graph g2a73ea8e8 1280 E-WALL

Απαραίτητη η ύπαρξη σχολικού νοσηλευτή σε κάθε σχολείο – Λιγότερο από το 20% των ελληνικών σχολείων διαθέτουν σχολικό νοσηλευτή

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Απαραίτητη η ύπαρξη σχολικού νοσηλευτή σε κάθε σχολείο – Λιγότερο από το 20% των ελληνικών σχολείων διαθέτουν σχολικό νοσηλευτή

Σε κάθε σχολείο η ύπαρξη σχολικού νοσηλευτή είναι απαραίτητη για την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και την προστασία της υγείας των μαθητών. Οι σχολικοί νοσηλευτές είναι επαγγελματίες υγείας που ειδικεύονται στην παροχή υγειονομικής περίθαλψης σε παιδιά και εφήβους.

Οι αρμοδιότητές τους περιλαμβάνουν:

  • Παροχή πρώτων βοηθειών σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας
  • Παρακολούθηση των μαθητών με χρόνιες ασθένειες
  • Συνεργασία με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για τη στήριξη της υγείας των μαθητών

Με βάση στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, στην Ελλάδα, μόνο το 18,9% των σχολικών μονάδων διαθέτει σχολικό νοσηλευτή. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 80% των μαθητών δεν έχουν πρόσβαση σε αυτόν τον σημαντικό επαγγελματία υγείας.

Η κάλυψη όλων των σχολείων με σχολικό νοσηλευτή είναι απαραίτητη για την προαγωγή της υγείας και της ευημερίας των μαθητών. Η Πολιτεία θα πρέπει να λάβει μέτρα για την ενίσχυση του θεσμού του σχολικού νοσηλευτή, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση στην απαραίτητη υγειονομική περίθαλψη. Οδηγός δικαιωμάτων, αδειών, διαδικασίων αναπληρωτών 2023

Δημοφιλή!!  Πως υπολογίζονται τα μόρια απόσπασης του Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού ( ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού( ΕΒΠ)

Ορισμένα συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για την ενίσχυση του θεσμού του σχολικού νοσηλευτή περιλαμβάνουν τα ακόλουθα: Προσωπικά δεδομένα – Οδηγός για τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) για σχολεία και εκπαιδευτικούς

  • Δημιουργία μόνιμων θέσεων σχολικών νοσηλευτών σε όλα τα σχολεία
  • Αύξηση του αριθμού των σχολικών νοσηλευτών που προσλαμβάνονται κάθε χρόνο
  • Δημιουργία εθνικού προγράμματος σχολικής υγείας

Η κάλυψη όλων των σχολείων με σχολικό νοσηλευτή αποτελεί επένδυση στην υγεία και την εκπαίδευση των παιδιών. Το κράτος θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι όλοι οι μαθητές έχουν πρόσβαση σε αυτόν τον σημαντικό επαγγελματία υγείας.

 «Καθήκοντα και υποχρεώσεις του κλάδου ΠΕ25 Σχολικών Νοσηλευτών» ως εξής:

Ο Σχολικός Νοσηλευτής υποστηρίζει μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που φοιτούν σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης υποστήριξης κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης δημοσίου νοσοκομείου. Ο Σχολικός Νοσηλευτής τοποθετείται με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης στη σχολική μονάδα και υποστηρίζει το σύνολο των μαθητών για τους οποίους έχει εκδοθεί η ως άνω απόφαση έγκρισης και φοιτούν σε αυτήν. Η άσκηση των καθηκόντων του δύναται να επεκτείνεται και σε μαθητές με έγκριση υποστήριξης συστεγαζόμενων σχολείων με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης.

Δημοφιλή!!  Διευκρινίσεις για την Συνδικαλιστική Στέγη του ΕΕΠ, ΕΒΠ και της ΕΛΜΕ Προτύπων από την ΟΛΜΕ

α) παρέχει πρώτες βοήθειες σε όλους τους μαθητές της σχολικής μονάδας, λαμβάνοντας υπόψη και το περιεχόμενο του Ατομικού Δελτίου Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ.) σύμφωνα με τα οριζόμενα στην υπό στοιχεία Φ.6/304/75662/Γ1/15-5-2014 κοινή υπουργική απόφαση (1296 Β΄)

«Καθήκοντα και υποχρεώσεις του κλάδου ΔΕ01 Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού» ως εξής:

Το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΒΠ) κλάδου ΔΕ01 υποστηρίζει μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που φοιτούν στα σχολεία γενικής εκπαίδευσης και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης υποστήριξης κατόπιν σχετικής εισήγησης του Κέντρου Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης (ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ.), με στόχο την άρση των εμποδίων και την ισότιμη συμμετοχή τους στην εκπαίδευση. Το Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό τοποθετείται με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης στη σχολική μονάδα και υποστηρίζει μαθητή ή και μαθητές για τους οποίους έχει εκδοθεί η ως άνω απόφαση έγκρισης και φοιτούν σε αυτήν. Η άσκηση των καθηκόντων του δύναται να επεκτείνεται και σε μαθητές με έγκριση υποστήριξης συστεγαζόμενων σχολείων με απόφαση του Διευθυντή Εκπαίδευσης εφόσον καλύπτονται οι ανάγκες του μαθητή ή των μαθητών της σχολικής μονάδας στην οποία υπηρετεί.

Δημοφιλή!!  Διεκδίκηση έκπτωσης 50% στα εισιτήρια και απαλλαγής από διόδια για εκπαιδευτικούς ενόψει Πάσχα / ΠΟΣΕΕΠΕΑ

Ωρολόγιο πρόγραμμα ΕΕΠ-ΕΒΠ / Ενημέρωση της Π.Ο.Σ.Ε.Ε.Π.Ε.Α.

Οδηγός για Ψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς στη Γ.Ε.

 

Trending Now!!


Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω [email protected]


Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω