ΕΡΓΑΛΕΙΑ

Ασυμμετρία σε ΚΕΔΑΣΥ και Πρότυπα-Πειραματικά: Τι μελετά το Υπουργείο Παιδείας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ασυμμετρία σε ΚΕΔΑΣΥ και Πρότυπα-Πειραματικά: Τι μελετά το Υπουργείο Παιδείας

Υπάρχει ασυμμετρία στον τρόπο πρόσληψης και διορισμού μόνιμου και προσωρινού προσωπικού σε ΚΕΔΑΣΥ και Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία.

Στα ΚΕΔΑΣΥ:

  • Η προϋπόθεση 8 ετών διδακτικής υπηρεσίας (3 σε ΣΜΕΑΕ) για μετάθεση καταργήθηκε.
  • Δίνεται η δυνατότητα διορισμού από 1/9/2024.

Στα Πρότυπα-Πειραματικά:

  • Η απόσπαση γίνεται με θητεία και αυξημένα προσόντα ή για ένα έτος.
  • Δεν τίθενται προϋποθέσεις στους αναπληρωτές.

Το Υπουργείο Παιδείας μελετά:

  • Εφαρμογή ειδικών διατάξεων για την πρόσληψη αναπληρωτών στα Πρότυπα-Πειραματικά.

Το σχολικό έτος 2014-15:

  • Εφαρμόστηκαν ξεχωριστοί πίνακες αναπληρωτών, βασισμένοι στο νόμο Διαμαντοπούλου.
  • Οι πίνακες αυτοί καταργήθηκαν άμεσα.

Από τότε:

  • Οι θέσεις αναπληρωτών καλύπτονται αποκλειστικά μέσω αποσπάσεων μονίμων εκπαιδευτικών.

Αναδιαμόρφωση της στελέχωσης σε ΚΕΔΑΣΥ και Πρότυπα-Πειραματικά σχολεία: Νέες διατάξεις και προοπτικές στον τομέα της εκπαίδευσης

Ένα από τα πράγματα που ακούγεται ότι μελετάει το Υπουργείο είναι η ασυμμετρία σε ΚΕΔΑΣΥ και Πρότυπα-Πειραματικά μεταξύ μόνιμου προσωπικού και προσωρινών αναπληρωτών.
Στα ΚΕΔΑΔΥ αυτό ρυθμίστηκε με τη διάταξη που αφαιρεί την προϋπόθεση για συμπλήρωση διδακτικής υπηρεσίας οκτώ ( τουλάχιστον ετών (3 από αυτά σε ΣΜΕΑΕ) για μετάθεση και δίνεται πλέον και η δυνατότητα διορισμού από 1/9/2024.
Στα Πρότυπα-Πειραματικά ενώ η απόσπαση γίνεται είτε με θητεία και αυξημένα προσόντα είτε για ένα έτος, στους αναπληρωτές δεν τίθενται καθόλου προϋποθέσεις.
Ίσως εκεί να έρθουν και να εφαρμοστούν ειδικές διατάξεις για την πρόσληψη αναπληρωτών στο μέλλον.
Στο πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 15 του ν. 4823/2021 (Α’ 136), περί στελέχωσης των Κέντρων Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης, διαγράφεται η φράση «εφόσον έχουν συμπληρώσει διδακτική υπηρεσία οκτώ (τουλάχιστον ετών, από τα οποία τρία (3) τουλάχιστον έτη σε Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Σ.Μ.Ε.Α.Ε.), ή ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.», προστίθεται η δυνατότητα του διορισμού για την κάλυψη των θέσεων και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής: «3. Η κάλυψη των θέσεων των περ. α) και β) της παρ. 1 γίνεται με την τοποθέτηση εκπαιδευτικών και μελών του Ε.Ε.Π., κατά περίπτωση, με διορισμό, μετάθεση, μετάτα- ξη, απόσπαση ή διάθεση ύστερα από αίτησή τους. Για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. προσλαμβάνονται προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ή μέλη του Ε.Ε.Π..
Οι θέσεις των περ. α) και β) της παρ. 1, που αποδίδονται σε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας, καλύπτονται κατ’ αποκλειστικότητα από μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας μόνο στις περιπτώσεις που οι θέσεις πληρούνται με μετάθεση ή μετάταξη.
Οι διοικητικές θέσεις των ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. δύναται να καλύπτονται και με αποσπάσεις εκπαιδευτικών.»
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Μάριος Μαγιολαδίτης

Ο Μάριος Μαγιολαδίτης είναι μαθηματικός με μεταπτυχιακά διπλώματα στα Θεμέλια της Πληροφορικής (Παν. Κρήτης) και την Ειδική Αγωγή (Παν. Λευκωσίας - Παν. Πατρών) είναι διαχειριστής της σελίδας(Εκπαιδευτικοί Βθμιας (ΓΕΝΙΚΗΣ & ΤΕΧΝΙΚΗΣ Εκπαίδευσης) και πρόεδρος του παραρτήματος Κέρκυρας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Κύλιση προς τα επάνω