70, οι οποίοι είχαν αποσπαστεί από άλλα ΠΥΣΠΕ.
Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν τοποθετήσεις στο 14ο Δημοτικό Αθηνών, στο 15ο Νηπιαγωγείο Γαλατσίου και στο 61ο Νηπιαγωγείο Αθηνών.
Όσον αφορά τα αιτήματα εκπαιδευτικών ΠΕ60 και ΠΕ70 Γενικής Αγωγής, καθώς και ΠΕ60 Ειδικής Αγωγής, κατατέθηκαν συνολικά 16 αιτήματα, από τα οποία ικανοποιήθηκαν τα επτά. Σύμφωνα με το ενημερωτικό, τα υπόλοιπα δεν ικανοποιήθηκαν λόγω έλλειψης κενών στα σχολεία που είχαν ζητηθεί.
Για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων εξετάστηκαν 29 αιτήματα σχετικά με αποσπάσεις, τροποποιήσεις συμπλήρωσης ωραρίου και ενστάσεις. Από αυτά, ικανοποιήθηκαν τα 26, ενώ τα υπόλοιπα δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν λόγω έλλειψης κενών στις συγκεκριμένες σχολικές μονάδες.
Αναβλήθηκαν δύο θέματα για την επόμενη συνεδρίαση
Τα δύο τελευταία θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν εξετάστηκαν οριστικά και αναβλήθηκαν για την επόμενη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας.
Πρόκειται για:
- Την εξέταση ενστάσεων εκπαιδευτικών σχετικά με τη διάθεσή τους από διδακτικό σε διοικητικό έργο.
- Την ενημέρωση για αίτημα Συλλόγου Γονέων.
Από τα άδεια χωριά στα άδεια σχολεία: Το δημογραφικό αλλάζει την Ελλάδα

