png transparent man teaching mathematic illustration student teacher classroom mathematics teacher class child class cartoon

Τιps από το e-wall και οι απαντήσεις στις ερωτήσεις που φτάνουν για τις αιτήσεις μετάθεσης

Επειδή παίρνουμε μηνύματα με κοινές απορίες, δημοσιεύουμε πραγματικά ερωτήματα που έχουμε λάβει μαζί με τις απαντήσεις τους,  για να βοηθηθούν κι άλλοι.

Εισαγωγικά για τη διαδικασία των μεταθέσεων τονίζουμε:

Οι μεταθέσεις είναι μια συνάρτηση προσφοράς και ζήτησης. Το αν πάρει κάποιος μετάθεση εξαρτάται αποκλειστικά από την ύπαρξη οργανικών κενών στην περιοχή που ζητά και τα αιτήματα προς την περιοχή αυτή. Αν έχει 20 κενά η περιοχή και κάποιος είναι στους πρώτους 20 σε μόρια που τη ζητούν, τότε θα πάρει μετάθεση. Κανένας δεν μπορεί να πάρει μετάθεση με “βύσμα”, λόγω αυτής της διαδικασίας μοριοδότησης (τουλάχιστον τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια). Αν κάποιος όμως πάρει μετάθεση σε περιοχή που δεν είναι στις πρώτες επιλογές του, θα πρέπει να υπηρετήσει ένα χρόνο σε αυτήν, ώστε να ξαναδικαιούται μετάθεση στην πραγματική περιοχή συμφερόντων του. Για τους νεοδιόριστους, σε περίπτωση που το σχολείο “οριστικής” τοποθέτησης δε σας ικανοποιεί μπορείτε μετά να ζητήσετε απόσπαση εντός ΠΥΣΠΕ τον Ιούνιο και να αλλάξετε, ενώ την επόμενη χρονιά μπορείτε να πάρετε κανονικά μετάθεση.

 Γενικά tips!

  • Όλοι οι νεοδιόριστοι 2022 και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στη διάθεση υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση οριστικής τοποθέτησης, εντός της προθεσμίας και να αποστείλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά όπως περιγράφονται παρακάτω.
  • Τα δικαιολογητικά που αφορούν τη μοριοδότηση πρέπει να αποσταλούν άμεσα στα κεντρικά mail των διευθύνσεων εκπ/σης, με την υποβολή της αίτησης. Τα έγγραφα αυτά είναι: Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης (τελευταίου τριμήνου), Πιστοποιητικό Εντοπιότητας (τελευταίου τριμήνου), Βεβαίωση Σπουδών Τέκνων(τελευταίου τριμήνου), Βεβαίωση Εργοδότη (τελευταίου τριμήνου) & ΕΝΣΗΜΑ τελευταίας διετίας (για τη συνυπηρέτηση), Βεβαίωση επιδοτούμενης Ανεργίας/Εργασίας(συνυπηρέτηση), Επιμέλεια τέκνων εφόσον οι γονείς είναι διαζευγμένοι(Δικαστική Απόφαση)
  • Αν δεν αποσταλούν τα δικαιολογητικά που ορίζει αυστηρά η εγκύκλιος, δε θα προσμετρηθούν τα αντίστοιχα μόρια.
  • Τα δικαιολογητικά θα αποστέλλονται σε μορφή pdf και όχι σε μορφή φωτογραφίας.

ΦΕΚ 14/12/22: “Προαιρετική” Δωρεάν σίτιση και καταλύματα για Αναπληρωτές εκπαιδευτικούς & ΕΕΠ/ΕΒΠ από τους Δήμους

Ερωτήσεις-Απαντήσεις

1)Είμαι νεοδιόριστος του 2022. Τι αίτηση πρέπει να κάνω;

Μόνο αίτηση οριστικής τοποθέτησης. Δηλαδή μόνο αίτηση, ώστε να τοποθετηθείς οργανικά σε ένα σχολείο της περιοχής, όπου έχεις διοριστεί τον περασμένο Αύγουστο.

2)Είμαι νεοδιόριστος 2022 μπορώ να ζητήσω μετάθεση σε άλλη περιοχή;

Όχι δυστυχώς, υπάρχει υποχρεωτική διετής υπηρέτηση στην περιοχή όπου διορίστηκες. Μπορείς να αιτηθείς μετάθεση του χρόνου τον Οκτώβρη.

3)Διορίστηκα στην Α Ανατ. Αττική τον Αύγουστο, μπορώ να ζητήσω να τοποθετηθώ οριστικά σε οργανική της Β Ανατολικής Αττικής μιας και είναι το ίδιο ΠΥΣΠΕ;

ΟΧΙ

4)Υπηρετώ μόνιμα στη γενική, μπορώ να ζητήσω μετάθεση σε οργανική ειδικής αγωγής.

Ναι αρκεί να έχεις μεταπτυχιακό, διδακτορικό, διδασκαλείο ειδικής αγωγής ή 5έτη προϋπηρεσία στην ειδική.

5)Πρώτα κάνω την ηλεκτρονική αίτηση και μετά στέλνω τα δικαιολογητικά(πχ οικογενειακή κατάσταση) στη διεύθυνσή μου με mail;

Ναι, στο mail πρέπει να αναφέρεις και τον αριθμό πρωτοκόλλου της ηλεκτρονικής αίτησης μετάθεσής σου. Διάβασε την εγκύκλιο για την ακριβή μορφή του mail σου.

6)Πως παίρνω πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή εντοπιότητας;

Με ηλεκτρονική αίτηση, μέσω του gov.gr Το έγγραφο το εκδίδει ο δήμος σου και θα το έχεις σχετικά άμεσα στο mail σου.

7)Στο gov.gr ζητά ημερομηνία λήξης ταυτότητας, τι βάζω; Και ποιο ΚΕΠ δηλώνω να επεξεργαστεί την αίτησή μου;

Τίποτε. Αφήστε κενό το πεδίο για λήξη ταυτότητας. Δηλώνετε όποιο ΚΕΠ θέλετε, έτσι κι αλλιώς ηλεκτρονικά θα πάρετε το έγγραφο.

8) Μπορώ να κάνω αίτηση και για μετάθεση σε θέσεις γενικής και για θέσεις γενικής αγωγής;

ΝΑΙ. Εξετάζεται πρώτα αυτή της ειδικής.

9)Αν πάρω μετάθεση και δεν μου αρέσει, μπορώ να πάρω κατευθείαν απόσπαση και να μην πάω;

Ναι, αλλά θα χρωστάς την οργανική σου που σημαίνει ότι για να ξαναπάρεις μετάθεση θα πρέπει να υπηρετήσεις κάποια στιγμή για ένα χρόνο στην οργανική που φέτος πήρες μετάθεση.

10)Θέλω να πάρω μετάθεση Θεσσαλονίκη, να δηλώσω όλη τη Β.Ελλάδα για να πάω τουλάχιστον πιο κοντά;

Εσύ αποφασίζεις, όμως σκέψου ότι αν πιάσεις πχ Θάσο θα πρέπει να πάς ένα χρόνο να υπηρετήσεις εκεί για να ξαναέχεις δικαίωμα σε μετάθεση στη Θεσσαλονίκη, ενώ αν δεν το προτιμήσεις, ίσως πάρεις απόσπαση μετά στη Θεσσαλονίκη και του χρόνου στο καπάκι μετάθεση, θα έχεις ανέβει στον τόπο σου ουσιαστικά από φέτος χωρίς να χρειαστεί να κάνεις ενδιάμεσες στάσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ρίσκο για το οποίο αποφασίζεις εσύ.

11)Τι στέλνω στη διεύθυνση εκπ/σης μου σε mail, τι γράφω στον τίτλο, τι άρχειο πρέπει να είναι;

Διαβάστε την εγκύκλιο.

12) Από πότε πρέπει υπολογίζεται η προϋπηρεσία που καταχωρείται στο teachers.minedu;

Οι προϋπηρεσίες στο ηλεκτρονικό σύστημα των μεταθέσεων καταχωρούνται από την ημερομηνία ανάληψης και όχι από την ημερομηνία της Υπουργικής Απόφασης.

13) Έκανα αίτηση μετάθεσης και το μετάνιωσα! Μπορώ να την ακυρώσω;

Ανάκληση της αίτησης μετάθεσης μπορεί να γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, μέχρι 31/12/2022 και ώρα 15:00.

 

Ακόμη:

Οι διορισμένοι του 2021 με την υπ αριθμ. 3110/Γ/20-12-2021 δεν έχουν δικαίωμα μετάθεσης σύμφωνα με την εγκύκλιο, διότι διορίστηκαν με καθυστέρηση 3 μήνες κ 50 μέρες με υπαιτιότητα του ΥΠΑΙΘ & ΑΣΕΠ έγινε η καθυστέρηση, είναι υποχρεωμένοι τώρα σύμφωνα με την εγκύκλιος να υπηρετήσουν έναν επιπλέον χρόνο.

Μετα από ερωτήματα διευθύνσεων στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, οι νεοδιόριστοι του 2021 μπορούν να κάνουν αίτηση μετάθεσης στην Ειδική αγωγή, καθώς στην τριετή διδακτική υπηρεσία συμπεριλαμβάνεται και η προϋπηρεσία ως αναπληρωτές!

Σε περίπτωση που μέσα στην αίτηση μετάθεσης δεν έχουν προσμετρηθεί κάποια δικαιολογητικά, όπως γάμος, παιδιά, συνυπηρέτηση πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικό αίτημα στο teachers.minedu.gov.gr
Ακόμη και αν υπάρχει λάθος πρέπει να κατατεθεί η αίτηση μέσα στην προθεσμία και θα διορθωθεί από τους υπαλλήλους της εκάστοτε διεύθυνσης!
Στις ειδικές κατηγορίες περιλαμβάνει μόνο τις γνωστές ασθένειες του Π.Δ. 1996, καμία αναφορά σε ποσοστό αναπηρίας 75% και άνω ιδίου εκπαιδευτικού ή συζύγου και παιδιών:
Το 75% αφορά μόνο σε αποσπάσεις, όχι σε μεταθέσεις. Στις μεταθέσεις ισχύει στο ακέραιο το Π.Δ. του 1996.
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω info@e-wall.net

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB / Instagram / Twitter / Pinterest / Linkedin

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα του e-wall!!
Avatar photo

Αντώνης Καραφώτης

✏️Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. ✏️Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα, όπου είναι και γραμματέας στο σύλλογο εκπαιδευτικών Π.Ε. Ανατολικής Αττικής "Κ. Σωτηρίου". ✏️Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. ✏️Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall..

Κύλιση προς τα επάνω
Share via
Copy link
Powered by Social Snap