Εικόνα2 E-WALL

Καινοτόμοι Έλληνες Εκπαιδευτικοί στην Ισλανδία: Μια Μοναδική Εμπειρία στην Περιβαλλοντική και Υπαίθρια Εκπαίδευση

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Καινοτόμοι Έλληνες Εκπαιδευτικοί στην Ισλανδία: Μια Μοναδική Εμπειρία στην Περιβαλλοντική και Υπαίθρια Εκπαίδευση

Έλληνες εκπαιδευτικοί από την ΕΕΠΕΚ συμμετείχαν σε ένα διακρατικό επιμορφωτικό πρόγραμμα στην Ισλανδία, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, είχαν την ευκαιρία να μάθουν για καινοτόμες υπαίθριες εκπαιδευτικές δραστηριότητες και να συνεργαστούν με εκπαιδευτικούς από άλλες χώρες. Το πρόγραμμα είχε θέμα την «Πράσινη Παιδαγωγική: Περιβαλλοντική και Υπαίθρια Εκπαίδευση». Οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και ενσυναίσθησης, ενώ επέκτειναν τις γνώσεις τους για καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας. Η συμμετοχή της ΕΕΠΕΚ στα προγράμματα Erasmus+ αποτελεί στρατηγική επιλογή για την περαιτέρω ανάπτυξη και διάδοση καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών.

Εικόνα2 E-WALL

Καινοτόμοι Έλληνες Εκπαιδευτικοί στη χώρα του Πάγου & της Φωτιάς! Συμμετείχαν σε Διακρατικό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα στην Ισλανδία για την Υπαίθρια και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ που υλοποίησε η ΕΕΠΕΚ!

Μια μαγευτική εμπειρία ζωής και ταυτόχρονα μοναδική εκπαιδευτική πρόκληση είχαν την ευκαιρία να βιώσουν Έλληνες Εκπαιδευτικοί Πληροφορικής, μέλη της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας  (ΕΕΠΕΚ),  καθώς συμμετείχαν στο –εγκεκριμένο από το ΙΚΥ– σχέδιο κινητικότητας με κωδικό αριθμό: 2022-1-EL01-KA121-ADU-000067110 για τη δράση «Μαθησιακή Κινητικότητα» ΚΑ1-Κινητικότητα Εκπαιδευομένων και Προσωπικού Εκπαίδευσης Ενηλίκων του προγράμματος Erasmus+ που υλοποίησε η ΕΕΠΕΚ -ως φορέας αποστολής- στο Ρέυκιαβικ της Ισλανδίας, με θέμα: «“Πράσινη” Παιδαγωγική: Περιβαλλοντική και Υπαίθρια Εκπαίδευση (Green Pedagogy: Environmental And Outdoor Education)», κατά το χρονικό διάστημα από  21 έως 26 Απριλίου 2024.

Δημοφιλή!!  Αμφισβητούν ανοικτά την επιστημονική υπόσταση του εκπαιδευτικού - Όταν λαϊκισμός και ατομική ευθύνη συνθέτουν τη νέα εκπαιδευτική πολιτική

Εικόνα4 E-WALL

Κατά τη διάρκεια του Διακρατικού Επιμορφωτικού Προγράμματος, οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να μυηθούν σε  αναρίθμητες Καινοτόμες Υπαίθριες Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες, και να γνωρίσουν τις τεχνικές και τις μεθόδους αξιοποίησης αυτών, και εφαρμογής τους στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα. Παράλληλα, τους δόθηκε η ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών, και να συζητήσουν καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε κάθε χώρα, γεγονός που εμπλούτισε τον εκπαιδευτικό θησαυρό γνώσεων  όλων των συμμετεχόντων. Καθοριστικός –ως αναμένονταν- σε όλη αυτή την αλληλεπίδραση ήταν ο ρόλος που διαδραμάτισαν οι Έλληνες Εκπαιδευτικοί, οι οποίοι με τις γνώσεις και τις δεξιότητές τους απέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο την ουσιαστική δουλειά που γίνεται στα σχολεία της χώρας μας, καθώς επίσης και το υψηλό επίπεδο κατάρτισης των εκπαιδευτικών μας σε θέματα Τεχνολογιών Αιχμής και Εκπαιδευτικής Καινοτομίας.

Η Ισλανδία, με τη βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου, -καθώς το βόρειο άκρο της χώρας  αγγίζει τον Αρκτικό κύκλο στον Βόρειο Ατλαντικό- και με περισσότερο από το 10% της έκτασης του νησιού να είναι καλυμμένο από παγετώνες, διαθέτει περισσότερα από 200 ηφαίστεια και περισσότερες από 600 θερμές πηγές, ενώ δεν είναι τυχαίο που αποτελεί ένα από τα τελευταία μέρη που κατοικήθηκαν από τον άνθρωπο, και ταυτόχρονα, μία από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου… Εκεί, μπορεί κανείς να θαυμάσει τους μεγαλοπρεπείς παγετώνες δίπλα στις γεωθερμικές πηγές, τα μεγάλα ρήγματα στο σημείο απομάκρυνσης των τεκτονικών πλακών της Βόρειας Αμερικής και της Ευρασίας, τις απόκοσμες ακτές, τους εντυπωσιακούς καταρράκτες, και, αν σταθεί τυχερός, και το μοναδικό Βόρειο Σέλας!

Δημοφιλή!!  Το Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής: Ένα Σημαντικό Εργαλείο για την Ελληνική Γλώσσα

Εικόνα5 E-WALL

Στα εφόδια που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες από τη συμμετοχή τους σε αυτό το πρόγραμμα συγκαταλέγονται –μεταξύ άλλων- η απόκτηση δεξιοτήτων επικοινωνίας και συνεργασίας, η ικανότητα κατανόησης συναισθημάτων και σκέψεων, η ενίσχυση της ενσυναίσθησης, καθώς και της επίλυσης κοινών προβλημάτων με συναδέλφους εκπαιδευτικούς άλλων Ευρωπαϊκών χωρών. Στα αναμενόμενα οφέλη από τις παραπάνω δράσεις -για την ΕΕΠΕΚ και το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, κατ’ επέκταση- συμπεριλαμβάνονται, επιπροσθέτως, και η γνωριμία και εξοικείωση με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και κατάρτισης σε διάφορες χώρες και εκπαιδευτικά συστήματα, η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις υφιστάμενες εκπαιδευτικές πολιτικές, η εφαρμογή καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η ανάπτυξη διεθνών συνεργασιών σε ποικίλους τομείς και βαθμίδες της εκπαίδευσης. Με τον τρόπο αυτό, ισχυροποιείται η θέση της ΕΕΠΕΚ η οποία με περισσότερα από 34.500 μέλη αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη Κοινότητα Μάθησης εκπαιδευτικών, πανελλαδικά!

Εικόνα1 E-WALL

Αξίζει να απισημανθεί ο υποδειγματικός τρόπος οργάνωσης  και ο επαγγελματισμός υψηλού επιπέδου του φορέα Υποδοχής  «Hrvatska udruga pripovjedačaPričalica”»,  στελέχη του οποίου είχαν μεριμνήσει με τον καλύτερο τρόπο για όλες τις πτυχές αυτού του απαιτητικού επιμορφωτικού προγράμματος (ποιοτικός χώρος επιμόρφωσης, εξειδικευμένοι επιμορφωτές,  πλούσιο επιμορφωτικό υλικό, γραμματειακή υποστήριξη, κ.λπ.), ενώ παράλληλα, μερίμνησαν να συμπεριλάβουν στο πρόγραμμα και εκπαιδευτικές επισκέψεις στο πεδίο, γεγονός που συντέλεσε καθοριστικά τόσο στην πρακτική εφαρμογή των γνώσεων, όσο και στην ενίσχυση της Δυναμικής της Ομάδας μέσω των πολύ-πολιτισμικών δραστηριοτήτων.

Δημοφιλή!!  Εγχειρίδια Πρώτων Βοηθειών για Εκπαιδευτικούς & Γονείς

Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος της ΕΕΠΕΚ  Δρ. Δημήτρης Κολοκοτρώνης, η  συμμετοχή στα προγράμματα ERASMUS+ αποτελεί μία από τις βασικότερες προτεραιότητες της ΕΕΠΕΚ και μία στρατηγική επιλογή για την περαιτέρω ανάπτυξη του επιμορφωτικού υλικού της, στοχεύοντας ιδιαίτερα στην ανάπτυξη νέων επιμορφωτικών προγραμμάτων μέσω της νέας πλατφόρμας MOOC (Massive Open Online Courses) της ΕΕΠΕΚ, καθώς και για τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών  οριζόντων και την ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ του Έλληνα εκπαιδευτικού. Η ΕΕΠΕΚ στοχεύει στη συμμετοχή σε μία σειρά από διεθνείς δράσεις με σκοπό την επαγγελματική ανάπτυξη των μελών της και την ευρύτερη διάδοση καινοτόμων διδακτικών  προσεγγίσεων, παράλληλα με την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της.

Ειδικότερα, στα πλαίσια του προγράμματος ERASMUS+, η ΕΕΠΕΚ ασχολείται ενεργά με την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης για τις δράσεις ΚΑ1 (στις κατηγορίες της κινητικότητας για προσωπικό Εκπαίδευσης Ενηλίκων αλλά και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) και ΚΑ2 (στρατηγικές συμπράξεις στους τομείς της εκπαίδευσης ενηλίκων, της σχολικής εκπαίδευσης, και της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης).

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δράσεις της ΕΕΠΕΚ οι εκπαιδευτικοί  μπορούν να απευθύνονται στην ιστοσελίδα της ΕΕΠΕΚ:  www.eepek.gr

Εικόνα6 E-WALL

Πάσχα: 11 Tαινίες για να μπεις σε πασχαλινό κλίμα (για την οικογένεια)!

 

Εικόνα3 E-WALL

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω