pexels lukas 684319 scaled

Οι σύμβουλοι είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τα σχολεία για τις επισκέψεις τους, όχι να μπαίνουν ξημερώματα από την πίσω πόρτα

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Ευτράπελα και  περιστατικά που έχουν προκαλέσει είναι ήδη αμέτρητα στην προσπάθεια ορισμένων συμβούλων να αξιολογήσουν έστω έναν εκπαιδευτικό. Έχουν γραφτεί ήδη πολλά όπως π.χ.: Σύμβουλοι / Αφού “τρώνε πόρτα” στα σχολεία – οργανώνουν σύναψη συμβολαίων αξιολόγησης μέσω webex! στα οποία θα προσθέσουμε και το τελευταίο κρούσμα που διαβάζουμε στη σημερινή ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών “ο Αριστοτέλης”. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι: Μετά την πρώτη προσπάθεια αξιολόγησης σε Νηπιαγωγείο των Αθηνών που έπεσε στο κενό λόγω της μαζικής και επίμονης παρέμβασης του συλλόγου και της επιτροπής αγώνα, η αξιολογήτρια προχώρησε σε συνάντηση μέσω Webex με 2-3 νεοδιόριστες εκπαιδευτικούς για τη σύναψη συμβολαίου αξιολόγησης, ενώ άλλη αξιολογήτρια εμφανίστηκε στο σχολείο για τον ίδιο λόγο μια ώρα νωρίτερα από το καθορισμένο ραντεβού. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αξιολογητές εμφανίζονται στις 6:30 το ξημέρωμα, μπαίνουν από πίσω πόρτες, προσπαθούν να κάνουν αξιολογήσεις σε ανύπαρκτα τμήματα με ένα μαθητή, πιέζουν κι αξιολογούν εκπαιδευτικούς που μόλις γύρισαν από μακρόχρονες άδειες και πολλά ακόμα κόλπα. Δείτε όλη την ανακοίνωση του συλλόγου:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Θέμα: Καταγγελία για εν κρυπτώ μεθοδεύσεις για την προώθηση της αξιολόγησης

Μετά την πρώτη προσπάθεια αξιολόγησης στο 92ο Νηπιαγωγείο Αθηνών που έπεσε στο κενό λόγω της μαζικής και επίμονης παρέμβασης του συλλόγου και της επιτροπής αγώνα, αξιολογήτρια των νηπιαγωγών προχώρησε σε συνάντηση μέσω Webex με 2-3 νεοδιόριστες εκπαιδευτικούς για τη σύναψη συμβολαίου αξιολόγησης ενώ άλλη αξιολογήτρια εμφανίστηκε στο σχολείο για τον ίδιο λόγο μια ώρα νωρίτερα από το καθορισμένο ραντεβού. Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, αξιολογητές εμφανίζονται στις 6:30 το ξημέρωμα, μπαίνουν από πίσω πόρτες, προσπαθούν να κάνουν αξιολογήσεις σε ανύπαρκτα τμήματα με ένα μαθητή, πιέζουν κι αξιολογούν εκπαιδευτικούς που μόλις γύρισαν από μακρόχρονες άδειες και πολλά ακόμα κόλπα.

Την ώρα που η αξιολόγηση παραπαίει, όταν η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 90% στον Αριστοτέλη) των νεοδιόριστων υπογράφει και δηλώνει Απεργία Αποχή, μεθοδεύσεις και διαδικασίες εν κρυπτώ δίνουν χέρι βοηθείας στην κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘ, κάνουν ότι μπορούν για να ανεβάσουν τον αριθμό των αξιολογούμενων μια και η πραγματική εικόνα είναι πολύ δυσάρεστη για το ΥΠΑΙΘ και την Κεραμέως, προσπαθώντας να περισώσουν ό, τι σώζεται από μια διαδικασία που έχει απονομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εκπαιδευτικών και δεν έχει ολοκληρωθεί πουθενά. Τέτοιες πρακτικές επιδιώκουν τη διάσπαση των εκπαιδευτικών και την απομόνωση των νεοδιόριστων συναδέλφων/ισσών, ώστε να τους πιέσουν, να καλλιεργήσουν τη λογική των τετελεσμένων και της «αναγκαστικής» αποδοχής της αξιολόγησης.

Δημοφιλή!!  Καταγγελία για Ανοίκειες και Αλαζονικές Συμπεριφορές Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Καταγγέλλουμε τις πρακτικές αυτές που στοχεύουν με κόλπα την ακύρωση του συλλογικού αγώνα του εκπαιδευτικού κινήματος ενάντια στην αξιολόγηση με τον οποίο υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας και τις συλλογικές μας αποφάσεις. Καλούμε όλες και όλους τις/τους αξιολογητ(ρι)ες να μην χρησιμοποιήσουν τέτοιες πρακτικές. Δηλώνουμε ότι δεν θα υποχωρήσουμε. Θα μπλοκάρουμε κάθε απόπειρα προώθησης της αξιολόγησης σε όλα τα στάδια.

Καλούμε για μια ακόμα φορά τους/τις νεοδιόριστους/ες συναδέλφους/ισσες να μην υποκύψουν στον φόβο και τις απειλές των αξιολογητών και της διοίκησης και να υπογράψουν την απεργία – αποχή. Να συστρατευτούν με τα σωματεία τους και να δώσουμε όλοι και όλες μαζί  ακόμα μια αποφασιστική απάντηση σε πολιτικές που διαλύουν το δημόσιο σχολείο και απαξιώνουν τον ρόλο μας και τη φωνή μας σε αυτό.

Κανείς μόνος, καμία μόνη απέναντι στους αξιολογητές! Σαν ένα σώμα, μια ψυχή θα σταθούμε μπροστά στις πόρτες των σχολείων μας, στο πλάι των συναδέλφων και συναδελφισσών μας, αντιστεκόμενοι/ες σε μια διαδικασία που ευτελίζει τα χρόνια δουλειάς μας στο δημόσιο σχολείο, τις ανάγκες των παιδιών μας, την παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στα σχολεία. Η αξιολόγηση δεν θα περάσει! Το λέμε και το εννοούμε! Είμαστε πολλοί και πολλές. Συνεχίζουμε συλλογικά, μαζικά, μαχητικά! 

Τι ισχύει όμως για τον τρόπο με τον οποίο μπορούν οι σύμβουλοι εκπαίδευσης να επισκεφτούν ένα σχολείο; Σε ανακοίνωση του ίδιου συλλόγου διαβάζουμε:για τον οποιοδήποτε λόγο κι αν έρχεται ο αξιολογητής-«σύμβουλος» στο σχολείο είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει νωρίτερα τη σχολική μονάδα και ο/η διευθυντής/ντρια, προϊστάμενος/η να το θέσει σε γνώση όλου του συλλόγου διδασκόντων και της/του κάθε εκπαιδευτικού. Αυτή η υποχρέωση δεν είναι σημερινή, δεν επιβάλλεται λόγω του ρόλου των αξιολογητών στην ατομική αξιολόγηση. Αποτελεί πάγια υποχρέωση των σχολικών συμβούλων, των συντονιστών εκπαίδευσης, των αξιολογητών.”  Δείτε αναλυτικά:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε. «Ο ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ»

Δημοφιλή!!  Διεξαγωγή συνεντεύξεων εκπαιδευτικών υποψήφιων για απόσπαση με σκοπό την κάλυψη θέσεων διδακτικού προσωπικού στα Ευρωπαϊκά Σχολεία

Θέμα: Οι αξιολογητές-«συμβούλοι» είναι υποχρεωμένοι να ενημερώνουν τα σχολεία και τους συλλόγους διδασκόντων για τις επισκέψεις τους στα σχολεία με όποια αφορμή κι αν το κάνουν

Ο σύλλογός μας καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική ορισμένων συμβούλων εκπαίδευσης (αξιολογητριών/ών) να επιδιώκουν να μπουν στα σχολεία και στις τάξεις αιφνιδιαστικά χωρίς να έχει ενημερωθεί ο σύλλογος διδασκόντων. Με τον μανδύα τις τάχα φιλικής επίσκεψης ή για την αντιμετώπιση παιδαγωγικών ζητημάτων οι εκπαιδευτικοί των σχολείων βρέθηκαν αντιμέτωποι με ορισμένες/ους αξιολογητές-«συμβούλους» χωρίς να έχουν νωρίτερα καμία ενημέρωση για την παρουσία τους στη σχολική μονάδα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, συνοδεία του διευθυντή (όπως στην περίπτωση του 4ου ειδικού ΔΣ), οι αξιολογητές-«σύμβουλοι» επισκέπτονται τις/τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις τους χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση. Καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές και δηλώνουμε με σαφήνεια ότι για τον οποιοδήποτε λόγο κι αν έρχεται ο αξιολογητής-«σύμβουλος» στο σχολείο είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει νωρίτερα τη σχολική μονάδα και ο/η διευθυντής/ντρια, προϊστάμενος/η να το θέσει σε γνώση όλου του συλλόγου διδασκόντων και της/του κάθε εκπαιδευτικού. Αυτή η υποχρέωση δεν είναι σημερινή, δεν επιβάλλεται λόγω του ρόλου των αξιολογητών στην ατομική αξιολόγηση. Αποτελεί πάγια υποχρέωση των σχολικών συμβούλων, των συντονιστών εκπαίδευσης, των αξιολογητών.

Καλούμε τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους να ενημερώνουν το σωματείο για κάθε τέτοιο συμβάν! Ειδικά σήμερα, την ώρα της μεγαλύτερης μάχης της εκπαίδευσης, που δίνεται αποφασιστικά και μαζικά από τις/τους εκπαιδευτικούς σε όλη την χώρα, οι αιφνιδιαστικές επισκέψεις χωρίς πρότερη ενημέρωση είναι εκ του πονηρού. Στόχος τους να νομιμοποιήσουν την παρουσία τους στο σχολείο, να καθιερωθεί ότι δεν έχουν υποχρέωση ενημέρωσης ότι δικαιούνται να εισβάλουν στις τάξεις όποτε θέλουν ακόμα και απροειδοποίητα. Ταυτόχρονα, να εμπεδωθεί ένα κλίμα φόβου και απειλής μια και ο αξιολογητής θα μπορεί να «χτυπήσει» οποιαδήποτε ώρα και στιγμή. Καλούμε τους συλλόγους διδασκόντων και τους διευθυντές/ντριες να ενημερώνουν το σωματείο. Υπογραμμίζουμε ειδικά στους διευθυντές/ντριες και προϊσταμένες/ους να μην ανέχονται από τις αξιολογητ(ρ)ιες τέτοιες πρακτικές και να συντάσσονται με τις συλλογικές αποφάσεις του εκπαιδευτικού κινήματος.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Αντώνης Καραφώτης

Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall.. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Κώστας Σωτηρίου

Κύλιση προς τα επάνω