ΝΕΑ

Αστυνομική βία, Επαναπροωθήσεις, Predator: Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στην Ελλάδα: Αστυνομική βία, Επαναπροωθήσεις, Predator

Η έκθεση βασίζεται σε αναφορές ΜΚΟ και διεθνών οργανισμών, καθώς και σε ρεπορτάζ. Ενώ η ελληνική κυβέρνηση αμφισβητεί την αξιοπιστία της έκθεσης και τονίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παρουσιάζει μια ανησυχητική εικόνα για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, θέτοντας σοβαρά ερωτήματα για τη δράση των αρχών και την τήρηση των διεθνών κανόνων. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να λάβει υπόψη τα ευρήματα της έκθεσης και να υλοποιήσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών αναφέρει η έκθεση.

Προσωπικά δεδομένα – Οδηγός για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για σχολεία και εκπαιδευτικούς

Βασικά Σημεία:

Βία από Αστυνομικούς και Λιμενικούς:

  • Αναφορές για σκληρή μεταχείριση, κακοποίηση, ακόμη και βασανιστήρια σε βάρος μεταναστών, αιτούντων άσυλο και διαδηλωτών.
  • Υπογραμμίζεται η έλλειψη αποτελεσματικής διερεύνησης καταγγελιών για αυτές τις παραβιάσεις.

Επαναπροωθήσεις:

  • Αξιόπιστες καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στα σύνορα με την Τουρκία, χωρίς τήρηση της νόμιμης διαδικασίας.
  • Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες και τονίζει την αυστηρή τήρηση των διεθνών κανόνων.
Δημοφιλή!!  Μέτρα προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα / ΥΠΕΣ

Υπερπλήρεις Φυλακές:

  • Καταγράφονται άθλιες συνθήκες κράτησης, έλλειψη υγειονομικής περίθαλψης και βίαια επεισόδια στις ελληνικές φυλακές.
  • Η κυβέρνηση αναγνωρίζει το πρόβλημα και έχει υλοποιήσει πρόγραμμα για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Παρακολούθηση:

  • Εκφράζονται ανησυχίες για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού Predator εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών.
  • Η κυβέρνηση αρνείται την εμπλοκή της σε παράνομες παρακολουθήσεις.

Ελευθερία του Τύπου:

  • Η έκθεση επισημαίνει πιέσεις που ασκούνται σε δημοσιογράφους για να αποφεύγουν την κριτική προς την κυβέρνηση.
  • Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία των δημοσιογράφων.

Ναυάγιο Πύλου:

    • Σοβαρές καταγγελίες για βία από την ακτοφυλακή και ευθύνη για τη βύθιση του σκάφους “Adriana” με εκατοντάδες νεκρούς.
    • Η κυβέρνηση διεξάγει έρευνα για το ναυάγιο και αρνείται κάθε ευθύνη.

Η απάντηση του ΥΠΕΞ

«Η έκθεση καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες μη κυβερνητικών οργανώσεων για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος. Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζεται ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σχολιάζει το ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του σχετικά με την έκθεση και συνεχίζει:

«Ιδιαίτερα σημαντικό για την ακεραιότητα, την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα της έκθεσης είναι το γεγονός ότι δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα.

Δημοφιλή!!  Αδιανόητη Εκμετάλλευση Εργαζομένων: Εργοδότρια στην Πάρο Ζήτησε από Μητέρα να Δουλέψει και η Ανήλικη Κόρη της

Αν και αναγνωρίζεται σε πολλά επίπεδα η πρόοδος σε σχέση με την προστασία δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ⁠η έκθεση παραγνωρίζει ή και τελείως αγνοεί ρυθμιστικές παρεμβάσεις και εθνικές στρατηγικές των τελευταίων ετών για τη διασφάλιση δικαιωμάτων ευάλωτων κατηγοριών πολιτών, όπως ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ και ασυνόδευτα ανήλικα.

Διαχρονικά, οι εκθέσεις για την Ελλάδα παρουσιάζουν ανάλογα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ιδιαιτέρως την περίοδο 2016-2019 παραθέτονταν σοβαρότατες καταγγελίες, οι οποίες σταδιακά εξέλιπαν.

Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, εμβαθύνοντας την ουσιαστική ισότητα των πολιτών και τα ατομικά και κοινωνικά τους δικαιώματα και βελτιώνοντας το επίπεδο ζωής τους».

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω