Περίπου 50% συμμετοχή από διευθυντές είχε η τηλεδιάσκεψη ΥΠΑΙΘΑ για την αξιολόγηση – Παραλίγο Αφεντικό
Την Πέμπτη 18/1 έγινε η περίφημη τηλεδιάσκεψη του υπουργείου παιδείας με ουσιαστικό στόχο το “μασάζ” στους διευθυντές σχολείων, ώστε να τους προετοιμάσει για να γίνουν αξιολογητές-βαθμολογητές των συναδέλφων τους και να περάσει η ατομική αξιολόγηση από το στάδιο 1(αξιολόγηση “συμβούλων”) στο στάδιο Α2(αξιολόγηση Διευθυντών). Μάλιστα για πρώτη φορά στην ιστορία ο μνημειώδης νόμος 4823/2021 για την αξιολόγηση, προβλέπει να αξιολογούν οι διευθυντές σχολικών μονάδων τους υφιστάμενους τους και για το εκπαιδευτικό έργο το οποίο παρέχουν, κάτι που φυσικά δεν είναι απλά αντιεπιστημονικό, αλλά παντελώς γελοίο. Ένας διευθυντής π.χ. που μπορεί να είναι και άλλης ειδικότητας στην τελική θα αξιολογεί παιδαγωγικά έναν εκπαιδευτικό. Μιλάμε όπως καταλαβαίνετε για πρωτοφανή πράγματα, εκτός οποιασδήποτε λογικής, αλλά η λογική είναι το λιγότερο που ενδιαφέρει σήμερα την παρούσα κυβερνητική πολιτική Αυτό που ενδιαφέρει για την ώρα είναι να εφαρμόσουν μια αντιδραστική αναδιάρθρωση που θα στοχοποιήσει τον εκπαιδευτικό κόσμο, θα τον διχάσει σε βαθμολογητές και βαθμολογούμενους και θα εισάγει σχέσεις υποτέλειας, εξάρτησης και ελέγχου.
Από το τους 16.000 διευθυντές και στελέχη εκπαίδευσης γενικότερα που προσκλήθηκαν, εν τέλει στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν περί τις 8.500 με τους διοργανωτές να σημειώνουν ότι ήθελαν να περάσουν τις 10.000 τουλάχιστον. Ωστόσο πέρασαν προφανώς κάτω από τον πήχη που είχαν θέσει. Να θυμίσουμε βέβαια ότι η τηλεδιάσκεψη έλαβε χώρα εν ώρα λειτουργίας των σχολικών μονάδων, κάτι που κάνει πολύ δύσκολη τη συμμετοχή ενός διευθυντή, λόγω όλων των υποχρεώσεων του που τρέχουν εκείνη την ώρα, κάτι που ξέρουν πολύ καλά όσοι έχουν πατήσει το πόδι τους σε σχολείο και κάτι που δεν ενδιέφερε όπως φαίνεται τους διοργανωτές του event. Ακόμη πολλά εκπαιδευτικά σωματεία ανά τη χώρα, είχαν καλέσει τους διευθυντές να απαντήσουν στο σεμινάριο αυτό με Απεργία/Αποχή. Δείτε: Στο σεμινάριο του ΥΠΑΙΘΑ για την αξιολόγηση απαντάμε με Απεργία -Αποχή
Κατά τα υπόλοιπα η τηλεδιάσκεψη περιορίστηκε κυρίως σε τυπικά ζητήματα, ανάγνωση νομοθεσίας και σχεδόν μηδενική αλληλεπίδραση.