Screenshot 20230917 113358 Instagram

Αποκάλυψη Πατρέα: Δείτε που βρέχει λεφτά στην εκπαίδευση, την ώρα που τα σχολεία είναι άδεια από εκπαιδευτικούς

Ξέρετε μια χώρα που δεν έχει χρήματα να προσλάβει εκπαιδευτικούς, που αφήνει την ειδική αγωγή χωρίς προσωπικό, που σχολεία της κλείνουν νωρίτερα λόγω έλλειψης προσωπικού και πολλά ολοήμερα είναι κλειστά, ΑΛΛΑ συγχρόνως έχει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για χρυσές συμβάσεις προμήθειας τεχνολογικού εξοπλισμού; Πόσο κάνει άραγε ένας διαδραστικός πίνακας στην αγορά; Πόσο κάνει ένα σετ ρομποτικής; Αμείλικτα ερωτήματα στα οποία έρχεται να απαντήσει το εξαιρετικό πραγματικά κείμενο του Πατρέα από το pde.gr το οποίο παραθέτουμε αυτούσιο και σας καλούμε να διαβάσετε με προσοχή:

“Κύριε Υπουργέ, το θέμα δεν είναι η αποτύπωση στο myschool (η οποία είναι ενδελεχέστατη), αλλά οι χρονισμοί στις διοικητικές διαδικασίες και (κυρίως) το να υπάρχουν πιστώσεις για διορισμούς και προσλήψεις. Αλλιώς τι να το κάνουμε το “νέο πρόγραμμα όπου θα αποτυπώνονται οι διδάσκοντες σε κάθε σχολείο και το μαθητικό του δυναμικό”; Αυτά αποτυπώνονταν και στο survey που υπήρχε πριν από το myschool.

Βέβαια, όπως τα αντιπλημμυρικά έργα, έτσι είναι και τα έργα Πληροφορικής στην Ελλάδα. Στα μεν πνίγονται άνθρωποι κυριολεκτικά, στα δε “πνίγονται” στην ηλεκτρονική γραφειοκρατία. Έτσι πάντα υπάρχει δικαιολογία για ΝΕΑ έργα (με ό,τι αυτά συνεπάγονται) κ.ο.κ.

Όποιος δεν βαριέται, μπορεί να διερευνήσει τα ακόλουθα:
Κατ’ αρχάς, οι περισσότεροι νομίζουν ότι οι βουλευτικές εκλογές άργησαν να διεξαχθούν λόγω των δημοσκοπήσεων ή των Τεμπών.
Όμως, κατ’ εμέ, ο βασικότερος λόγος καθυστέρησης των εκλογών ήταν ότι έπρεπε να συμβασιοποιήσουν σε ενταγμένα έργα στο ΤΑΑ (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας – Recovery and Resilience Facility – RRF) οι μεγάλοι “παίχτες”.
Αφού συμβασιοποίησαν οι περισσότεροι, προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Πριν από τη διεξαγωγή τους, οι περισσότεροι ανάδοχοι φρόντισαν να ενεργοποιηθεί ΟΛΟ το ποσό της ΠΡΟΑΙΡΕΣΗΣ (αν υπήρχε ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ). Για να καταλάβετε τι είναι ΠΡΟΑΙΡΕΣΗ: αφορά την ανάθεση επιπρόσθετων ανθρωπομηνών, ιδίως με την ανάθεση επιπρόσθετων εργασιών που τυχόν απαιτηθούν για την υλοποίηση του έργου. Είναι, όμως, οξύμωρο (για να μην πω κάτι άλλο) να ενεργοποιείται πλήρως αυτός ο όρος από το πρώτο 6μηνο ενός πολυετούς έργου.

Κάποιοι ξημεροβραδιάζονται στη ΔΙΑΓΥΕΙΑ, όμως τα πραγματικά μεγάλα “λαυράκια” τα βρίσκει κάποιος στο Kεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο ΔΗμοσίων Συμβάσεων (Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ.) Στο Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ. κάθε ανάρτηση έχει ένα Μοναδικό Κωδικό ΑΔΑΜ (Αριθμός Διαδικτυακής Ανάρτησης Μητρώου). Η μορφή του ΑΔΑΜ περιέχει κάτι από τα ακόλουθα:
REQ – Αιτήματα
PROC – Προσκλήσεις – Προκηρύξεις – Διακηρύξεις
AWRD – Κατακυρώσεις – Αναθέσεις
SYMV – Συμβάσεις
PAY – Εντολές Πληρωμών

Ποιοι είναι οι μεγάλοι “παίχτες”; Είναι εταιρείες που διαθέτουν τόσο μεγάλο ετήσιο κύκλο εργασιών, ο οποίος τους επιτρέπει να καλύψουν τις προϋποθέσεις της οικονομικής και χρηματοοικονομικής επάρκειας (2.2.5), και τόσο μεγάλο μέγεθος, το οποίο τους επιτρέπει να καλύψουν τις προϋποθέσεις της τεχνικής και επαγγελματικής ικανότητας (2.2.6).
Δείτε σχετικώς:
Α) Προμήθεια εξοπλισμού ρομποτικής και STEM για την εκπαίδευση (ΑΔΑΜ: 22PROC010641318), ύψους 24Μ€ (χωρίς το ΦΠΑ)
Β) Προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων μάθησης (ΑΔΑΜ: 22PROC011004582), ύψους 120Μ€ (χωρίς το ΦΠΑ)
Για μεγάλους διαγωνισμούς πληροφοριακών συστημάτων, τέτοιες εταιρείες στην Ελλάδα είναι μόνο οι τηλεπικοινωνιακοί Πάροχοι, οι οποίοι μπορούν να συμμετάσχουν είτε αυτόνομα είτε μαζί με κάποια άλλη πιο σχετική εταιρεία (ως ένωση οικονομικών φορέων).

Πράγματι, στους 2 ανωτέρω διαγωνισμούς, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι κάθε ένα από τα 3 τμήματά τους πήγε σε κάποιον μεγάλο τηλεπικοινωνιακό Πάροχο (σε πολλές περιπτώσεις είναι και ο μοναδικός οικονομικός φορέας που συμμετέχει):
Α) Προμήθεια εξοπλισμού ρομποτικής και STEM για την εκπαίδευση
Α1) WIND (νυν NOVA) + ACTIVE : 8M€
Α2) COSMOTE + BYTE A.B.E.E. : 7Μ€
Α3) VODAFONE : 9Μ€
Β) Προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων μάθησης
Β1) VODAFONE : 40M€
Β2) COSMOTE + BYTE A.B.E.E. : 40Μ€
Β3) WIND (νυν NOVA) + ACTIVE : 40Μ€
Το πόσο “σικέ” είναι το παιχνίδι φαίνεται από το ότι στο Β1 κατέβηκαν και οι 3 με ελάχιστη (για το μέγεθος ενός τόσο μεγάλου διαγωνισμού) διαφορά στην οικονομική προσφορά.

Ακολουθούν και οι σχετικές συμβάσεις από το Κ.Η.Μ.ΔΗ.Σ.:
Α) Προμήθεια εξοπλισμού ρομποτικής και STEM για την εκπαίδευση
Α1) ΑΔΑΜ: 23SYMV012124126
Α2) ΑΔΑΜ: 23SYMV012090481
Α3) ΑΔΑΜ: 23SYMV012022476
Β) Προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων μάθησης
Β1) ΑΔΑΜ: 23SYMV012231182
Β2) ΑΔΑΜ: 23SYMV012211627
Β3) ΑΔΑΜ: 23SYMV012239160
Αν οι ανάδοχοι δεν διαθέτουν οι ίδιοι την τεχνική δυνατότητα πλήρους υλοποίησης του έργου, στη σύμβαση αναφέρει και τους υπεργολάβους. Φυσικά ο ανάδοχος δεν θα μείνει ζημιωμένος για το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκαν οι ισολογισμοί του κτλ. για να πάρει το έργο…

Αφού, λοιπόν, το ΤΑΑ μοιράστηκε “από ψηλά”, προκηρύχθηκαν οι εκλογές. Και η οποιαδήποτε κρίση ή άλλη δυστοκία είναι εξαιρετική αφορμή για να δικαιολογηθούν τα ανωτέρω κόστη. Προσωπικά, δεν είμαι σε θέση να τα κρίνω, αλλά ρώτησα πιο σχετικούς για τον εξοπλισμό ρομποτικής και μου είπαν ότι τα ποσά είναι υπερβολικά. Υποθέτω το ίδιο και για τους διαδραστικούς πίνακες. Όταν συνειδητοποιήσετε πόσο “άκοπα” και με “αέρα” βγάζουν και θα βγάλουν κάποιοι λεφτά από το ΤΑΑ, τότε θα καταλάβετε πόσο χυδαίο είναι να μας λένε ότι δεν υπάρχουν λεφτά για να έχουν εκπαιδευτικούς τα παιδιά μας.”

Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών μόνο αν:

*Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
*Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
*Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος

Για επικοινωνία μέσω info@e-wall.net

Για περισσότερα νέα ακολουθήστε τα κοινωνικά μας δίκτυα  

FB / Instagram / Twitter / Pinterest / Linkedin

Ακολουθήστε το e-wall στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Η ομάδα του e-wall!!
Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω
Share via
Copy link
Powered by Social Snap