Σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών, τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου, τις λειτουργικές υπεραριθμίες στην Ειδική Αγωγή, αλλά και τα λειτουργικά κενά στις σχολικές μονάδες της Α΄ Αθήνας, εξετάστηκαν στη συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας στις 13 Αυγούστου 2026.
Ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας, Τάκης Ρουμπής, σε ενημερωτικό του σημείωμα καταγράφει αναλυτικά τις αποφάσεις και τις εξελίξεις που προέκυψαν από τη συνεδρίαση.
Διάθεση εκπαιδευτικών για παροχή διοικητικού έργου
Ένα από τα βασικά θέματα της συνεδρίασης ήταν η διάθεση εκπαιδευτικών για την παροχή διοικητικού έργου, με σκοπό τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού τους ωραρίου για το σχολικό έτος 2026-2027.
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό, κατόπιν αιτημάτων εκπαιδευτικών και σχετικής εισήγησης της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής, το ΠΥΣΠΕ πρότεινε την ανάθεση διοικητικού έργου για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου, σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 5 του ν. 4386/2016, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.
Η συγκεκριμένη διάταξη προβλέπει ότι εκπαιδευτικοί που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό τους διδακτικό ωράριο μπορούν, μέχρι τη συμπλήρωσή του, να απασχολούνται σε προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας ή πρόσθετης διδακτικής στήριξης, σε γραμματειακή υποστήριξη ή σε υπηρεσίες διοίκησης της εκπαίδευσης στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης όπου υπηρετούν.
Βασική προϋπόθεση είναι να έχει προηγηθεί πλήρης κάλυψη των αναγκών σε διδακτικό ωράριο για τις αντίστοιχες ειδικότητες στα σχολεία της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.
Η ανάθεση πραγματοποιείται με απόφαση του οικείου Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του ΠΥΣΠΕ ή ΠΥΣΔΕ, ενώ απαιτείται και έγκριση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης. Η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρώνεται υποχρεωτικά εντός του Σεπτεμβρίου κάθε διδακτικού έτους.
Παράλληλα, ο χρόνος απασχόλησης για τη συμπλήρωση του υποχρεωτικού διδακτικού ωραρίου θεωρείται χρόνος άσκησης διδακτικού έργου, με όλες τις συνέπειες που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
Τροποποίηση προηγούμενων τοποθετήσεων
Το ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας είχε ήδη προχωρήσει, με τις πράξεις 38/10-07-2026 και 43/21-07-2026, στην τοποθέτηση εκπαιδευτικών βάσει των δηλώσεων προτίμησής τους. Ακολούθησαν οι σχετικές αποφάσεις της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Α΄ Αθήνας.
Στην ημερήσια διάταξη της Πράξης 48/13-08-2026 εντάχθηκε, στη συνέχεια, θέμα τροποποίησης των συγκεκριμένων πράξεων ως προς τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών για την παροχή διοικητικού έργου.
Σύμφωνα με την ενημέρωση του αιρετού, το συγκεκριμένο θέμα είχε αναβληθεί για τρεις συνεδριάσεις, λόγω χειρισμών και επιλογών της Διοίκησης σε διαδικαστικά ζητήματα.
Ο ίδιος κάνει λόγο για διαδικασίες «fast track» και για πίνακες που, όπως υποστηρίζει, περιείχαν ασάφειες ή λάθη, οδηγώντας μεταξύ άλλων σε τοποθετήσεις σε σχολικές μονάδες που είχαν καταργηθεί, αλλά και σε διπλές τοποθετήσεις.
Παράλληλα, αναφέρει ότι δεν ελήφθησαν σε όλες τις περιπτώσεις υπόψη οι δηλώσεις προτίμησης των εκπαιδευτικών, ενώ έγιναν και υποχρεωτικές τοποθετήσεις.
Με βάση τα παραπάνω, ο αιρετός δηλώνει ότι καταψήφισε τη σχετική διαδικασία.
Λειτουργικές υπεραριθμίες στην Ειδική Αγωγή
Ιδιαίτερη σημασία είχε το θέμα του προσδιορισμού των λειτουργικών κενών και πλεονασμάτων των κλάδων ΠΕ60/61 και ΠΕ70/71, καθώς και ο αριθμητικός προσδιορισμός των λειτουργικών υπεραριθμιών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Το ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας προχώρησε στον αριθμητικό προσδιορισμό των λειτουργικών υπεραριθμιών στις συγκεκριμένες ειδικότητες.
Ωστόσο, ο αιρετός εξέφρασε τη διαφωνία του ειδικά ως προς τον δεύτερο εκπαιδευτικό των Τμημάτων Ένταξης, με βάση όσα προβλέπει ο ν. 5224/2025.
Ο σχετικός πίνακας λειτουργικών υπεραριθμιών εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του ΠΥΣΠΕ, ενώ ο ίδιος καταψήφισε την εισήγηση, υποστηρίζοντας ότι οι ανάγκες των μαθητών δεν μπορούν να αποτυπώνονται αποκλειστικά με αριθμητικά κριτήρια και με αυστηρή προσέγγιση του γράμματος του νόμου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο σκοπός της στήριξης των μαθητών με μαθησιακές δυσκολίες.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στην ενημέρωση, η εισήγηση της Διεύθυνσης για τις λειτουργικές υπεραριθμίες στην Ειδική Αγωγή, κατά την άποψη του αιρετού, δεν αποτυπώνει τις πραγματικές και αυξανόμενες ανάγκες των σχολικών μονάδων της Α΄ Αθήνας και δεν ανταποκρίνεται στις θέσεις του κλάδου.
Τι προβλέπει ο ν. 5224/2025 για τα Τμήματα Ένταξης
Σύμφωνα με το άρθρο 117 του ν. 5224/2025, στα Τμήματα Ένταξης των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υπηρετούν εκπαιδευτικοί συγκεκριμένων κλάδων με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Στα Τμήματα Ένταξης των νηπιαγωγείων προβλέπεται η τοποθέτηση εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ61 ή ΠΕ60 με εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε., ενώ στα δημοτικά σχολεία εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ71 ή ΠΕ70 με εξειδίκευση στην Ε.Α.Ε.
Για τα νηπιαγωγεία:
- Όταν φοιτούν έως 60 μαθητές, τοποθετείται ένας εκπαιδευτικός.
- Όταν φοιτούν περισσότεροι από 60 μαθητές και τουλάχιστον 6 μαθητές διαθέτουν Αξιολογική Έκθεση ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. που τους κατατάσσει στην κατηγορία των μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, τοποθετούνται δύο εκπαιδευτικοί.
Για τα δημοτικά σχολεία:
- Όταν φοιτούν έως 200 μαθητές, τοποθετείται ένας εκπαιδευτικός.
- Όταν φοιτούν περισσότεροι από 200 μαθητές και τουλάχιστον 12 μαθητές διαθέτουν την αντίστοιχη Αξιολογική Έκθεση ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ., τοποθετούνται δύο εκπαιδευτικοί.
Παράλληλα, ο αριθμός των θέσεων που προκύπτει με βάση τα παραπάνω κριτήρια ισοδυναμεί με αριθμό οργανικών θέσεων.
Στο ενημερωτικό γίνεται επίσης αναφορά στην εγκύκλιο του ΥΠΑΙΘΑ 110257/Ε2/03-10-2023 σχετικά με τις οργανικές θέσεις των δεύτερων Τμημάτων Ένταξης.
Δηλώσεις υπεραριθμίας και επιλογή σχολικών μονάδων
Μετά τον προσδιορισμό των λειτουργικών υπεραριθμιών, το ΠΥΣΠΕ καθόρισε και τα λειτουργικά κενά στα οποία θα μπορούν να δηλώσουν προτίμηση οι εκπαιδευτικοί που θα χαρακτηριστούν ονομαστικά λειτουργικά υπεράριθμοι.
Η διαδικασία συνδέεται με τις θετικές και αρνητικές δηλώσεις υπεραριθμίας, οι οποίες θα υποβληθούν έως και την Τρίτη 18 Αυγούστου 2026.
Προσωρινές τοποθετήσεις και λειτουργικά κενά ΠΕ60
Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν επίσης οι προσωρινές τοποθετήσεις αποσπασμένων εκπαιδευτικών ΠΕ60, καθώς και οι αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ του συγκεκριμένου κλάδου.
Για τις συγκεκριμένες διαδικασίες δόθηκε δυνατότητα υποβολής ενστάσεων μέχρι και την Κυριακή 16 Αυγούστου 2026.
Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε ονομαστικός χαρακτηρισμός των λειτουργικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών ΠΕ70 και προσδιορίστηκαν τα λειτουργικά κενά ΠΕ70 για τις δηλώσεις προτίμησης σχολικών μονάδων έως και την Τρίτη 18 Αυγούστου.
Επαναπροσδιορισμός λειτουργικών κενών ειδικοτήτων
Το ΠΥΣΠΕ εξέτασε ακόμη αιτήματα τροποποίησης συμπλήρωσης ωραρίου και προχώρησε στον επαναπροσδιορισμό των λειτουργικών κενών εκπαιδευτικών ειδικοτήτων τόσο της Γενικής όσο και της Ειδικής Αγωγής.
Τα κενά αφορούν τις αποσπάσεις εντός ΠΥΣΠΕ και τις τοποθετήσεις εκπαιδευτικών που έχουν αποσπαστεί από άλλα ΠΥΣΠΕ.
Για τη διαδικασία ορίστηκε ως προθεσμία υποβολής δηλώσεων προτίμησης σχολικών μονάδων η Τρίτη 18 Αυγούστου 2026.
Ιδιωτικό έργο με αμοιβή
Το ΠΥΣΠΕ εξέτασε και αιτήσεις εκπαιδευτικών για την άσκηση ιδιωτικού έργου με αμοιβή.
Οι αιτήσεις έλαβαν θετική γνωμοδότηση, καθώς, σύμφωνα με την ενημέρωση, πληρούσαν τις προϋποθέσεις του άρθρου 31 του ν. 3528/2007.
Βασική προϋπόθεση είναι το ιδιωτικό έργο να συμβιβάζεται με τα καθήκοντα της θέσης του εκπαιδευτικού, να μην παρεμποδίζει την ομαλή εκτέλεση της υπηρεσίας και να πραγματοποιείται εκτός του εργασιακού ωραρίου.
Αναπληρώσεις υποδιευθυντών και συνάφεια μεταπτυχιακών
Στη συνεδρίαση εξετάστηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων και την υπηρεσιακή κατάσταση των εκπαιδευτικών.
Το ΠΥΣΠΕ προχώρησε σε αναπληρώσεις υποδιευθυντών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Παράλληλα, το Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για όλες τις αιτήσεις συνάφειας μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων μόνιμων εκπαιδευτικών που τέθηκαν υπόψη του.
Σύμφωνα με την ενημέρωση, η νέα μισθολογική κατάταξη και τα οικονομικά αποτελέσματα που προκύπτουν από αυτή ισχύουν από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Το βασικό μήνυμα για τις λειτουργικές υπεραριθμίες
Η συνεδρίαση του ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας ανέδειξε για ακόμη μία φορά τη σύνθετη διαδικασία που προηγείται των τοποθετήσεων εκπαιδευτικών για τη νέα σχολική χρονιά.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται στις λειτουργικές υπεραριθμίες στην Ειδική Αγωγή, καθώς ο προσδιορισμός τους επηρεάζει άμεσα τις επόμενες υπηρεσιακές διαδικασίες και τις επιλογές των εκπαιδευτικών ως προς τις σχολικές μονάδες.
Παράλληλα, η συζήτηση για τον δεύτερο εκπαιδευτικό στα Τμήματα Ένταξης αναδεικνύει τη διαφορά που μπορεί να υπάρχει ανάμεσα στην αριθμητική εφαρμογή των προβλεπόμενων κριτηρίων και στην πραγματική εικόνα των αναγκών που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι σχολικές μονάδες.
Οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για τους εκπαιδευτικούς που θα χαρακτηριστούν λειτουργικά υπεράριθμοι, καθώς και για όσους συμμετέχουν στις διαδικασίες τοποθετήσεων και αποσπάσεων, με τις δηλώσεις προτίμησης σχολικών μονάδων να αποτελούν το επόμενο σημαντικό βήμα.
Ενημερωτικό Δελτίο Τάκη Ρουμπή, Αιρετού ΠΥΣΠΕ Α΄ Αθήνας
