Δικαιούμαι να εργαστώ και ιδιωτικά, ενώ είμαι εκπαιδευτικός;

Όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί της δημόσιας εκπαίδευσης οδηγούνται στην αναζήτηση δεύτερης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Πράγματι επιτρέπεται σε έναν εκπαιδευτικό μόνιμο ή αναπληρωτή να παρέχει ιδιωτικό έργο επ’ αμοιβή, αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις και να ακολουθήσει την προβλεπόμενη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος πριν αρχίσει να εργάζεται ιδιωτικά να απευθυνθεί στην υπηρεσία του και να υποβάλλει στο οικείο ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ αίτηση για άδεια άσκησης ιδιωτικού έργου.

Πρόκειται για μία αίτηση στην οποία θα ζητά να εργαστεί επ’ αμοιβή και στην οποία υποχρεωτικά θα αναφέρεται 1)η επιχείρηση/φορέας όπου θα εργαστεί, 2)το ακριβές ωράριο και χρονικό διάστημα εργασίας, 3)το είδος των υπηρεσιών που πρόκειται να προσφερθούν και 4)ότι το επίπεδο των αποδοχών του δε θα ξεπερνά τις αποδοχές του από την υπηρεσία. Μαζί με την αίτηση αυτή πρέπει ο ενδιαφερόμενος να επισυνάψει μια βεβαίωση που θα λάβει από τον φορέα στον οποίο πρόκειται να εργαστεί, όπου πρέπει να αναγράφονται τα καθήκοντα, το ωράριο/διάστημα απασχόλησης και ιδανικά το ύψος των αποδοχών. Τέλος μαζί με τα δύο αυτά έγγραφα θα πρέπει να επισυνάψει και μια βεβαίωση μη παρακώλησης του εκπαιδευτικού έργου του την οποία θα αιτηθεί και θα λάβει από τον διευθυντή του σχολείου του. Αφότου στείλει λοιπόν τα τρία παραπάνω έγγραφα/δικαιολογητικά, περιμένει η αίτηση του να εξεταστεί από το ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ και να του χορηγηθεί η άδεια, ώστε να εργαστεί και ιδιωτικά.

Ακόμη επισημαίνουμε ότι δεν ισχύει η ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι χορηγείται άδεια για εργασία μόνο 10 ωρών εβδομαδιαίως. Αντίθετα όπως αναγράφεται και στο παρακάτω έγγραφο του ΥΠΑΙΘ(υπ’αριθμ.63880/Ε1/23-04-2015) δεν τίθεται εκ του νόμου κανένας χρονικός περιορισμός κατά τη χορήγηση άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου, παρά μόνο το αρμόδιο συμβούλιο οφείλει να εξετάσει εάν τυχόν πολύωρη απασχόληση αποτελέσει ή όχι αιτία παρεμπόδισης των εκπαιδευτικών καθηκόντων του ενδιαφερόμενου.

312112732 657176302798367 2168136806914021284 n 1 Ηλεκτρονική Εκπαιδευτική Ενημέρωση

Τονίζουμε επίσης ότι απαγορεύεται η εργασία εκπαιδευτικών σε φροντιστήρια ή ιδιωτικά σχολεία με διδακτικά καθήκοντα(άρθρο 14, παρ.16Ν. 1566/85) , οπότε θα απορριφθούν τυχόν τέτοια αιτήματα, ωστόσο επιτρέπεται εργασία με καθήκοντα γραμματειακής υποστήριξης σε τέτοιους φορείς. Επίσης δεν επιτρέπεται η κατ’ επάγγελμα άσκηση εμπορίας. (άρθρο 32 του Ν. 3528/2007) και απαγορεύεται η συμμετοχή σε οποιαδήποτε εμπορική εταιρία. Τέλος υφίστανται περιορισμοί σε ότι αφορά τις αποδοχές και συγκεκριμένα για εργασία σε δημόσιο φορέα ή νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου ΔΕΝ πρέπει οι αποδοχές να υπερβαίνουν το ύψος των αποδοχών της οργανικής θέσης του υπαλλήλου(υπ’αριθμ.77045/Ε1/13-05-2016 Εγκύκλιος Υπαιθ, παρ.3) και επίσης οι αποδοχές δεν μπορούν να υπερβαίνουν αυτές ενός Γενικού Γραμματέα Υπουργείου.

Προσοχή η ιδιωτική εργασία, χωρίς προηγούμενη άδεια από την υπηρεσία μπορεί να οδηγήσει στην εφαρμογή των διατάξεων για διερεύνηση ενδεχόμενου διάπραξης πειθαρχικού παραπτώματος.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε ένα υπόδειγμα αίτησης άδειας άσκησης ιδιωτικού έργου:

ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ-ΑΙΤΗΣΗΣ-ΑΔΕΙΑΣ-ΑΣΚΗΣΗΣ-ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ-ΕΡΓΟΥ

 

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΉΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ ΕΩΣ ΚΑΙ ΤΙΣ 15-12-2022

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος


Για επικοινωνία μέσω email: ewalleduinfo@gmail.com

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB: https://www.facebook.com/ewalledu

Instagram: https://www.instagram.com/ewall_edu/

Twitter: https://twitter.com/EwallEdu

Η ομάδα του e-wall

Αντώνης Καραφώτης

✏️Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. ✏️Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα, όπου είναι και γραμματέας στο σύλλογο εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής "Κ. Σωτηρίου". ✏️Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. ✏️Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall..

Avatar photo