crowd sourcing gbfda82e00 1280 E-WALL

Κρίση στην εκπαίδευση: Συνεχείς παραιτήσεις αναπληρωτών – Ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Παιδείας

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Κρίση στην εκπαίδευση: Συνεχείς παραιτήσεις αναπληρωτών – Ερωτήματα ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Παιδείας

 • Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλουν “κύμα” παραιτήσεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, με πάνω από 3.000 ανακλήσεις προσλήψεων από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
 • Ως βασικές αιτίες αναφέρονται οι κακές συνθήκες διαβίωσης, οι χαμηλοί μισθοί και η δυσκολία εύρεσης στέγης, ιδίως στις παραμεθόριες ή νησιωτικές περιοχές.
 • Επισημαίνεται ο κίνδυνος μη λειτουργίας σχολικών μονάδων λόγω έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού.
 • Κατατίθενται 4 ερωτήσεις προς τον Υπουργό Παιδείας:
  1. Ποιες ενέργειες θα ληφθούν για την αντιμετώπιση του προβλήματος;
  2. Γιατί δεν λήφθηκαν μέτρα από την αρχή της σχολικής χρονιάς;
  3. Θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος στέγασης;
  4. Εξετάζονται οικονομικά και βαθμολογικά κίνητρα για διορισμούς σε νησιά και δυσπρόσιτες περιοχές;

ΝΕΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΩΝ / ΕΒΠ – ΠΛΗΡΟΥΣ & ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΑΜΩ ΩΡΑΡΙΟΥ (ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ)!

Εργασιακά δικαιώματα αναπληρωτών | Διδακτικό και εργασιακό ωράριο, Εφημερία αναπληρωτών, άδειες, υπερωρίες κ.α

Οδηγός δικαιωμάτων, αδειών, διαδικασίων αναπληρωτών 2023

Δημοφιλή!!  Το Υπουργείο Παιδείας κατηγορεί τους αναπληρωτές για τα κενά στα σχολεία - Το Συντονιστικό Αναπληρωτών απαντά

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Συνεχείς παραιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού
Θέμα: «Συνεχείς παραιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών»
Η αδιαφορία και η κωλυσιεργία του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να εξασφαλίσει κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς έχει πυροδοτήσει «κύμα» παραιτήσεών τους.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις 04/03/2024 αναρτήθηκαν στη «Διαύγεια» οι ανακλήσεις προσλήψεων 761 αναπληρωτών που είτε δεν παρουσιάστηκαν να αναλάβουν υπηρεσία, είτε παραιτήθηκαν εκ των υστέρων, αφού ανέλαβαν υπηρεσία. Στη συνέχεια, στις 13/03/2024 ακολούθησαν ακόμα 35 ανακλήσεις για τους ίδιους λόγους. Βεβαίως, είχαν προηγηθεί και άλλες ανακλήσεις προσλήψεων, που από την αρχή της σχολικής χρονιάς εκτιμώνται -μέχρι στιγμής- συνολικά στις 3.000.
Η συντριπτική πλειοψηφία των εκπαιδευτικών δεν παρέμειναν στη θέση τους ή αρνήθηκαν να αναλάβουν υπηρεσία εξαιτίας των δύσκολων συνθηκών διαβίωσης που αντιμετώπισαν ή επρόκειτο να αντιμετωπίσουν αντίστοιχα, ιδίως στις παραμεθόριες ή νησιωτικές περιοχές. Ειδικότερα, οι κακές συνθήκες εργασίας, σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς και τη δυσκολία εύρεσης στέγης είναι μερικοί από τους βασικούς λόγους που προκαλούν τις παραιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Μάλιστα, αρκετοί επιλέγουν καν να μην αναλάβουν υπηρεσία, ασχέτως αν αντιμετωπίζουν ποινές αποκλεισμού για τα επόμενα 2 έτη, κάτι που καταδεικνύει την απόγνωση στην οποία έχουν περιέλθει.
Όλα τα παραπάνω συνθέτουν μια εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση που προκαλεί έντονες στρεβλώσεις στην παροχή διδασκαλίας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί τη φετινή σχολική χρονιά, με τις συνεχείς παραιτήσεις αναπληρωτών, δεν έχει προηγούμενο στην εκπαίδευση. Δυστυχώς, όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε απολύτως καμία παρέμβαση, προκειμένου να υπάρξει επίλυση και αυτού του σοβαρού προβλήματος.

Δημοφιλή!!  Προβλήματα στην εφαρμογή του ν. 4800/2021 για τις εγγραφές/μετεγγραφές μαθητών/τριών - Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης

Επειδή η Πολιτεία έχει την υποχρέωση να παρέχει σε όλες τις μαθήτριες και σε όλους τους μαθητές δημόσια, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση.
Επειδή το πρόβλημα της ανάκλησης προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών, έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις τη φετινή σχολική χρονιά.
Επειδή οι λόγοι που συμβαίνει αυτό έχουν να κάνουν με τις δύσκολες συνθήκες διαβίωσης που αντιμετώπισαν ή επρόκειτο να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί, ιδίως στις παραμεθόριες ή νησιωτικές περιοχές.
Επειδή ελλοχεύει ο κίνδυνος να σταματήσουν να λειτουργούν σχολικές μονάδες λόγω των ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να μην υπάρχουν συνεχείς παραιτήσεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών;
2. Γιατί δεν έχουν υπάρξει ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος από την αρχή της φετινής σχολικής χρονιάς;
3. Προτίθεται να λάβει μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί -έστω και πολύ καθυστερημένα- το πρόβλημα της στέγασης;
4. Ειδικά για τις παραμεθόριες ή νησιωτικές περιοχές, εξετάζει τη θεσμοθέτηση οικονομικών και βαθμολογικών κινήτρων, ώστε να είναι ο διορισμός των εκπαιδευτικών στα νησιά και στις δυσπρόσιτες περιοχές ελκυστικός και όχι μη επιθυμητός;

Δημοφιλή!!  Γ. Δελής / Κλιμακούμενη επιχείρηση εκφοβισμού και απειλών στους εκπαιδευτικούς 

Οι Eρωτώντες Βουλευτές

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Είμαι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Έχω εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Και τα μοναδικά "δεσμά" που έχω είναι τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω