IMG 0d3a958b369422dfbb55f4be11458c85 V

Πρέπει ή όχι τα παιδιά να κοιμούνται το μεσημέρι;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Πρέπει ή όχι τα παιδιά να κοιμούνται το μεσημέρι;

Τα παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 μηνών έως 2 ετών χρειάζονται περίπου 11 – 14 ώρες ύπνου σε ένα 24ωρο ενώ μέχρι τους 18 μήνες, συνιστάται ένα παιδί να κοιμάται το πολύ για μία ώρα,  μόνο μια φορά την ημέρα .Οι ερευνητές αναφέρουν ότι ο μεσημεριανός ύπνος πέρα από την ηλικία των δύο ετών είναι εντελώς άχρηστος !

Μάλιστα τονίζουν πως αυξάνει τον χρόνο που χρειάζεται ένα παιδί για να κοιμηθεί και μειώνει τη συνολική διάρκεια του ύπνου τη νύχτα. Όμως αν το σημερινό παιδί της ελληνικής οικογένειας σηκώνεται στις  7 το πρωί για να πάει σχολείο στις, 08.00 κι ως εκείνη την ώρα έχει να ακολουθήσει το ημερήσιο σχολικό πρόγραμμα και μια στίβα εξωσχολικές δραστηριότητες που συνήθως αρζίζουν αμέσως μετά το σχολείο, αντέχει ως τις 21.00…; Ένας Οδηγός για | Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής υγείας!!

Σύμφωνα με μία νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική έρευνα, τα παιδιά που κοιμούνται από 30 έως 60 λεπτά το μεσημέρι, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα, εμφανίζουν καλύτερη διάθεση, ανώτερη ακαδημαϊκή επίδοση και μειωμένα προβλήματα συμπεριφοράς. Ο ερευνητής Άντριαν Ρέιν, νευροεγκληματολόγος του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, τόνισε πως «τα παιδιά τετάρτης, πέμπτης και έκτης δημοτικού, δέκα έως δώδεκα ετών, που παίρνουν έναν υπνάκο μέσα στην ημέρα, παρουσιάζουν βελτιωμένη διάθεση, καλύτερο αυτοέλεγχο, έχουν περισσότερο θάρρος, υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) και λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς».

Δημοφιλή!!  Επέκταση του Επιδόματος Μητρότητας και σε Νέες Κατηγορίες Εργαζόμενων Μητέρων: Ξέχασαν πάλι τις αναπληρώτριες μητέρες

Από την άλλη πλευρά, το περιοδικό Archives of Disease in Childhood αναφέρει πως οι γονείς φαίνεται ότι το ενθαρρύνουν αντί να το αποθαρρύνουν όλο αυτό, συνεχίζοντας να βάζουν τα παιδιά για ύπνο το μεσημέρι, πιστεύοντας ότι τους κάνει «καλό!». Όποιον γονέα και να ρωτήσετε, θα σας πει με σιγουριά ότι ο μεσημεριανός ύπνος έχει πολλαπλά οφέλη για το παιδί, ιδιαίτερα όσον αφορά στη διάθεση, την ενέργεια, αλλά και την απόδοσή του στο σχολείο.

Την ερώτηση του τίτλου όμως ευστοχότερα την απαντούν τα παιδιά από μόνα τους. Η ηλικία που ένα παιδί θα σταματήσει να κοιμάται το μεσημέρι εξαρτάται από το ίδιο το παιδί. Υπάρχουν παιδιά του δημοτικού που τους αρέσει περιστασιακά να κοιμούνται λίγο το μεσημέρι. Άλλα παιδιά δεν κοιμούνται το μεσημέρι, αλλά τους αρέσει να χαλαρώνουν για κάποια ώρα στον καναπέ πχ διαβάζοντας ή βλέποντας τηλεόραση.

Δημοφιλή!!  Η Πραγματική Ζωή ενός αθλητή - Η Ψευδαίσθηση της Δόξας: Τι Συμβαίνει Όταν Σβήνουν τα Φώτα των Γηπέδων

Είναι σημαντικό, ο μεσημεριανός ύπνος να σταματήσει ομαλά, εφόσον το παιδί είναι έτοιμο για μια τέτοια αλλαγή.

Στιγμιότυπο οθόνης 2023 12 11 205635

Ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα στην ιδιωτική εκπαίδευση στις ΗΠΑ: ο εμβληματικός νόμος CIvil Rights Act του 1964 / ΟΙΕΛΕ

Προσωπικά δεδομένα – Οδηγός για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για σχολεία και εκπαιδευτικούς

 

Κάθε παιδί, έχει τους δικούς του βιορυθμούς και σίγουρα δεν υπάρχει γενικός κανόνας που να ισχύει για όλα τα νήπια. Έτσι λοιπόν, παρατηρώντας τις κινήσεις και τις αντιδράσεις του παιδιού, θα καταλάβετε πότε είναι έτοιμο να κόψει το μεσημεριανό ύπνο. 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΦΩΤΕΙΝΗ ΚΟΥΤΝΑ

Με λένε Κούτνα Φωτεινή, είμαι νηπιαγωγός και μητέρα τριων παιδιών . Σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2010) και κατέχω δύο μεταπτυχιακούς τίτλους (Ειδική Αγωγή και Διοίκηση Εκπαιδευτικών μονάδων (2022)) . Είμαι πιστοποιημένη εκπαιδευτής ενηλίκων από τον ΕΟΠΠΕΠ και εγγεγραμμένη στο μητρώο εκπαιδευτών του ΚΕΔΙΒΙΜ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (2023) . Έχω εργαστεί σε δημόσια και ιδιωτικά νηπιαγωγεία της χώρας, καθώς και ως καθηγήτρια σε δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ της Λάρισας

Κύλιση προς τα επάνω