Ενημερωτικό των αιρετών της ΔΑΚΕ για τις αποφάσεις του ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας
Προσωρινές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, ενστάσεις, οριστικοποιήσεις και αναπληρώσεις Προϊσταμένων στο επίκεντρο της συνεδρίασης
Σημαντικά υπηρεσιακά ζητήματα που αφορούν την τοποθέτηση εκπαιδευτικών στις σχολικές μονάδες της Α΄ Αθήνας εξετάστηκαν στην 55η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας για το 2026, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 Αυγούστου.
Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνονταν προσωρινές τοποθετήσεις νεοδιόριστων και μεταταγμένων εκπαιδευτικών, τοποθετήσεις εκπαιδευτικών που αποσπάστηκαν από άλλα ΠΥΣΠΕ, οριστικοποιήσεις τοποθετήσεων, ζητήματα Ειδικής Αγωγής, καθώς και αναπληρώσεις Προϊσταμένων σχολικών μονάδων.
Προσωρινές τοποθετήσεις νεοδιόριστων και μεταταγμένων
Το πρώτο θέμα αφορούσε τις προσωρινές τοποθετήσεις νεοδιόριστων και μεταταγμένων εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ06, ΠΕ60 και ΠΕ70 Γενικής Αγωγής, καθώς και εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ06, ΠΕ11, ΠΕ60, ΠΕ70, ΠΕ79 και ΠΕ86 Γενικής Αγωγής και ΠΕ08 Ειδικής Αγωγής.
Η εισήγηση της Διεύθυνσης Α΄ Αθήνας εγκρίθηκε με ψήφους 3-2.
Στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκε ως ζήτημα η αναλογία εκπαιδευτικών και μαθητών, με την επισήμανση ότι η εφαρμογή αναλογίας ενός εκπαιδευτικού ανά 20 μαθητές θα μπορούσε να δημιουργήσει περισσότερες επιλογές κατά τη διαδικασία των τοποθετήσεων.
Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν θα παρουσιαστούν την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026 στο σχολείο της προσωρινής τους τοποθέτησης.
Παράλληλα, προβλέπεται δυνατότητα υποβολής ένστασης επί της προσωρινής τοποθέτησης από Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου έως και Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2026 στις 23:59, αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος στη Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας.
Τοποθετήσεις εκπαιδευτικών ΠΕ05 και ΠΕ07 από άλλα ΠΥΣΠΕ
Στη συνέχεια εξετάστηκαν οι προσωρινές τοποθετήσεις εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ05 και ΠΕ07, οι οποίοι έχουν αποσπαστεί από άλλα ΠΥΣΠΕ.
Και σε αυτή την περίπτωση η εισήγηση της Διεύθυνσης εγκρίθηκε με ψήφους 3-2.
Οι εκπαιδευτικοί θα παρουσιαστούν την 1η Σεπτεμβρίου 2026 στο σχολείο της προσωρινής τους τοποθέτησης.
Για τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις προβλέφθηκε δυνατότητα υποβολής ένστασης έως την Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2026 και ώρα 08:00 π.μ., προς τη Διεύθυνση Π.Ε. Α΄ Αθήνας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Οριστικοποίηση τοποθετήσεων εκπαιδευτικών
Το τρίτο θέμα αφορούσε την οριστικοποίηση των προσωρινών τοποθετήσεων νεοδιόριστων και μεταταγμένων εκπαιδευτικών Γενικής Αγωγής του κλάδου ΠΕ06, καθώς και νεοδιόριστων εκπαιδευτικών των κλάδων ΠΕ06, ΠΕ11, ΠΕ60, ΠΕ79 και ΠΕ86 Γενικής Αγωγής εντός του ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας.
Η εισήγηση της Διεύθυνσης εγκρίθηκε με ψήφους 3-2.
Οριστικοποίηση τοποθέτησης νεοδιόριστης ΠΕ08 Ειδικής Αγωγής
Στο τέταρτο θέμα οριστικοποιήθηκε η τοποθέτηση νεοδιόριστης εκπαιδευτικού του κλάδου ΠΕ08 Ειδικής Αγωγής.
Προσωρινές τοποθετήσεις νεοδιόριστων Ειδικής Αγωγής
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το πέμπτο θέμα, το οποίο αφορούσε τις προσωρινές τοποθετήσεις νεοδιόριστων εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής των κλάδων ΠΕ60-ΠΕ61 και ΠΕ70-ΠΕ71 που βρίσκονται στη διάθεση του ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η ανάγκη κάλυψης των εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών που χρειάζονται υποστήριξη Ειδικής Αγωγής, καθώς και η ανάγκη προσαρμογής της αναλογίας εκπαιδευτικού-μαθητών στις ιδιαίτερες ανάγκες των συγκεκριμένων μαθητών.
Οι εκπαιδευτικοί που τοποθετήθηκαν θα παρουσιαστούν την 1η Σεπτεμβρίου 2026 στο σχολείο της προσωρινής τους τοποθέτησης.
Η δυνατότητα υποβολής ένστασης προβλέπεται από 2 έως 3 Σεπτεμβρίου 2026 στις 23:59, αποκλειστικά μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.
Αναπληρώσεις Προϊσταμένων σε Νηπιαγωγεία
Στο έκτο θέμα εξετάστηκε η αναπλήρωση Προϊσταμένων σχολικών μονάδων.
Με βάση την αρχαιότητα ορίστηκαν αναπληρώτριες Προϊστάμενες, από την 1η Σεπτεμβρίου και μέχρι την οριστική τοποθέτηση Προϊσταμένων, στα:
- 77ο Νηπιαγωγείο Αθηνών
- 14ο Νηπιαγωγείο Αθηνών
- 42ο Νηπιαγωγείο Αθηνών
- 76ο Νηπιαγωγείο Αθηνών
- 148ο Νηπιαγωγείο Αθηνών
- 47ο Νηπιαγωγείο Αθηνών
- 4ο Νηπιαγωγείο Υμηττού
Παράλληλα, στο 152ο Δημοτικό Αθηνών ορίστηκε Υποδιευθύντρια η κυρία Μ.Ψ.
Αναβολή εξέτασης αιτημάτων εκπαιδευτικών
Το τελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης αφορούσε την εξέταση αιτημάτων εκπαιδευτικών.
Η συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος αναβλήθηκε και θα πραγματοποιηθεί σε επόμενη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας.
Οι ημερομηνίες που πρέπει να γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ιδιαίτερη σημασία έχουν οι ημερομηνίες παρουσίασης και υποβολής ενστάσεων για όσους εκπαιδευτικούς αφορά η διαδικασία των προσωρινών τοποθετήσεων.
Οι εκπαιδευτικοί των σχετικών κατηγοριών θα πρέπει να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις της Διεύθυνσης Π.Ε. Α΄ Αθήνας και να τηρήσουν αυστηρά τις προβλεπόμενες προθεσμίες για τυχόν ενστάσεις.
Τάσεις και προοπτικές | Εκτίμηση αποχωρήσεων του κλάδου ΠΕ/70 Δασκάλων κατά τα έτη 2025-2040

