εργασιακή E-WALL

Ψάχνεις με μικροσκόπιο να δεις, αν κάνει κάτι νόμιμο! Κέντρο Ξένων Γλωσσών στη Νέα Μάκρη, καθρέφτης της συστηματικής εργασιακής εκμετάλλευσης στο χώρο

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Καταγγελίες για εργασιακή εκμετάλλευση σε Κέντρο Ξένων Γλωσσών στη Νέα Μάκρη / ΟΙΕΛΕ

Η ΟΙΕΛΕ καταγγέλλει σοβαρές παρανομίες που λαμβάνουν χώρα σε Κέντρο Ξένων Γλωσσών στη Νέα Μάκρη, οι οποίες φέρουν τα χαρακτηριστικά συστηματικής εργασιακής εκμετάλλευσης.

«Άραγε, κάνουν κάτι νόμιμο εκεί μέσα;» Το ερώτημα αυτό ήρθε αυθόρμητα στα χείλη όσων διαβάσαμε την απίστευτη καταγγελία συναδέλφων για Κέντρο Ξένων Γλωσσών στη Νέα Μάκρη. Όσες παρανομίες λαμβάνουν χώρα σε έναν από τους πιο παραβατικούς χώρους του ιδιωτικού τομέα, στα Φροντιστήρια και στα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, τις διαπράττουν, πάντοτε με βάση την καταγγελία.  Απλήρωτη εργασία, δήλωση εκπαιδευτικών ως υπαλλήλων γραφείου στην Εργάνη για να παίρνουν τα μισά λεφτά, μη καταβολή αμοιβής στις αργίες, λειτουργία παράνομου Κέντρου Μελέτης, καταστρατήγηση της 45λεπτης διδακτικής ώρας…

Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι μας κατήγγειλαν οι συνάδελφοι:

1) στο εν λόγω Κ.Ξ.Γ. οι καθηγήτριες υποχρεώνονται σε παράνομη μελέτη και μάλιστα  δεν κάνουν διάλειμμα για 180 λεπτά, άρα εργάζονται συνεχόμενα για 3 ώρες με αποτέλεσμα να καταστρατηγείται το 45λεπτο της διδακτικής ώρας, όπως προβλέπεται στο άρθρο 30 του ν.4415/2016.

2) καμία εκπαιδευτικός δεν  αμείβεται για τις αργίες (25η  Μάρτιου, Καθαρά Δευτέρα κ.λπ.).

3) μπαίνοντας στην ΕΡΓΑΝΗ κάποιες καθηγήτριες παρατήρησαν ότι χωρίς την συναίνεσή τους έχουν τεθεί σε εξαήμερη «άδεια» στις αρχές Μαρτίου παρά το γεγονός ότι ήταν παρούσες και έκαναν κανονικά μάθημα.

4) κάποιες καθηγήτριες αγγλικών έχουν δηλωθεί στην ΕΡΓΑΝΗ ως υπάλληλοι γραφείου με ωρομίσθιο 4,98 ευρώ (αντί του νόμιμου 9,48 για τους εκπαιδευτικούς!)

5) οι επιμορφώσεις, οι ενημερώσεις γονέων και οι «υποχρεωτικές» συναντήσεις καθηγητών που λαμβάνουν χώρα σε ώρες και ημέρες εκτός του εργασιακού μας ωραρίου (σαββατοκύριακα, πρωινά) δεν αμείβονται υπερωριακά.

Εκ των καταγγελλομένων, προκύπτει ότι η εν λόγω εκπαιδευτική μονάδα που έχει αδειοδοτηθεί ως Κ.Ξ.Γ., λειτουργεί και ως παράνομο Κέντρο Μελέτης. Είναι άγνωστο αν η κτηριακή υποδομή επιτρέπει τη συλλειτουργία του Κ.Ξ.Γ. με το παράνομο Κέντρο Μελέτης και αν διασφαλίζεται η υγεία και η ασφάλεια μαθητών και εργαζόμενων.

Η ΟΙΕΛΕ προχώρησε σε καταγγελία για το συγκεκριμένο Κέντρο Ξένων Γλωσσών στην αρμόδια Διεύθυνση Εκπαίδευσης, στο Υπουργείο Παιδείας, στην Επιθεώρηση Εργασίας και στον ΕΟΠΠΕΠ. Εκφράζουμε όμως την βαθιά μας ανησυχία ότι τίποτε δεν θα συμβεί κι ότι ο εργοδότης θα βγει, ως συνήθως, «λάδι». Διότι στον τόπο αυτό, όσο περισσότερο παρανομείς ως εργοδότης, τόσο πιο πολύ απλώνει η πολιτεία πέπλο προστασίας πάνω σου. Κι αν κάποιοι το αμφισβητήσουν, έρχονται το επόμενο διάστημα αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν αίσθηση… Προσλήφθηκες αναπληρώτρια/ής; Περιμένεις πρόσληψη; Μάθε τα δικαιώματά σου!

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω