Παιδεία

Τέλος στα σενάρια για 13η σύνταξη και 13ο μισθό: «Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο», ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση

Οριστικό τέλος στα σενάρια για πρόσθετες παροχές σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση, επικαλούμενη δημοσιονομικούς κινδύνους. Νέα «ψυχρολουσία» για εκατομμύρια πολίτες που περίμεναν έστω μια ουσιαστική ανάσα.

Με ένα ξεκάθαρο μήνυμα που δύσκολα αφήνει περιθώρια παρερμηνειών, η κυβέρνηση έσπευσε να κλείσει τη συζήτηση για την επαναφορά της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού στο Δημόσιο, προκαλώντας απογοήτευση σε συνταξιούχους και εργαζόμενους που έβλεπαν τις σχετικές πληροφορίες ως μια πιθανή ανακούφιση απέναντι στην ακρίβεια και το αυξημένο κόστος ζωής.

Μιλώντας στην εκπομπή «Σήμερα» του ΣΚΑΪ, ο Υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μαρκόπουλος, διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που κυκλοφορούσαν το τελευταίο διάστημα, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει κανένας κυβερνητικός σχεδιασμός για την επαναφορά των δύο παροχών.

Το επιχείρημα της κυβέρνησης είναι γνωστό και επαναλαμβάνεται με κάθε ευκαιρία: δημοσιονομική σταθερότητα, προσοχή στις δαπάνες και αποφυγή επιστροφής σε πρακτικές που –όπως υποστηρίζει– θα μπορούσαν να οδηγήσουν τη χώρα σε νέες περιπέτειες.

Ωστόσο, για πολλούς πολίτες, η επίκληση της δημοσιονομικής πειθαρχίας έρχεται σε μια περίοδο κατά την οποία η καθημερινότητα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Οι αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών, το υψηλό κόστος στέγασης και η πίεση στα οικογενειακά εισοδήματα έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι οι εξαγγελίες στήριξης δεν επαρκούν για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες.

«Κοστίζουν 4 δισ. ευρώ»

Ο κ. Μαρκόπουλος υποστήριξε ότι η επαναφορά της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού θα είχε ετήσιο κόστος περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ, ποσό που –σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο– υπερβαίνει τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε, περίπου 2,5 δισ. ευρώ θα απαιτούνταν για την καταβολή μιας επιπλέον σύνταξης, ενώ άλλα 1,5 δισ. ευρώ θα χρειάζονταν για την επαναφορά του επιπλέον μισθού στους δημοσίους υπαλλήλους.

«Δεν προβλέπεται να δοθεί ούτε 13η σύνταξη ούτε 13ος μισθός στο Δημόσιο», ήταν το σαφές μήνυμα του υφυπουργού, ο οποίος υπενθύμισε ότι το τελευταίο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ ανερχόταν σε 1,7 δισ. ευρώ και είχε χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο γενναιόδωρα των τελευταίων ετών.

Η κυβέρνηση μιλά για υπευθυνότητα, οι πολίτες για εξάντληση

Το κυβερνητικό αφήγημα εστιάζει στην ανάγκη διατήρησης της οικονομικής ισορροπίας. «Δεν πρέπει να ξαναμπλέξει ο ελληνικός λαός σε περιπέτειες», σημείωσε ο κ. Μαρκόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι οι διαθέσιμοι πόροι πρέπει να κατανέμονται με τρόπο που να καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κοινωνικών αναγκών.

Την ίδια στιγμή, όμως, η κατηγορηματική απόρριψη κάθε συζήτησης για την επαναφορά των συγκεκριμένων παροχών αναμένεται να πυροδοτήσει νέο κύκλο αντιδράσεων. Συνταξιούχοι που είδαν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται τα προηγούμενα χρόνια και δημόσιοι υπάλληλοι που εξακολουθούν να διεκδικούν την αποκατάσταση απωλειών της μνημονιακής περιόδου εκτιμούν ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας δεν αποτυπώνεται στην τσέπη τους.  Υπολογισμός Νέου Μισθού Δημοσίων Υπαλλήλων: Διαθέσιμη Ηλεκτρονική Φόρμα για ΠΕ και ΔΕ

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

trending:

Κύλιση στην κορυφή