pexels leeloo thefirst 5561913 scaled

“Μισθοί και Επιδόματα Εκπαιδευτικών και Διευθυντών στην Ευρώπη” | Έκθεση του Δικτύου Ευρυδίκη!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Σύμφωνα με την έκθεση του Δικτύου Ευρυδίκη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα “Μισθοί και Επιδόματα Εκπαιδευτικών και Διευθυντών στην Ευρώπη 2021/2022”, οι μισθοί των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων στην Ευρώπη ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των χωρών.

Οι αποδοχές και οι προοπτικές σταδιοδρομίας των εκπαιδευτικών αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών που αποσκοπούν στην προσέλκυση των καλύτερων υποψηφίων και στη διασφάλιση της παραμονής τους στο επάγγελμα.

  • Αμείβονται καλά οι εκπαιδευτικοί στην Ευρώπη;
  • Ποιες προοπτικές αύξησης του μισθού τους έχουν καθώς εξελίσσονται στη σταδιοδρομία τους;
  • Έχουν οι εκπαιδευτικοί κερδίσει ή χάσει αγοραστική δύναμη τα τελευταία χρόνια;

Οι διευθυντές των σχολείων έχουν να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας της διδασκαλίας και της μάθησης στα σχολεία και στη διαμόρφωση μιας συνολικής σχολικής προσέγγισης που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου. Προσωπικά δεδομένα – Οδηγός για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για σχολεία και εκπαιδευτικούς

  • Ποιοι είναι οι ελάχιστοι μισθοί για τους διευθυντές σχολείων;
  • Επηρεάζει το μέγεθος του σχολείου τους την αμοιβή τους;

Η παρούσα έκθεση παρουσιάζει τη σύνθεση και τις διαφορές στις αποδοχές των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων μεταξύ των χωρών του δικτύου Ευρυδίκη. Παρέχει πληροφορίες σχετικά με τους νόμιμους και τους πραγματικούς μισθούς και καλύπτει την προσχολική έως τη γενική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν για τη συγκριτική έκθεση είναι διαθέσιμα σε μορφή ανοικτών δεδομένων. Αργίες, Γιορτές & Διακοπές από 01/09/23 έως 30/06/24!

Δημοφιλή!!  Μελέτη Κλαδικού Ινστιτούτου ΟΙΕΛΕ: Ανεξέλεγκτες Απολύσεις στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Μισθοί εκπαιδευτικών

Οι μέσοι μισθοί των εκπαιδευτικών στην Ευρώπη για το έτος 2021/2022 ήταν οι εξής:

  • Προσχολική εκπαίδευση: 27.000 ευρώ ετησίως
  • Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: 32.000 ευρώ ετησίως
  • Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: 37.000 ευρώ ετησίως

Οι μισθοί των εκπαιδευτικών με πτυχίο και μεταπτυχιακό τίτλο είναι συνήθως υψηλότεροι από εκείνους των εκπαιδευτικών με μόνο πτυχίο.

Επιδόματα εκπαιδευτικών

Οι εκπαιδευτικοί στην Ευρώπη λαμβάνουν συχνά διάφορα επιδόματα, όπως επιδόματα για την εμπειρία, επιδόματα για την ειδική αγωγή και επιδόματα για τη διδασκαλία σε απομακρυσμένες περιοχές. Μεταφορά και κατάργηση αρμοδιοτήτων Σχολικών Επιτροπών / Προκαθορισμένη προκαταβολή στους διευθυντές των σχολείων

Μισθοί διευθυντών σχολείων

Οι μέσοι μισθοί των διευθυντών σχολείων στην Ευρώπη για το έτος 2021/2022 ήταν οι εξής:

  • Προσχολική εκπαίδευση: 45.000 ευρώ ετησίως
  • Πρωτοβάθμια εκπαίδευση: 50.000 ευρώ ετησίως
  • Δευτεροβάθμια εκπαίδευση: 55.000 ευρώ ετησίως

Οι μισθοί των διευθυντών σχολείων με μεγάλη εμπειρία είναι συνήθως υψηλότεροι από εκείνων των διευθυντών σχολείων με μικρή εμπειρία.

Συγκριτική ανάλυση

Οι χώρες με τους υψηλότερους μισθούς εκπαιδευτικών και διευθυντών σχολείων στην Ευρώπη είναι η Ελβετία, η Δανία και η Νορβηγία. Οι χώρες με τους χαμηλότερους μισθούς είναι η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Ένας Οδηγός για | Πρώτες Βοήθειες Ψυχικής υγείας!!

Δημοφιλή!!  Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η 1ΓΤ/2024! Αιτήσεις 25/07 εως 08/08/24 - Διαδικασία Κατάταξης Εκπαιδευτικών Κατηγορίας Τ.Ε. για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Γενική Εκπαίδευση

Συμπεράσματα

Οι μισθοί των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων στην Ευρώπη είναι σημαντικά χαμηλότεροι από εκείνους των επαγγελματιών άλλων τομέων. Αυτό μπορεί να δυσκολέψει την προσέλκυση και τη διατήρηση των καλύτερων εκπαιδευτικών.

Για να βελτιωθεί η ποιότητα της εκπαίδευσης στην Ευρώπη, είναι σημαντικό να αυξηθούν οι μισθοί των εκπαιδευτικών και των διευθυντών σχολείων.

Τα δελτία παρουσιάζουν ανά χώρα τις πληροφορίες που περιλαμβάνονται στην παρούσα έκθεση, καθώς και περισσότερες (διακυβέρνηση, απαιτήσεις προσόντων, επιδόματα και πραγματικοί μισθοί διευθυντών σχολείων).

Είναι διαθέσιμα σε μορφή ανοικτών δεδομένων. Τα δεδομένα έχουν συλλεχθεί από κοινού από τα δίκτυα Eurydice και OECD/NESLI.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω