Παραπαίει η ατομική αξιολόγηση! Ελάχιστοι νεοδιόριστοι έχουν αξιολογηθεί.

Δήλωση των εκπροσώπων των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ στο ΔΣ της ΔΟΕ Ασβεστά Ειρήνης και Ρέππα Ντίνας

Παραπαίει η ατομική αξιολόγηση!
Ελάχιστοι νεοδιόριστοι έχουν αξιολογηθεί.
Μόνο 5% συμμετοχή στην Κρήτη, σθεναρή αντίσταση σε όλες τις περιοχές.
Σε κλίμα γενικευμένης κοινωνικής οργής, με εκατοντάδες χιλιάδες νέες και νέους, εργαζόμενες κι εργαζόμενους στα απεργιακά συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα μετά το έγκλημα στα Τέμπη, τα επιτελεία του ΥΠΑΙΘ βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση αναφορικά με τις διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης από την άρνηση χιλιάδων νεοδιόριστων να δεχτούν την αξιολόγηση.
Σε ολόκληρη την Κρήτη ο αριθμός των αξιολογημένων νεοδιόριστων του 2020 και 2021 δεν ξεπερνά τους 50 σε σύνολο 1000 νεοδιόριστων, ποσοστό μόλις 5%. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και από τις υπόλοιπες περιοχές, όπου εκκινήθηκε σε πρώτη φάση η διαδικασία, την Πελοπόννησο και τα νησιά του ΝΑ Αιγαίου. Ενδεικτική για την ισχνή συμμετοχή είναι η σιωπή, του κατά τα άλλα λαλίστατου ΥΠΑΙΘ και των φιλικά προσκείμενων του ΜΜΕ. Οι εγκύκλιοι του γ.γ. Κόπτση που ορίζουν εκ νέου προθεσμίες αποδεικνύουν πως η διαδικασία δεν προχωρά με την προσδοκούμενη για το ΥΠΑΙΘ ταχύτητα και πως προσκρούει στη σθεναρή αντίσταση των εκπαιδευτικών.
Η πρώτη εγκύκλιος (8/2/2023) που αφορούσε τις περιοχές της Κρήτης/Πελοποννήσου/ΝΑ Αιγαίο έθετε ως καταληκτική ημερομηνία πρώτης παρατήρησης των νεοδιόριστων την 28/2/2023, προθεσμία που δεν ακολουθήθηκε παρά μόνο σε ένα ελάχιστο ποσοστό της τάξης του 5%. Δέκα μέρες από τη λήξη των προθεσμιών το ΥΠΑΙΘ δεν έχει τολμήσει να ανακοινώσει τον αριθμό των ήδη αξιολογούμενων επιχειρώντας να αποκρύψει την αποτυχία του να επιβάλλει στους εκβιαζόμενους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς τη διαδικασία ατομικής αξιολόγησης.
Ακολούθησε η νέα εγκύκλιος για τις περιοχές της Αν. Μακεδονίας Θράκης, τη Δυτ. Μακεδονία, την Κεντρ. Μακεδονία, τα Ιόνια και την Ήπειρο, σύμφωνα με την οποία ως καταληκτική ημερομηνία πρώτης παρατήρησης ορίζεται η 20/3, δηλαδή σε μια βδομάδα. Μάλιστα το ΥΠΑΙΘ αναπροσάρμοσε την τακτική προσέγγισης των νεοδιόριστων επιχειρώντας να χρησιμοποιήσει το σύνολο των στελεχών, διευθυντές/ντριες και προϊσταμένους/ες, στις σχολικές μονάδες ως μοχλό πίεσης.

Ταυτόχρονα, μέσα στη βιασύνη του να εμφανίσει ότι προχωρά στην ατομική αξιολόγηση πριν τη λήξη αυτή της βουλής, έχει δημιουργήσει κυριολεκτικά «μπάχαλο»:

-τοποθέτησε ως αξιολογητές των συναδέλφων/ισσών ειδικής τους σχολικούς συμβούλους γενικής, γεγονός που οδήγησε στην αντίδραση ακόμα και των ίδιων των σχολικών συμβούλων, οι οποίοι δυσκολεύονται να το εφαρμόσουν, και μάλιστα με προφορική εντολή, αντιλαμβανόμενοι την αντιεπιστημονικότητα του εγχειρήματος.
– «ζευγαρώνει» (η έκφραση χρησιμοποιείται για αξιολογητές/αξιολογούμενους από το ΥΠΑΙΘ) σχολικούς συμβούλους άσχετης ειδικότητας με νεοδιόριστους/ες διαφορετικής ειδικότητας (πχ σύμβουλος πληροφορικής «ζευγαρώνεται» αυθαίρετα με νεοδιόριστους/ες φιλολόγους).
– «ζευγαρώνει» σχολικούς συμβούλους μιας περιοχής με νεοδιόριστους/ες που έχουν πάρει ήδη μετάθεση σε άλλες περιοχές (πχ σχολικός σύμβουλος στα νησιά ΝΑ Αιγαίου «ζευγαρώνεται» με νεοδιόριστους/ες στην Κεντρική Μακεδονία).
Ποια είναι τελικά η πραγματική εικόνα;
Δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί νεοδιόριστοι/ες, μόνιμοι/ες,, αναπληρωτές/τριες σε όλη την Ελλάδα αρνούνται να συναινέσουν, με χαρακτηριστική την Αττική όπου η δήλωση Απεργίας Αποχής από την ατομική αξιολόγηση έχει υπογραφεί σε ποσοστό πάνω από το 85% των εκπαιδευτικών. Εκατοντάδες νεοδιόριστοι/ες στις περιοχές που επιδιώχθηκε να ξεκινήσει η αξιολόγηση υπογράφουν την Απεργία Αποχή και μαζί με τους συλλόγους διδασκόντων, τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις επιτροπές αγώνα μπλοκάρουν τις επισκέψεις των αξιολογητών στα σχολεία συμμετέχοντας στις στάσεις εργασίας. Χαρακτηριστική περίπτωση η περιοχή του Ρεθύμνου όπου η διαδικασία ξεκίνησε μόνο σε 6 νεοδιόριστους/ες σε σύνολο 170, ποσοστό μόλις 3,5%! Εκατοντάδες νεοδιόριστοι/ες παρακολουθούν τις συναντήσεις που διοργανώνονται από τους κατά τόπους Σ.Ε.Π.Ε. προκειμένου να ενημερωθούν και να συσπειρωθούν στα σωματεία τους, ενισχύοντας τη συλλογική δράση και αντίσταση έναντι των «προσωπικών διαδρομών».
Για όλους αυτούς τους λόγους το ΥΠΑΙΘ δεν ανακοινώνει στοιχεία. Γιατί δεν έχει τι να πει! Δεν είναι τυχαίο το δημοσίευμα της Καθημερινής στις 5/3 με τον παραπλανητικό τίτλο «1200 εκπαιδευτικοί σε διαδικασία αξιολόγησης». Διαβάζοντας προσεκτικά το άρθρο αντιλαμβάνονται και οι πλέον αδαείς περί των εκπαιδευτικών θεμάτων ότι τα νούμερα παρατίθονται ατάκτως και με «δημιουργική» ασάφεια. Ακόμα κι αυτό το άρθρο, πέντε μέρες μετά τη λήξη τις πρώτης προθεσμίας, αναφέρεται σε νούμερα που αντιστοιχούν σε 20% συμμετοχή (255 στους 1200), αποκρύβοντας φυσικά το γεγονός πως μόνο οι νεοδιόριστοι/ες της Κρήτης στην ΠΕ του 2020-21 είναι 1000.
Είναι σαφές ότι η αξιολόγηση του ΥΠΑΙΘ, παρότι επέλεξε να κρατήσει σε ομηρία με το ζήτημα της μονιμοποίησης τις/τους νεοδιόριστες/ους για να την επιβάλλει, δεν προχωρά πουθενά. Βρίσκει ισχυρές αντιστάσεις και είναι πλήρως απονομιμοποιημένη. Το ΥΠΑΙΘ εμπαίζει τις νέες και νέους συναδέλφους/ισσες με αισχρό και κυνικό τρόπο, αφού ακόμα και με αυτές τις τακτικές ουσιαστικά δεν μπορεί να ολοκληρώσει την αξιολόγηση για να προχωρήσουν οι μονιμοποιήσεις. Ο 4823/21 είναι σαφής, η αξιολόγηση έχει τρία πεδία:
Άρθρο 67
Πεδία και κριτήρια αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών
1. Το έργο των εκπαιδευτικών αξιολογείται τεκμηριωμένα σε τετράβαθμη περιγραφική κλίμακα, στην οποία το έργο τους διαβαθμίζεται από εξαιρετικό, σε πολύ καλό, σε ικανοποιητικό ή σε μη ικανοποιητικό, ως προς δύο (2) πεδία: Α) το διδακτικό και παιδαγωγικό έργο του εκπαιδευτικού, το οποίο εξειδικεύεται σε Α1) γενική και ειδική διδακτική του γνωστικού αντικειμένου και Α2) παιδαγωγικό κλίμα και διαχείριση της τάξης και Β) υπηρεσιακή συνέπεια και επάρκεια του εκπαιδευτικού.
Τώρα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εγκύκλιος Κόπτση, “Προτάσσεται η διαδικασία της αξιολόγησης που αφορά στο πεδίο Α και συγκεκριμένα: …”
Ωστόσο, διαβάζοντας με προσοχή την εγκύκλιο δεν αναφέρεται πουθενά στα πεδία Α2 και Β αφού πολύ απλά, δεν μπορεί και δεν σκοπεύει να ολοκληρώσει τώρα τις διαδικασίες του νόμου που η ίδια έφτιαξε. Η επίσπευση των διαδικασιών έγινε γιατί το εκπαιδευτικό κίνημα δεν της επέτρεψε στα πλαίσια αυτής της κυβερνητικής θητείας, όπως και επί 41 χρόνια, να προχωρήσει την αξιολόγηση, με αποτέλεσμα να καθυστερούν οι αξιολογικές διαδικασίες. Η αντίσταση του εκπαιδευτικού κινήματος και η μαχητική στάση εκατοντάδων νεοδιόριστων οδηγεί να παραπαίει η αξιολόγηση και να μην μπορούν να ολοκληρωθούν ούτε καν να ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ορίζει ο 4823/21. Το πεδίο Α2 και Β είναι αναγκαίο για να ολοκληρωθεί η ατομική αξιολόγηση και η βαθμολογία όπως ορίζει ο 4823/21. ΥΠΑΙΘ και Κυβέρνηση γνωρίζουν ότι όσο συνδέουν την αξιολόγηση με τη μονιμοποίηση, ακόμα κι αυτό το 5% που δέχτηκε να αξιολογηθεί ΔΕ ΘΑ ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ γιατί η αξιολόγησή του δεν ολοκληρώνεται με το Α1 πεδίο.
Να οδηγήσουμε την αξιολόγηση στα βράχια!

Να επιβάλλουμε τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων ΤΩΡΑ!

Το ΔΣ της ΔΟΕ έχει σοβαρή ευθύνη να οργανώσει αυτή τη μάχη μέχρι την νίκη και χρειάζεται άμεσα:
-Να προχωρήσει σε συνεργασία με τους κατά τόπους Σ.Ε.Π.Ε. στη συγκέντρωση και δημοσιοποίηση των στοιχείων σχετικά με την αντίσταση των εκπαιδευτικών σε όλη την Ελλάδα.
-Να καλέσει ενημερωτικές συναντήσεις με νεοδιόριστες/ους για όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
-Να προχωρήσει σε συναντήσεις με τις/τους σχολικούς συμβούλους ώστε να ξεκαθαρίσει πως βρίσκονται απέναντι στον κλάδο αν επιλέξουν να ακολουθήσουν τη γραμμή του υπουργείου, πως βρίσκονται απέναντι από το σύνολο της κοινωνίας που σήμερα, μετά το έγκλημα στα Τέμπη, αντιλαμβάνεται που οδηγεί η ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών.
-Να πρωτοστατήσει και με την παρουσία των μελών του ΔΣ της ΔΟΕ στη στήριξη των συλλόγων και των συναδέλφων που δέχονται τις πρώτες επισκέψεις σχολικών συμβούλων με συγκεντρώσεις, μαζική παρουσία και μπλοκάρισμα.
-Να καλέσει σε γενικευμένες δυναμικές κινητοποιήσεις αποκλεισμών και καταλήψεων στις διευθύνσεις με βασικό αίτημα τη μονιμοποίηση ΤΩΡΑ των νεοδιόριστων.
-Να καλέσει σε ακύρωση του αντιεπιστημονικού και απαξιωτικού για τη Δημόσια Εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς προγράμματος της εισαγωγικής επιμόρφωσης και σε αποχή/μαζική άρνηση συμμετοχής.
-Να προχωρήσει στην πραγματοποίηση μεγάλης κεντρικής συναυλίας για την Παιδεία την Υγεία και τον Πολιτισμό στην Αθήνα.
-Διαδικτυακή εκδήλωση της ΔΟΕ με απεύθυνση στους γονείς και πρόσκληση συμμετοχής των φορέων τους ΑΣΓΜΕ ενώσεις κ.λπ.
-Σποτ και νέα κεντρική αφίσα για τον αγώνα.
ΤΩΡΑ στην εκπαίδευση να δράσουμε για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, ενάντια στην αξιολόγηση, την ιδιωτικοποίηση, την κατηγοριοποίηση και τον ανταγωνισμό, την προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς και του κέρδους, με εκπαιδευτικούς πειθήνιους και φοβισμένες/ους αξιολογούμενες/ους.
-Συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 16/3 και νέος γύρος ΓΣ για γενίκευση και κλιμάκωση του αγώνα.
-Επαναπροκήρυξη (ΑΔΕΔΥ/ΔΟΕ/πρωτοβάθμια σωματεία) της Απεργίας-Αποχής και των στάσεων εργασίας από όλες τις αξιολογικές διαδικασίες του 4823/21 αν το ΥΠΑΙΘ επιδιώξει να τις βγάλει παράνομες. Αν δεν επαναπροκηρύξει η ΔΟΕ, τότε να κηρύξουν τα πρωτοβάθμια εκπαιδευτικά σωματεία.
-Κήρυξη νέων στάσεων εργασίας μετά τις 30/3 για την κάλυψη των εκπαιδευτικών, ώστε να μην μπει κανένας επιθεωρητής στην τάξη.
-Προετοιμασία για το μπλοκάρισμα των εξετάσεων PISA.
-Δημιουργία απεργιακών ταμείων.
Αποφασιστικά, μαχητικά, συλλογικά μπορούμε να νικήσουμε!
Καστελλόριζο: 5.000 ευρώ τον χρόνο για κατοίκους και δημοσίους υπαλλήλους

Καστελλόριζο: 5.000 ευρώ τον χρόνο για κατοίκους και δημοσίους υπαλλήλους

Καστελλόριζο: 5.000 ευρώ τον χρόνο για κατοίκους και δημοσίους υπαλλήλους – Το σχέδιο των 37 έργων Ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 37 ...
Ακρίβεια: Παράταση της επιδότησης diesel για όλο τον Οκτώβριο – Τι εξετάζεται για τα καύσιμα

Ακρίβεια: Παράταση της επιδότησης diesel για όλο τον Οκτώβριο – Τι εξετάζεται για τα καύσιμα

Ακρίβεια: Παρέμβαση για το πετρέλαιο θέρμανσης κάτω από 1,75 ευρώ – Τι ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης Νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση ...
Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω – Η ημερομηνία

Αλλαγή ώρας 2026: Πότε γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα πίσω – Η ημερομηνία

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την επιστροφή στη χειμερινή ώρα, καθώς και το 2026 η καθιερωμένη αλλαγή των ρολογιών θα ...
/ / Αλλαγή ώρας, Διάφορα
ΥΠΑΙΘΑ: Συλλυπητήρια για τον θάνατο του 17χρονου μαθητή στη Χαλκιδική – Ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός στο σχολείο

ΥΠΑΙΘΑ: Συλλυπητήρια για τον θάνατο του 17χρονου μαθητή στη Χαλκιδική – Ψυχολόγος και κοινωνικός λειτουργός στο σχολείο

Ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για τον θάνατο του 17χρονου μαθητή στη Χαλκιδική Με αφορμή τον θάνατο του ...
Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες από την Τρίτη

Καιρός: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες από την Τρίτη

Με γενικά καλές καιρικές συνθήκες θα κυλήσει η Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, αν και σε ορισμένες περιοχές δεν θα λείψουν οι ...
Χρήματα και οικονομικά γραφήματα

Πληρωμές e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ποιοι πληρώνονται από 21 έως 25 Σεπτεμβρίου – Αναλυτικά τα ποσά

Συνολικά 1,39 δισ. ευρώ θα καταβληθούν σε περισσότερους από 2,7 εκατομμύρια δικαιούχους από τον e-ΕΦΚΑ και τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης ...
/ / e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ, Πληρωμές
ιδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων

Μισθοδοσία: Την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου η πρώτη πληρωμή για τους νεοδιόριστους

Μισθοδοσία μονίμων & νεοδιόριστων εκπαιδευτικών: Πότε καταβάλλεται η πρώτη πληρωμή Σύμφωνα με ενημέρωση του αιρετού εκπροσώπου Αιτωλοακαρνανίας Κώστα Χατζή, την ...
Πρότυπα, Πειραματικά και Ωνάσεια Σχολεία: Όλες οι αλλαγές στην εισαγωγή μαθητών – Τι προβλέπει το νέο ΦΕΚ

Πρότυπα, Πειραματικά και Ωνάσεια Σχολεία: Όλες οι αλλαγές στην εισαγωγή μαθητών – Τι προβλέπει το νέο ΦΕΚ

Σημαντικές αλλαγές στη διαδικασία εισαγωγής μαθητών σε Πρότυπα, Πειραματικά, Πρότυπα Εκκλησιαστικά και Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία προβλέπει η νέα υπουργική απόφαση ...
Φοιτητές γράφουν εξετάσεις σε τάξη

Πανελλαδικές 2026: Ποιοι υποψήφιοι από πληγείσες περιοχές μπορούν να εισαχθούν στα ΑΕΙ καθ’ υπέρβαση

Καθορισμός δικαιούχων και δικαιολογητικών για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027 μαθητών και αποφοίτων Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων ...
Στα σχολεία ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει για τους υπευθύνους τμημάτων – Τι υποστηρίζει η ΔΟΕ

Στα σχολεία ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίζει για τους υπευθύνους τμημάτων – Τι υποστηρίζει η ΔΟΕ

ΔΟΕ: Ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει την αρμοδιότητα για τον προγραμματισμό των σχολικών μονάδων Την ανάγκη να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αρμοδιότητες ...
Ιδιωτικά σχολεία: Οι 556 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών δεν είναι λόγος για πανηγυρισμούς των διοικήσεων – Τι φέρνει η επόμενη μέρα

Ιδιωτικά σχολεία: Οι 556 αποχωρήσεις εκπαιδευτικών δεν είναι λόγος για πανηγυρισμούς των διοικήσεων – Τι φέρνει η επόμενη μέρα

Ιδιωτικά σχολεία: Η περιορισμένη αποχώρηση εκπαιδευτικών προς το Δημόσιο δεν είναι λόγος πανηγυρισμών Ακολουθεί η ενημέρωση της ΟΙΕΛΕ: Η περιορισμένη ...
Σχολικές μεταφορές 2026: Προβλήματα και ακάλυπτα δρομολόγια στην Κέρκυρα

Σχολικές μεταφορές 2026: Προβλήματα και ακάλυπτα δρομολόγια στην Κέρκυρα

Κέρκυρα: «Δεν μπορεί κάθε Σεπτέμβρη τα παιδιά να μένουν στον δρόμο» – SOS για τις σχολικές μεταφορές Άμεση κάλυψη των ...
Κύλιση στην κορυφή