Επιστροφή δύο ενοικίων έως 1.600 ευρώ: Ποιοι εκπαιδευτικοί, αναπληρωτές και ΕΕΠ-ΕΒΠ είναι δικαιούχοι – Όλες οι προϋποθέσεις
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση που καθορίζει τους όρους και τη διαδικασία για την επιστροφή δύο ενοικίων σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων του Δημοσίου, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, καθώς και μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού.
Η οικονομική ενίσχυση μπορεί να φτάσει έως τα 1.600 ευρώ ετησίως, ενώ προβλέπεται προσαύξηση 100 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο παιδί, σύμφωνα με τους όρους που τίθενται στην απόφαση.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ρύθμιση για τους εκπαιδευτικούς και το ΕΕΠ-ΕΒΠ που υπηρετούν εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς η ενίσχυση συνδέεται τόσο με την περιοχή υπηρεσίας όσο και με τη μίσθωση κατοικίας.
Ποιοι εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΕΠ-ΕΒΠ περιλαμβάνονται
Δικαιούχοι μπορούν να είναι:
- μόνιμοι εκπαιδευτικοί,
- αναπληρωτές εκπαιδευτικοί,
- μέλη Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ),
- μέλη Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ).
Βασική προϋπόθεση είναι να υπηρετούσαν, για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά το έτος αναφοράς, σε δημόσια σχολική μονάδα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η συγκεκριμένη κατηγορία αφορά υπηρεσία σε περιοχές εκτός της Περιφέρειας Αττικής, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Νήσων, καθώς και εκτός της Περιφερειακής/Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Με απλά λόγια, η ρύθμιση στοχεύει κυρίως σε όσους υπηρετούν στην περιφέρεια και παράλληλα επιβαρύνονται με κόστος ενοικίασης κατοικίας στην περιοχή υπηρεσίας τους.
Η ενίσχυση υπολογίζεται χωρίς αίτηση
Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία της διαδικασίας είναι ότι δεν απαιτείται ξεχωριστή αίτηση για τη χορήγηση της ενίσχυσης, εφόσον υπάρχουν τα απαραίτητα στοιχεία στις φορολογικές δηλώσεις και στις δηλώσεις μίσθωσης.
Η ΑΑΔΕ πραγματοποιεί ηλεκτρονικές διασταυρώσεις των στοιχείων που διαθέτει και υπολογίζει το ποσό που δικαιούται κάθε μισθωτής.
Για τον υπολογισμό λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης του προηγούμενου φορολογικού έτους, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί μέχρι την προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία.
Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις
Για να χορηγηθεί η ενίσχυση θα πρέπει να πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
1. Να έχει δηλωθεί η μίσθωση στην ΑΑΔΕ
Πρέπει να έχει υποβληθεί στην ΑΑΔΕ η σχετική δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης ακίνητης περιουσίας.
Η δήλωση μπορεί να έχει υποβληθεί είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα, αρκεί να έχει καταχωριστεί μέχρι τη 15η Ιουλίου του έτους καταβολής της ενίσχυσης.
2. Να έχει δηλωθεί ο αριθμός της μίσθωσης στο Ε1
Ο αριθμός της δήλωσης μίσθωσης θα πρέπει να έχει συμπεριληφθεί στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του προηγούμενου έτους, στον σχετικό πίνακα του εντύπου Ε1 για το ενοίκιο της κύριας ή/και της δευτερεύουσας κατοικίας.
Σε περίπτωση που υπήρξε τροποποίηση της μίσθωσης, λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός της τελευταίας δήλωσης πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.
Παράλληλα, προβλέπεται δυνατότητα διόρθωσης μέσω εκπρόθεσμης τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Σεπτεμβρίου του έτους καταβολής.
Τι ισχύει ειδικά για την ενίσχυση του 2025
Για την πρώτη εφαρμογή της ρύθμισης υπάρχουν ειδικές μεταβατικές προβλέψεις.
Η ενίσχυση του 2025 αφορά τα ενοίκια που καταβλήθηκαν μέσα στο 2024.
Για τις συγκεκριμένες μισθώσεις λαμβάνονται υπόψη οι δηλώσεις μίσθωσης που ήταν ενεργές κατά το 2024 και είχαν υποβληθεί έως τις 15 Ιουλίου 2025.
Παράλληλα, προβλέπεται ειδική δυνατότητα συμπλήρωσης του αριθμού της δήλωσης μίσθωσης μέσω εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Αυγούστου 2026.
Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για όσους κινδυνεύουν να χάσουν την ενίσχυση εξαιτίας ελλείψεων ή λαθών στη φορολογική τους δήλωση.
Πώς υπολογίζεται το ποσό της επιστροφής
Η ενίσχυση αντιστοιχεί σε δύο δωδέκατα του ετήσιου καταβληθέντος μισθώματος, δηλαδή ουσιαστικά σε ποσό που αντιστοιχεί σε δύο μηνιαία ενοίκια.
Υπάρχει, ωστόσο, ανώτατο όριο στην ενίσχυση.
Το ποσό δεν μπορεί να υπερβεί τα 1.600 ευρώ ετησίως, με την προβλεπόμενη προσαύξηση των 100 ευρώ ανά παιδί, σύμφωνα με τους όρους της ρύθμισης.
Για τον προσδιορισμό του ετήσιου μισθώματος συγκρίνεται το ποσό που προκύπτει από την ενεργή δήλωση μίσθωσης με το ποσό που έχει δηλωθεί από τον εκμισθωτή στο έντυπο Ε2.
Λαμβάνεται υπόψη το υψηλότερο από τα δύο ποσά.
Εάν, όμως, ο εκμισθωτής έχει δηλώσει ανείσπρακτα ενοίκια, ο υπολογισμός γίνεται αποκλειστικά με βάση το ποσό που έχει δηλωθεί στο Ε2.
Παραδείγματα
Εάν ένας δικαιούχος καταβάλλει ενοίκιο 600 ευρώ τον μήνα για 12 μήνες, το ετήσιο μίσθωμα ανέρχεται σε 7.200 ευρώ.
Τα δύο δωδέκατα αντιστοιχούν σε:
7.200 × 2/12 = 1.200 ευρώ.
Άρα, εφόσον πληρούνται όλες οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, η επιστροφή ανέρχεται σε 1.200 ευρώ.
Αντίστοιχα, για ετήσιο μίσθωμα 9.600 ευρώ, τα δύο δωδέκατα αντιστοιχούν σε 1.600 ευρώ, δηλαδή στο βασικό ανώτατο όριο.
Πώς διασταυρώνεται αν ο εκπαιδευτικός δικαιούται την ενίσχυση
Η διαδικασία πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών.
Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ στοιχεία των προσώπων που εμπίπτουν στις κατηγορίες των δικαιούχων.
Στα στοιχεία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ο ΑΦΜ, η υπηρεσία και η Περιφερειακή Ενότητα στην οποία υπηρετούσε ο δικαιούχος, μαζί με τον αντίστοιχο Ταχυδρομικό Κώδικα.
Για τον εντοπισμό των δικαιούχων χρησιμοποιούνται στοιχεία από το Σύστημα Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών.
Για την ενίσχυση που αφορά το 2025 εξετάζεται η υπηρεσία κατά το 2024, ενώ για την ενίσχυση του 2026 θα εξετάζεται η υπηρεσία κατά το 2025.
Στη συνέχεια, η ΑΑΔΕ διασταυρώνει τα στοιχεία υπηρεσίας με τις ενεργές μισθώσεις κατοικιών.
Πρέπει το σπίτι που νοικιάζει ο εκπαιδευτικός να βρίσκεται στην περιοχή υπηρεσίας;
Ναι, αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της διαδικασίας.
Η ΑΑΔΕ ελέγχει αν η μίσθωση κύριας ή δευτερεύουσας κατοικίας βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα ή στις Περιφερειακές Ενότητες όπου υπηρετούσε ο δικαιούχος κατά το έτος αναφοράς.
Για τον υπολογισμό μπορεί να ληφθεί υπόψη το συνολικό ποσό των μισθωμάτων που καταβλήθηκαν μέσα στο έτος για κατοικία στην περιοχή όπου υπηρετούσε ο δικαιούχος, ακόμη και αν η μίσθωση αφορούσε μόνο ένα μέρος του έτους.
Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα
Η ενίσχυση προβλέπεται να καταβάλλεται εφάπαξ, με πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
Για τις ενισχύσεις των επόμενων ετών, η καταβολή προβλέπεται έως το τέλος Νοεμβρίου κάθε έτους.
Ειδικά για την επιστροφή του 2025
Για την ενίσχυση του 2025, η οποία αφορά μισθώματα που καταβλήθηκαν το 2024, έχει οριστεί ότι η πληρωμή θα πραγματοποιηθεί έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2026.
Η καταβολή θα γίνεται στον δηλωμένο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.
Τι πρέπει να προσέξουν οι εκπαιδευτικοί
Παρότι η διαδικασία γίνεται χωρίς αίτηση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να ελέγξουν ότι τα στοιχεία τους είναι σωστά.
Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε:
- τη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης,
- τον αριθμό της μίσθωσης στο Ε1,
- το ποσό του ενοικίου,
- την περιοχή και τη διεύθυνση της μίσθωσης,
- τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί από τον εκμισθωτή,
- το IBAN στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή,
- τα στοιχεία υπηρεσίας και την Περιφερειακή Ενότητα όπου υπηρετούσαν.
Τι γίνεται αν κάποιος δεν εμφανίζεται ως δικαιούχος λόγω λάθους
Η απόφαση προβλέπει διαδικασία και για περιπτώσεις στις οποίες ο δικαιούχος δεν έλαβε την ενίσχυση επειδή δεν υπήρχαν ή ήταν λανθασμένα τα στοιχεία σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα υπηρεσίας.
Στην περίπτωση αυτή μπορεί να υποβάλει μέσω της εφαρμογής «Τα Αιτήματά μου» της myAADE τα απαιτούμενα δικαιολογητικά.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:
- η σύμβαση μίσθωσης που ήταν ενεργή κατά το έτος αναφοράς,
- αποδεικτικά καταβολής του ενοικίου,
- βεβαίωση της υπηρεσίας σχετικά με την Περιφερειακή Ενότητα ή τις Περιφερειακές Ενότητες στις οποίες υπηρετούσε.
Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται κανονικά έως τις 20 Οκτωβρίου του έτους καταβολής, ώστε να καταστεί δυνατή η πληρωμή έως το τέλος Νοεμβρίου.
Ωστόσο, προβλέπεται και μεταγενέστερη υποβολή, το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου του έτους καταβολής.
Τι γίνεται όταν ο ιδιοκτήτης δεν υποχρεούται να υποβάλει ηλεκτρονική δήλωση μίσθωσης
Η απόφαση καλύπτει και ειδικές περιπτώσεις στις οποίες ο εκμισθωτής εξαιρείται από την ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης μίσθωσης.
Σε αυτή την περίπτωση ο δικαιούχος μπορεί να υποβάλει μέσω «Τα Αιτήματά μου» της myAADE:
- τη χειρόγραφη σύμβαση μίσθωσης,
- αποδεικτικά καταβολής του ετήσιου μισθώματος.
Αντίστοιχη διαδικασία προβλέπεται και όταν ο εκμισθωτής υποβάλλει χειρόγραφα τη δήλωση πληροφοριακών στοιχείων μίσθωσης.
Η ενίσχυση είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι η οικονομική ενίσχυση χαρακτηρίζεται ως:
- αφορολόγητη,
- ανεκχώρητη,
- ακατάσχετη,
- μη συμψηφιζόμενη με βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο.
Επίσης, δεν υπόκειται σε τέλη, εισφορές ή άλλες κρατήσεις υπέρ του Δημοσίου ή του e-ΕΦΚΑ.
Πρακτικά τι σημαίνει για έναν αναπληρωτή που υπηρετεί μακριά από τον τόπο κατοικίας του
Η ρύθμιση έχει ιδιαίτερη σημασία για τους αναπληρωτές και γενικότερα για τους εκπαιδευτικούς που μετακινούνται κάθε σχολικό έτος σε διαφορετική περιοχή και υποχρεώνονται να νοικιάσουν κατοικία.
Εφόσον ο εκπαιδευτικός υπηρετεί σε επιλέξιμη περιοχή, έχει δηλωμένη μίσθωση στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα και πληροί τις φορολογικές και διοικητικές προϋποθέσεις, η επιστροφή μπορεί να αντιστοιχεί σε δύο μηνιαία ενοίκια, μέχρι τα προβλεπόμενα ανώτατα ποσά.
Το βασικό μήνυμα της απόφασης είναι ότι η διαδικασία σχεδιάζεται να γίνεται αυτόματα μέσω διασταύρωσης στοιχείων, χωρίς ο δικαιούχος να χρειάζεται να υποβάλει ξεχωριστή αίτηση, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία μίσθωσης, φορολογίας και υπηρεσίας είναι σωστά καταχωρισμένα.
Οι ημερομηνίες που πρέπει να θυμούνται οι εκπαιδευτικοί
15 Ιουλίου: Προθεσμία υποβολής της δήλωσης μίσθωσης για την κανονική διαδικασία.
Τελευταία εργάσιμη ημέρα Σεπτεμβρίου: Δυνατότητα διόρθωσης μέσω εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης για τις γενικές περιπτώσεις.
25 Σεπτεμβρίου 2026: Προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία καταβολής της ενίσχυσης του 2025, που αφορά ενοίκια του 2024.
20 Οκτωβρίου: Προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών στις ειδικές περιπτώσεις, ώστε να επιδιωχθεί πληρωμή έως το τέλος Νοεμβρίου.
31 Δεκεμβρίου: Απόλυτη προθεσμία υποβολής των απαιτούμενων δικαιολογητικών στις ειδικές περιπτώσεις.
Δείτε το ΦΕΚ
Καθαρά ποσά ανά Μισθολογικό Κλιμάκιο (ΜΚ) για Μόνιμους και Αναπληρωτές εκπαιδευτικούς
Νέο μισθολόγιο ιδιωτικών εκπαιδευτικών 2026 με δύο αυξήσεις – Παραδείγματα

