disobedience 1673196 1280

Ενδοοικογενειακή βία και Ποινική διαμεσολάβηση / Νόμος 3500

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ενδοοικογενειακή βία και Ποινική διαμεσολάβηση / Νόμος 3500

Το άρθρο 23 του Ν. 3500/2006, ο οποίος θεσπίζει νομοθεσία για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, ορίζει τις υποχρεώσεις των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε περίπτωση που πληροφορηθούν ή διαπιστώσουν ότι έχει διαπραχθεί σε βάρος μαθητή ή μαθητή ενδοοικογενειακή βία. Ένας Οδηγός για | Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής υγείας!!

Συγκεκριμένα, ο εκπαιδευτικός οφείλει:

  • Να ενημερώσει αμέσως τον διευθυντή του σχολείου ή τον προϊστάμενο της σχολικής μονάδας.
  • Να καταγράψει το περιστατικό και να το κοινοποιήσει στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφερειακής Ενότητας, η οποία είναι το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού (ΚΠΠ).
  • Να διασφαλίσει την προστασία του μαθητή από περαιτέρω βία.

Σε περίπτωση που το περιστατικό αφορά μαθητή ηλικίας κάτω των 15 ετών, ο εκπαιδευτικός οφείλει να ενημερώσει επίσης τον εισαγγελέα πλημμελειοδικών.

Ειδικότερα, η υποχρέωση του εκπαιδευτικού να ενημερώσει αμέσως τον διευθυντή του σχολείου ή τον προϊστάμενο της σχολικής μονάδας είναι απαραίτητη για να ξεκινήσει η διαδικασία της διερεύνησης του περιστατικού. Η καταγραφή του περιστατικού από τον εκπαιδευτικό είναι επίσης σημαντική, καθώς παρέχει στοιχεία για την αξιολόγηση της κατάστασης και την λήψη των κατάλληλων μέτρων. Η κοινοποίηση του περιστατικού στο ΚΠΠ είναι απαραίτητη για την παροχή της απαραίτητης υποστήριξης στον μαθητή και την οικογένεια του. Η διαφύλαξη της ασφάλειας του μαθητή είναι προτεραιότητα και ο εκπαιδευτικός οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του.

Η ενημέρωση του εισαγγελέα πλημμελειοδικών είναι απαραίτητη σε περίπτωση που το περιστατικό αφορά μαθητή ηλικίας κάτω των 15 ετών. Ο εισαγγελέας είναι αρμόδιος για την ποινική δίωξη των δραστών της ενδοοικογενειακής βίας.

Δημοφιλή!!  Μέτρα προστασίας των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα από τον καύσωνα / ΥΠΕΣ

Η εφαρμογή του άρθρου 23 του Ν. 3500/2006 συμβάλλει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, η οποία αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΝΟΜΟ

Συνταξιοδοτικός Οδηγός Εκπαιδευτικών – 2023-2024

Νέα Έκθεση ΟΗΕ / Στερεότυπα “ριζωμένα” στην κοινωνία για τη βία κατά των γυναικών!!

Ελευθερία του λόγου στο διαδίκτυο / Νέος νόμος της ΕΕ για τη λογοκρισία: “παραπλανητικές” αναρτήσεις που θα διαγράφονται αμέσως ή καταστολή της διαφωνίας!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω