Πως γίνεται η κατανομή πρωινού/ολοήμερου τμήματος στα νηπιαγωγεία;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Συχνά το μοίρασμα των τμημάτων αναδεικνύεται σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των εκπαιδευτικών, κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Στην περίπτωση ειδικά των νηπιαγωγείων, η διαμάχη επικεντρώνεται γύρω από το ποιος εκπαιδευτικός θα αναλάβει το ολοήμερο τμήμα.

Ανατρέχοντας στη νομοθεσία διαβάζουμε στην εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας Φ7/ 109162 /Δ1/8-9-2022 με θέμα: “Λειτουργία Νηπιαγωγείων για το σχολικό έτος 2022-2023”: “Με απόφαση και σχετική πράξη του Συλλόγου Διδασκόντων ανατίθενται στους/στις εκπαιδευτικούς τα τμήματα. Ο/Η εκπαιδευτικός αναλαμβάνει το τμήμα που του/της ανατίθεται για όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους. Σε περίπτωση διαφωνίας την οριστική λύση δίνει ο/η Διευθυντής/ντρια -ο/η Προϊστάμενος/η του Νηπιαγωγείου σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 100 του ν. 4823/2021 (Α΄136) και την παρ. 2 του άρθρου 102 του ν. 4823/2021 (Α΄136).” (διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο ΕΔΩ )

Δημοφιλή!!  Δόθηκε προφορική οδηγία σε διευθυντές στην επαρχία, ότι μπορούν να εισβάλουν απροειδοποίητα σε τάξεις και να αξιολογούν

Ακόμη παραθέτουμε και το άρθρο 100 του ν.4823/2021 που αναφέρεται στην εγκύκλιο:

ΝΟΜΟΣ 4823/2021 (Με τις τελευταίες αλλαγές από το Νόμο 4997/2022), Άρθρο 100, Παράγραφος 2

Ο Σύλλογος Διδασκόντων, ύστερα από εισήγηση του Διευθυντή ή του Προϊστάμενου της σχολικής μονάδας, αποφασίζει την ανάθεση στο διδακτικό προσωπικό της διδασκαλίας των μαθημάτων στις τάξεις και στα τμήματα. Στην περίπτωση μη λήψης της απόφασης του πρώτου εδαφίου από τον Σύλλογο Διδασκόντων, κατά την πρώτη συνεδρίασή του στην αρχή του διδακτικού έτους, την απόφαση λαμβάνει ο Διευθυντής ή Προϊστάμενος της σχολικής μονάδας, χωρίς να δεσμεύεται από τις δηλώσεις προτίμησης των εκπαιδευτικών. Στα ιδιωτικά σχολεία και στα ξένα σχολεία του ν. 4862/1931 (Α’ 2) η απόφαση του πρώτου εδαφίου λαμβάνεται από τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο της σχολικής μονάδας.

Δικαιούμαι να εργαστώ και ιδιωτικά, ενώ είμαι εκπαιδευτικός;

Δημοφιλή!!  Και ο σκύλος κυνηγούσε την ουρά του: Τα κακώς κείμενα στην ελληνική εκπαίδευση

Επομένως είναι σαφές ότι σύμφωνα και με τη νεότερη νομοθεσία, για το χωρισμό των τμημάτων, επομένως και για την ανάθεση του ολοήμερου τμήματος, η απόφαση επαφίεται στο σύλλογο διδασκόντων. Επειδή βέβαια στα νηπιαγωγεία ο σύλλογος είναι ιδιαίτερα ολιγομελής, είναι πολύ πιθανό, λόγω διαφωνίας, να μην υπάρχει πλειοψηφία και επομένως απόφαση. Σε αυτή την περίπτωση η διευθύντρια/προϊσταμένη του νηπιαγωγείου λαμβάνει την απόφαση. Βλέπουμε δηλαδή άλλη μια περίπτωση όπου ο περίφημος νόμος 4823/2021, αποδίδει περισσότερες εξουσίες στους διευθυντές.

 

Google Play Store badge EN.svg E-WALL
Κατεβάστε την εφαρμογή μας για άμεση ενημέρωση

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω
[email protected]

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα

FB / Instagram / Twitter / Pinterest / Linkedin

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα του e-wall!!

Avatar photo

Αντώνης Καραφώτης

Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall.. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Κώστας Σωτηρίου

Κύλιση προς τα επάνω