Screenshot 20230508 145320 Instagram

Που θα φτάσει ο πίνακας; Να διοριστώ μακριά ή να περιμένω; Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των ημερών

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Που θα φτάσει ο πίνακας; Να διοριστώ μακριά ή να περιμένω; Απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των ημερών

Το μόνο σίγουρο είναι ότι για τους αρκετούς αναπληρωτές αυτές οι μέρες είναι μέρες σκέψης, περισυλλογής και διλλημάτων. Δεκάδες μηνύματα δεχόμαστε κάθε μέρα. Οι αγωνίες, οι απορίες και οι φόβοι είναι ίδιοι κάθε φορά. Πάμε λοιπόν να βάλουμε σε μια σειρά τις σκέψεις μας και τα δεδομένα, να τα βάλουμε όλα κάτω με σκοπό να βοηθήσουμε με στοιχεία και όχι με νουθεσίες ή συμβουλές στην απόφαση του καθενός. Μια απόφαση που καθένας παίρνει για τον εαυτό του και πάντα αναλαμβάνει κάποιο ρίσκο. Δεν γίνεται ποτέ διαφορετικά στη ζωή, δυστυχώς. Πολλοί λένε ότι οι πιο σωστές αποφάσεις παίρνονται, όταν ακούσεις τη φωνή μέσα σου που λέει τι πραγματικά θέλει και με τι θα νιώθει καλύτερα, αφού πρώτα αναλύσεις όλα τα δεδομένα. Ας απαντήσουμε όπως μπορούμε λοιπόν, σε κοινές απορίες και ερωτήσεις.

Screenshot 20230508 144109 Instagram

 

1.Μέχρι που θα φτάσει ο πίνακας;

Μόνο εκτίμηση μπορεί να γίνει σε αυτή την ερώτηση. Με βάση τα δεδομένα των παλαιότερων ετών ο πίνακας των ΠΕ70 ας πούμε προσπερνά ένα 10-15% των υποψηφίων, λόγω επιλογής κάποιων συναδέλφων να μη δηλώσουν τα πάντα και εν τέλη να μη διοριστούν. Το ποσοστό διαφέρει λίγο από ειδικότητα σε ειδικότητα καθώς αλλάζουν τα δεδομένα, πχ οι ηλικίες των υποψηφίων διορισθέντων είναι διαφορετικές, τα κενά είναι λιγότερο ή περισσότερο δημοφιλή κτλ. Οπότε ο καθένας για την ειδικότητά του θα πρέπει αν ενδιαφέρεται, να ελέγξει τους περσινούς και τους προπέρσινους διορισμούς για να δει το ρυθμό που κατέβηκε ο πίνακας. Για τις πολυπληθείς ειδικότητες τώρα ο εκκαθαρισμένος πίνακας των ΠΕ70 π.χ. είναι λογικό να κατέβει μέχρι τη θέση 1250, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τα πιο “δύσκολα” κενά σε σχέση με πέρσι, αλλά και τη μικρότερη πια ηλικία των υποψηφίων δεν αποκλείεται να μας εκπλήξει ξεπερνώντας το 1300.

Δημοφιλή!!  Βροχή Οργανικών Θέσεων - Πληροφορίες από το e-wall

2.Να διοριστώ μακριά ή περιμένω του χρόνου;

Είναι μεγάλο το ρίσκο; Φοβάμαι μην αλλάξει ο τρόπος πρόσληψης ή μήπως δε ξαναγίνουν διορισμοί; Αυτή είναι η σειρά των ερωτημάτων, όπως έρχονται καθημερινά. Ότι και να αποφασίσεις θα έχει ένα τίμημα και ένα ρίσκο. Πρέπει να σκεφτείς με βάση τα δεδομένα της ζωής σου και να αφουγκραστείς τι θέλεις εσωτερικά. Θα νιώσεις καλύτερα αν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων πρέπει να “ξενιτευτείς” ή αν θα μείνεις αδιόριστη/ος; Ποιο τίμημα ή ρίσκο “σηκώνεις” καλύτερα; Πως πιστεύεις θα νιώσεις ακριβώς μόλις δεις ή δεν δεις το όνομά στου στους διορισμούς; Σίγουρες απαντήσεις για όλα αυτά δεν υπάρχουν. Αν ανήκεις σε μεγάλη ειδικότητα με πολλές συνταξιοδοτήσεις να έρχονται στο μέλλον όπως σε ΠΕ70 και ΠΕ60 τότε η συνέχεια των διορισμών μοιάζει πιο σίγουρη ναι και λογικά θα υπάρξουν και του χρόνου διορισμοί, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να στο υπογράψει αυτό. Ο τρόπος πρόσληψης επίσης δεν είναι εύκολο να αλλάξει από τη μία χρονιά στην άλλη, οκ το ξέρεις και το προβλέπεις, να σε βεβαιώσει 100% δεν μπορεί κανείς και αν το κάνει θα λέει ψέματα, ούτε η υπουργός που λέει ο λόγος, μιας και είμαστε προ εκλογών.

3. Μπορώ να διοριστώ και κάπως να μην πάω τελικά στην περιοχή διορισμού;

Όχι. Δυστυχώς η υποχρεωτική διετής παραμονή στην περιοχή διορισμού ΔΕΝ σπάει σχεδόν με τίποτα. Σκεφτείτε ότι ακόμα και οι νεοδιόριστοι με σοβαρά προβλήματα που εμπίπτουν στις ειδικές κατηγορίες, περιμένουν την πρόσκληση κατ’ εξαίρεση αποσπάσεων για νεοδιόριστους που ευτυχώς βγάζει το υπουργείο κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια. Ακόμα και έτσι όμως χρωστάνε την οργανική τους ακόμα και αυτοί και δεν μπορούν να πάρουν μετάθεση. Έτσι ίσως αναγκαστούν αν δεν αλλάξει αυτό το ανάλγητο θεσμικό πλαίσιο, να παίρνουν κάθε χρόνο απόσπαση ως ειδικές κατηγορίες μέχρι να βγουν στην σύνταξη. Ακόμα άδειες άνευ αποδοχών, δεν προσμετρώνται σαν υπηρέτηση οργανικής, μιας και πολλοί το έχουν σκεφτεί. Τέλος εάν βγει ο διορισμός είναι σχεδόν  καταστροφικό να τον αρνηθεί κανείς, μιας και έχει τριετή αποκλεισμό από οποιονδήποτε νέο διορισμό, οπότε προσοχή, αν το δηλώσετε μετά πρέπει και να πάτε. Μόνη περίπτωση να μην πάει κανείς εκεί που θα διοριστεί, όπως ξέρετε είναι η περίπτωση εγκυμοσύνης. Τότε και είστε σε άδεια και προσμετράται ο χρόνος σαν να υπηρετείτε!

Δημοφιλή!!  Αξιολογητές φακελώνουν και στέλνουν mail ακόμα και μεσάνυχτα με 40° - Διευθυντές σχολείων με PC στην παραλία

4. Θα μου φτάνουν τα χρήματα

Τι να απαντήσει κανείς; Να ξέρεις ότι ο εισαγωγικός μισθός χωρίς ΜΚ είναι 740ευρώ. Αυτόν θα παίρνεις και στις μεγάλες διευθύνσεις για μερικούς μήνες μέχρι να σου αναγνωρίσουν τα ΜΚ…Δυστυχώς. Μετά θα πληρωθείς με βάση το ΜΚ…Δες αναλυτικά:Πίνακας και παραδείγματα μισθολογικού κλιμακίου Νεοδιόριστων Μετά από ένα έτος σταματάν οι αυξημένες κρατήσεις νεοδιόριστου και θα παίρνεις τα παρακάτω, όπως φαίνονται στον πίνακα του συναδέλφου Σιδερά Λάμπρου:Screenshot 20230508 135958 Chrome

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5. Τι κενό θα πιάσω στη περιοχή διορισμού μου; Πότε θα τοποθετηθώ;

Ο διορισμός σου θα βγει άμεσα, το Μάη, όμως η τοποθέτηση δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από το τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτέμβρη. Αυτό συμβαίνει καθώς για να τοποθετηθούν οι νεοδιόριστοι βάσει της νομοθεσίας πρέπει να προηγηθεί μια σειρά άλλων υπηρεσιακών μεταβολών, εντός των διευθύνσεων εκπαίδευσης(εξακρίβωση υπεραριθμιών, τοποθέτηση υπεράριθμων κτλ). Η τοποθέτηση γίνεται με βάσει τα κοινωνικά κριτήρια, δηλαδή προηγούνται οι έχοντες τέκνα, ακολούθως οι έγγαμοι και στο τέλος οι άγαμοι. Προσοχή! Όσοι ισοβαθμούν σε κοινωνικά κριτήρια κατατάσσονται με βάση τα μόρια μετάθεσης(δυσμενών συνθηκών) που έχουν συγκεντρώσει από τα σχολεία που έχουν ήδη υπηρετήσει. Επιπλέον μόρια για εντοπιότητα ή συνυπηρέτηση παίρνει ο νεοδιόριστος μόνο για τα σχολεία του δήμου, όπου έχει την εντοπιότητα/συνυπηρέτηση και όχι για όλες της επιλογές σχολείων.

Αυτά είναι συγκεντρωμένα τα πιο συχνά ερωτήματα που έχουμε δεχθεί. Για ότι νεότερο.. θα επανέλθουμε..

 

Δημοφιλή!!  Δείτε την πιθανή κατανομή ανά κλάδο και ειδικότητα στη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Πώς η τεχνολογία επηρεάζει την εκπαίδευση / Κίνδυνοι & Επιπτώσεις / Συμβουλές για την ορθή χρήση!

Νέος οδηγός ασφάλειας των παιδιών στο Netflix για γονείς!!

Τι ισχύει για τις Μαθητικές εκδρομές: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές!!

 

 

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Αντώνης Καραφώτης

Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall.. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Κώστας Σωτηρίου

Κύλιση προς τα επάνω