anakoinvseis

Οδηγίες για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής (ΤΥ) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2024-2025 σε δημοτικά σχολεία

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Οδηγίες για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής (ΤΥ) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2024-2025 σε δημοτικά σχολεία

Οδηγίες για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής (ΤΥ) ΖΕΠ για το σχολικό έτος 2024-2025 σε δημοτικά σχολεία της χώρας – Α’ Φάση. Η εγκύκλιος από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.) καθορίζει τις διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία Τάξεων Υποδοχής ΖΕΠ σε δημοτικά σχολεία για το σχολικό έτος 2024-2025.

Το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού (Υ.ΠΑΙ.Θ.Α.), στο πλαίσιο των αρχών της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, έχει ως βασική αρχή την προώθηση μέτρων που αποβλέπουν στην άρση των ανισοτήτων και στη διασφάλιση ισότητας ευκαιριών στην εκπαίδευση για όλους τους/τις μαθητές/τριες. Στο πλαίσιο αυτό ο Νόμος 3879/2010 (ΦΕΚ 163Α/21.09.2010) άρθ. 26 παρ. 1α και 1β εισάγει τον θεσμό των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.

«…Στόχος των Ζ.Ε.Π. είναι η ισότιμη ένταξη όλων των μαθητών στο εκπαιδευτικό σύστημα μέσω της λειτουργίας υποστηρικτικών δράσεων για τη βελτίωση της μαθησιακής επίδοσης, όπως ιδίως η λειτουργία τάξεων υποδοχής,[…]

Επιπρόσθετα, ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν στην οργάνωση και τη λειτουργία των Ζ.Ε.Π., τη στελέχωσή τους με προσωπικό, την απασχόληση εκπαιδευτικών κατ’ αναλογία του αριθμού των μαθητών που χρήζουν διαφοροποιημένης διδακτικής παρέμβασης και κάθε σχετικό θέμα» Σας γνωρίζουμε ότι κατά το σχολικό έτος 2024-2025 δίνεται η δυνατότητα στα δημοτικά σχολεία της χώρας να λειτουργήσουν Τάξεις Υποδοχής Ζ.Ε.Π., μέσω συγχρηματοδοτούμενου έργου από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο της Πράξης: «Αναδιαμόρφωση και υποστήριξη των Τάξεων Υποδοχής και ΔΥΕΠ, σχολικά έτη 2023-2026», με κωδικό ΟΠΣ 6001589 του Τομεακού Προγράμματος: «Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή», του ΕΣΠΑ 2021-2027

Δημοφιλή!!  Μέχρι 26-07-24 η Κατανομή 1.723 Οργανικών Θέσεων ειδικοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Η σχετική Πράξη για το σχολικό έτος 2024-2025 αφορά στη μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου μαθητών/τριών προερχόμενων από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και μαθητών/τριών με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, καθώς και στη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων κυρίως στο γραμματισμό, αλλά και στον αριθμητισμό και επιπλέον σε συμπληρωματικά αντικείμενα, ώστε αυτοί να καταστούν ικανοί να ανταπεξέλθουν στο πρόγραμμα σπουδών τους και να παραμείνουν στο εκπαιδευτικό σύστημα ολοκληρώνοντας τις σπουδές τους.

Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ – ΤΕ

Σκοπός:

  • Μείωση της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου για ευάλωτες ομάδες και μαθητές με πολιτισμικές και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες.
  • Βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων, με έμφαση στο γραμματισμό, αριθμητισμό και συμπληρωματικά αντικείμενα.
  • Εκπαίδευση και ομαλή προσαρμογή προσφύγων.
Δημοφιλή!!  Νέο Νομοσχέδιο: Τροπολογία για Τοπικές Προσκλήσεις και Πρόσληψη Αναπληρωτών 2024-2025

Κύκλοι:

  • ΤΥ Ι ΖΕΠ: Για μαθητές με ελάχιστη ή μηδενική γνώση ελληνικής γλώσσας.
  • ΤΥ ΙΙ ΖΕΠ: Για μαθητές με μέτριο επίπεδο ελληνομάθειας.

Διαδικασία:

  1. Αξιολόγηση επιπέδου ελληνομάθειας με διαγνωστικά τεστ.
  2. Υποβολή αίτησης από γονέα/κηδεμόνα.
  3. Απόφαση Συλλόγου Διδασκόντων για φοίτηση.
  4. Συγκρότηση Εβδομαδιαίου Ωρολογίου Προγράμματος από Σύλλογο Διδασκόντων.
  5. Έγκριση από Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Χρονοδιάγραμμα:

  • Α’ Φάση: Διεξαγωγή διαγνωστικών τεστ σε μαθητές Α’-Ε’ Δημοτικού έως τέλος σχολικού έτους 2023-2024.
  • Β’ Φάση: Ίδρυση ΤΥ ΖΕΠ με βάση νέες εγγραφές μαθητών το 2024-2025.

Ψάχνετε για εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης; Το Toolify.ai σας έχει καλυμμένους!

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

ΤΖΑΤΖΟΣ ΧΡ.

Εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με πτυχίο από το δημόσιο Πανεπιστήμιο Κύπρου και με δύο μεταπτυχιακά: ένα στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία από το Π.Κ και ένα στην Οργάνωση και Διοίκηση Σχολικών Μονάδων από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Εξειδίκευση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών & δικτύων (πτυχίο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Μοναδικά "δεσμά" τα κιτρινόμαυρα!!

Κύλιση προς τα επάνω