money

2025: Αύξηση Κατώτατου Μισθού στα 867 Ευρώ και Νέες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Νέος Κατώτατος Μισθός: 867 Ευρώ από το 2025

Το 2025, ο κατώτατος μισθός αναμένεται να ξεπεράσει τα 867 ευρώ, καθώς η κυβέρνηση έχει δώσει το «πράσινο φως» για ουσιαστική αύξηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Ο πρωθυπουργός έχει ζητήσει από την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει σε αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσα από διμερή διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Νίκη Κεραμέως, σε πρόσφατη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, τόνισε την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμφώνου εργασίας και την προώθηση διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής οδηγίας για τον καθορισμό επαρκών κατώτατων μισθών, με στόχο να ενταχθεί στις ελληνικές ιδιαιτερότητες.

Η υπουργός Εργασίας είναι αντίθετη στην επαναφορά του προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους, αν και αυτό είναι πάγιο αίτημα της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων. Για το 2025, οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό αναμένεται να είναι περίπου 4,5%, με τον μισθό να φτάνει τα 867,35 ευρώ. Στόχος για τη διετία 2026-27 είναι να φτάσει τα 950 ευρώ.

Δημοφιλή!!  Αναρτήθηκαν οι Δικαιούχοι των Προγραμμάτων ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ για το 2024: Στήριξη της Αγροτικής Οικογένειας και των Πληγεισών Περιοχών

Οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο στοχεύουν:

  • Στην προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των μισθών.
  • Στην προώθηση επαρκών επιπέδων νόμιμων κατώτατων μισθών.
  • Στη βελτίωση της πραγματικής πρόσβασης όλων των εργαζομένων στην προστασία του κατώτατου μισθού.

Οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας είχαν ατονήσει κατά την περίοδο των μνημονίων, με αποτέλεσμα οι ατομικές συμβάσεις να είναι πιο διαδεδομένες. Επί του παρόντος, μόλις τέσσερις κλαδικές συμβάσεις εργασίας έχουν υπογραφεί από μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συμμετοχή στα συνδικάτα παραμένει χαμηλή, γεγονός που δυσχεραίνει την επέκταση των συμβάσεων σε όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις ενός κλάδου.

Συνολικά, μόνο το 30% των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σε σύγκριση με το 45% στην Ευρώπη και τον στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να καλύπτεται το 80% των μισθωτών από συλλογικές συμβάσεις.

Ο “μύθος” των μεγάλων τραπεζικών αποταμιεύσεων των Ελλήνων / Το 72,5% των καταθετών έχει λογαριασμούς έως 1.000 ευρώ!

Δημοφιλή!!  Μισθοδοσίες Εκπαιδευτικών: Μόνιμοι & Αναπληρωτές (Αποζημίωση μη ληφθείσας)

Eurostat – Αγοραστική δύναμη: Στην προτελευταία θέση, λίγο πιο πάνω από τη Βουλγαρία η Ελλάδα – Ο ανειδίκευτος εργάτης αμείβεται καλύτερα από τον προσοντούχο εκπαιδευτικό!!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω