ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κάτω από 5.000 οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για το 24-25 | 50.000+ αναπληρωτές θα παραμείνουν και την επόμενη σχολική χρονιά!

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Κάτω από 5.000 οι μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών για το 24-25 | 50.000+ αναπληρωτές θα παραμείνουν και την επόμενη σχολική χρονιά!

Η κατανομή αποφασίζεται τελευταία στιγμή από ελάχιστα άτομα της εκάστοτε ηγεσίας

Ο χρήστης ΠΑΤΡΕΑΣ / PDE σε πρόσφατη ανάρτησή του στο διαδίκτυο, αναφέρει ότι ο αριθμός των μόνιμων διορισμών για το έτος 2024 δεν θα ξεπεράσει το ψυχολογικό φράγμα των 5.000. Προβλέπει ότι ο αριθμός θα κυμανθεί ανάμεσα στους 4.000 και 5.000. Αυτό συμβαίνει ενώ το τρέχον έτος ο αριθμός των αναπληρωτών ξεπερνά τις 50.000. Επομένως, αναρωτιέται κανείς πώς θα εφαρμοστεί η υπόσχεση για μείωση των αναπληρωτών μέσω μόνιμων διορισμών. Επισημαίνει επίσης ότι, με το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας, πάντα θα υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αναπληρωτών. Οπότε, οι υποσχέσεις για μείωση του αριθμού των αναπληρωτών, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, είναι ανεδαφικές. Τέλος, αναφέρει ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν αναμένει τη σύσταση του συνόλου των 3000+ προτάσεων οργανικών θέσεων ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια, αλλά ενός αριθμού περίπου 1.300 οργανικών θέσεων.

Προβληματισμός για τους μόνιμους διορισμούς και τον υψηλό αριθμό αναπληρωτών στην εκπαίδευση

Ενώ η ρύθμιση του άρθρου 14 του Νόμου 1566/1985 θα μπορούσε να συμβάλει στην μείωση των αναπληρωτών, η υλοποίηση της έως τώρα υστερεί.

Επιπλέον, η σύσταση νέων οργανικών θέσεων, η οποία θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των αναπληρωτών, προγραμματίζεται για το τέταρτο τρίμηνο του 2024 και αφορά μόνο τις ΣΜΕΑΕ.

Δημοφιλή!!  Αξιολογητές φακελώνουν και στέλνουν mail ακόμα και μεσάνυχτα με 40° - Διευθυντές σχολείων με PC στην παραλία

Συνολικά, η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει ως έχει, με περίπου 50.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς το 2024-2025.

Ακολουθεί αναλυτικά η ανάρτηση με τις απαντήσεις 

“Να ξεδιαλύνουμε μια συνήθη παρανόηση (με πρόλαβε κάπως ο neossos): το ότι οι νεοδιόριστοι την 1η χρονιά δεν λαμβάνουν οριστική τοποθέτηση, δεν σημαίνει ότι δεν διορίστηκαν σε (τυπικά) οργανικό κενό. Αλλιώς δεν θα μπορούσαν να διοριστούν (αρκετά παλιότερα έχουν γίνει διάφορα πάντως).”

“Όταν έκανα την ακτινογραφία του 2021-2022, είδες την επόμενη χρονιά 2022-2023 να προσληφθούν μόνο 30.000 Αναπληρωτές; Έτσι και το 2024-2025 δεν θα προσληφθούν μόνο 40.000 Αναπληρωτές, αλλά πάλι θα έχουμε έναν αριθμό 50.000+ Αναπληρωτών, καθώς αφενός οι διορισμοί του 2024 δεν πρόκειται να καλύψουν όλα τα εναπομείναντα μετά τις μεταθέσεις οργανικά κενά και αφετέρου υπάρχουν οργανικές θέσεις που δεν έχουν ακόμα συσταθεί.
Εκείνο που επισημαίνω είναι ότι, με το ισχύον πλαίσιο λειτουργίας, πάντα θα έχουμε ένα πολύ μεγάλο αριθμό Αναπληρωτών. Οπότε, υποσχέσεις που έχουν κατά καιρούς ακουστεί για μείωση του αριθμού Αναπληρωτών, χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, είναι ανεδαφικές. Επίσης, τα αναφέρω αναλυτικά ανά κατηγορία/πηγή που “φουσκώνει” τον αριθμό των Αναπληρωτών, μπας και διαμορφωθεί θεσμικά κάποιο διεκδικητικό πλαίσιο για να μειωθούν οι πηγές αυτές. Ειδικά για τις θέσεις επί θητεία υπάρχει και είναι σε ισχύ η διάταξη της παραγράφου 5 του άρθρου 14 του Νόμου 1566/1985, που θα μπορούσε να βοηθήσει (αλλά δεν έχω δει να την αναφέρει κανένας).”

Δημοφιλή!!  Στάλθηκε στο Εθνικό Τυπογραφείο η 1ΓΤ/2024 - Η 2ΓΔ/2024 είναι στη φάση της τελική έγκρισης από το Υπουργείο Παιδείας

“”αυτά που θα προκύψουν από σύσταση νέων οργανικών” εννοώ οποτεδήποτε κι αν γίνει αυτή η σύσταση. Το μόνο συγκεκριμένο στοιχείο για σύσταση νέων οργανικών το 2024 είναι αυτό που αναφέρεται στη σελ.16 στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης 2024 του ΥΠΑΙΘΑ:
“Σύσταση οργανικών θέσεων ΕΕΠ και ΕΒΠ στα ΣΜΕΑΕ, καθώς και σύσταση οργανικών θέσεων ειδικοτήτων στις ΣΜΕΑΕ.” το 4ο τρίμηνο του 2024.
Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει και κάτι που δεν αναφέρεται στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης. Το θέμα αυτό έχει περάσει από 40 κύματα και αυτή τη στιγμή δυστυχώς δεν έχω κάτι πιο αισιόδοξο από ioannasol. Σε κάθε περίπτωση, το ίδιο το Υπουργείο δεν ανέμενε τη σύσταση του συνόλου των 3000+ προτάσεων οργανικών θέσεων ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια, αλλά ενός αριθμού περίπου 1300 οργανικών θέσεων.”

“Όπως έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια, η κατανομή αποφασίζεται τελευταία στιγμή από ελάχιστα άτομα της εκάστοτε ηγεσίας.”

Για τον αριθμό μόνιμων διορισμών “4ΧΧΧ”

Εκκαθαρισμένοι πίνακες εκπαιδευτικών: Τι πρέπει να προσέξετε

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ / ΕΒΠ – ΠΛΗΡΟΥΣ & ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΑΜΩ ΩΡΑΡΙΟΥ (ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ)!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω