Οι φήμες που ακούγονται για αναπληρωτές, παράλληλες, οργανικές και η πραγματικότητα
Πολλοί είναι οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που αυτό το διάστημα βρίσκονται σε αναμμένα κάρβουνα αγωνιώντας για το που και πότε θα εργαστούν την επόμενη σχολική χρονιά. Διάφορες φήμες κυκλοφορούν με πολλές από αυτές να φτάνουν και σε εμάς με τη μορφή ερωτήσεων για το εάν όντως ισχύουν.
Πόσοι αναπληρωτές θα δουλέψουν του χρόνου;
Θα ιδρυθούν οργανικές στην παράλληλη; Μόνο ως αστείο το ακούμε!!
Θα αυξηθούν τα αιτήματα παράλληλης στήριξης και πως θα καλυφθεί η ζήτηση;
Οι υπεράριθμοι θα οδηγήσουν σε μικρή Α φάση γενικής;
Και πολλά παρόμοια ερωτήματα…
Έτσι λοιπόν με το παρόν κείμενο προσπαθούμε να απαντήσουμε συνολικά. Να δώσουμε τις φήμες που ακούγονται οι οποίες πολλές φορές πηγάζουν απευθείας από το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου παιδείας και να πούμε και την ταπεινή μας γνώμη πάνω σε αυτές για όποιον τη θέλει.
Προσλήψεις Αναπληρωτών: Έχουμε γράψει ότι οι διαθέσιμες πιστώσεις για προσλήψεις αναπληρωτών αυτή τη στιγμή υπολείπονται, κάτι που φυσικά επηρεάζει, αν παγιωθεί και τις παράλληλες στηρίξεις. Αυτό είναι κάτι που το υπουργείο λέει ευθαρσώς σε διάφορες συναντήσεις του με φορείς, ενώ δηλώνει ότι κάνει ενέργειες στην κατεύθυνση αύξησης των πιστώσεων. Ακόμα και με τις καλύτερες διαρροές περί 41.000 προσλήψεων τη νέα σχολική χρονιά που βγήκαν την περασμένη εβδομάδα κατευθείαν από το γραφείο του γραμματέα, τα πράγματα δεν είναι καλά.
Μην τη “πέσετε” πάλι σε εμάς!
Εμείς βγήκαμε πρώτοι από όλους και μιλήσαμε για πρόβλημα στις πιστώσεις, όταν όλοι μιλούσαν για ίδια επίπεδα με τα περσινά…και ξαφνικά οι 48.000 γίνανε 41.000 μέσα σε μια μέρα (πάνε περίπατο τα ίδια επίπεδα) με την άτυπη παραδοχή της μείωσης από στελέχη του υπουργείου παιδείας προς όλους τους συνομιλητές τους η οποία μένει να δούμε μέχρι που θα φτάσει τελικά.
Ακόμα και σε αυτό το τελευταίο σενάριο λοιπόν μιλάμε για -7.000 προσλήψεις σε σχέση με πέρυσι οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται λόγω διορισμών, όπως κάποιοι διατείνονται.
Υπάρχει φυσικά η πάντα αξιόπιστη ενημέρωση του Πατρέα που πρόσφατα δήλωσε οτι οι πιστώσεις θα κινηθούν στα ιδια επίπεδα, μένει να δουμε τι θα γίνει τελικά.
Εκτός από την όποια μείωση λοιπόν σε σχέση με πέρσι, έχουμε και έναν ακόμη παράγοντα.
Παράλληλες στηρίξεις: Έχουμε μεγάλη αύξηση αιτημάτων παράλληλης στήριξης σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Οι μεγάλες κεντρικές διευθύνσεις εμφανίζουν αυξημένα αιτήματα κατά 25%-30% μέσα σε ένα χρόνο! Αυτό δεν είναι μόνο φήμη είναι επιβεβαιωμένο. Είμαστε λοιπόν μπροστά σε ένα μεγάλο πρόβλημα, από τη μία λιγότερες πιστώσεις και από την άλλη τεράστια αύξηση αναγκών. Τι σκέφτεται να κάνει το ΥΠΑΙΘΑ; Ακούμε φήμες, τις οποίες θα αναφέρουμε: Εκτός από την προσπάθεια αύξησης πιστώσεων υπάρχουν σκέψεις για πιο άμεσες αλλαγές στη διαχείριση των προσλήψεων παράλληλης στήριξης. Όπως η σκέψη που έχουν εκφράσει φωναχτά υψηλότατα στελέχη να συγκεντρώνονται όλοι οι μαθητές με διάγνωση παράλληλης στήριξης σε ένα τμήμα (σε περίπτωση που υπάρχουν 2-3 τμήματα ίδιας τάξης σε ένα σχολείο) έτσι ώστε να μοιράζονται τον ίδιο εκπαιδευτικό παράλληλης. Εν ολίγοις να μην υπάρχει μία παράλληλη στο Α1, μια στο Α2 και μια στο Α3, αλλά να μπαίνουν και οι 3 μαθητές στο Α1 με μία παράλληλη. Φυσικά πρόκειται για τεράστια υποβάθμιση του θεσμού και παιδαγωγικά είναι καταστροφικό για πολλούς προφανείς λόγους. Ακόμα για την ώρα κάτι τέτοιο είναι εκτός νόμου και απαιτεί νομοθετικές ρυθμίσεις για να γίνει. Όμως έχει ένα πλεονέκτημα για κάποιους. Εξοικονομεί πόρους… Άλλες σκέψεις είναι ο διαμοιρασμός του εκπαιδευτικού παράλληλης σε ακόμα περισσότερους μαθητές και ας είναι σε διαφορετικές τάξεις, κάτι που σε ένα βαθμό γίνεται και σήμερα. Επόμενη φήμη που πολλοί ορκίζονται ότι είναι τελειωμένη υπόθεση, είναι ο εξ αρχής διαμοιρασμός των παράλληλων στηρίξεων ανά περιφέρεια. Στην αρχή κάθε σχολικής χρονιάς πχ η Αττική θα ξέρει ότι έχει συγκεκριμένες πιστώσεις παράλληλης στήριξης οι οποίες δεν θα αυξομειώνονται. Φυσικά μια τέτοια μοιρασιά του ΕΣΠΑ παράλληλης στις περιφέρειες εκτός των άλλων μειονεκτημάτων κάνει ακόμα πιο δυσλειτουργικό το σύστημα καθώς δεν μπορούν να διατίθενται τυχόν περισσευούμενες πιστώσεις σε άλλες περιοχές που θα έχουν ανάγκη. Θα δούμε κάτι τέτοιο από φέτος που εκκινεί το νέο ΕΣΠΑ; Ελπίζουμε όχι και να είναι μόνο φήμη, το e-wall όμως είχε πάλι μυριστεί τη δουλεία και είχαμε γράψει από τις 9/7 ότι κάτι τρέχει, δείτε: Πάνε να εντάξουν ορισμένες μισθοδοσίες εκπαιδευτικών στα προγράμματα ΕΣΠΑ της τοπικής αυτοδιοίκησης
Οι διευθύνσεις όλης της Ελλάδας και οι περιοχές που ανήκουν στην κάθε διεύθυνση!
Ίδρυση οργανικών παράλληλης στήριξης: Πολλοί ρωτούν για τη φήμη που διέρρευσε από το ΥΠΑΙΘΑ ότι σκέφτεται την ίδρυση οργανικών θέσεων παράλληλης στήριξης και ότι μάλιστα αυτές θα είναι σε 2-3 σχολεία! Υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό; Αναρωτιούνται πολλοί. Αρχικά να πούμε ότι οργανική σε πολλά σχολεία είναι κάτι εκτός νόμου αυτή τη στιγμή. Απαιτεί νομικές ρυθμίσεις επιστημονικής φαντασίας, αλλά ακόμα και την ίδρυση οργανικών παράλληλης σε ένα σχολείο ποιος θα την κάνει; Η ίδια εκπαιδευτική ηγεσία που ενώ έχει θεσμοθετηθεί η δίχρονη προσχολική αγωγή, δημιουργώντας χιλιάδες νέες πάγιες ανάγκες στα νηπιαγωγεία, δεν έχει ιδρύσει ούτε μία νέα οργανική ΠΕ60; Το ίδιο ΥΠΑΙΘΑ που δεν ιδρύει ούτε μια οργανική σε πολλές ειδικότητες (Θεατρολόγων, Καλλιτεχνικών, Ξ. Γλωσσών κτλ) με αποτέλεσμα να γίνονται μηδενικοί διορισμοί σε ειδικότητες στις οποίες δουλεύουν κάθε χρόνο, επί 20 χρόνια, χιλιάδες αναπληρωτές; Το ίδιο υπουργείο που ιδρύει με το ζόρι πειραματικά σχολεία, ακόμα και εκεί που αντιδρά η κοινωνία και σε ένα βράδυ καταργεί όλες τις οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί εκπαιδευτικών; Ή μήπως το υπουργείο που επί 2 χρόνια καθυστερoούσε την ίδρυση ελάχιστων οργανικών σε ΤΕ, ενώ τα είχε έτοιμα στο συρτάρι; Αν πιστεύετε ότι η ίδια αυτή ηγεσία που κάνει όλα τα παραπάνω, θα ιδρύσει οργανικές στην παράλληλη…Οκ μακάρι! Το ευχόμαστε όσο κανείς!
Οι υπεράριθμοι θα μειώσουν την Α φάση γενικής; Αυτό γράφτηκε κατά κόρον τελευταία. Πράγματι γίνεται χαμός με τους υπεράριθμους και ήταν αναμενόμενο να συμβεί για όσους είναι γνώστες και κατανοούν τα νούμερα. Ωστόσο δεν πιστεύουμε εμείς ότι θα επηρεάσει τόσο την α φάση γενικής αυτό. Κυρίως επειδή ακριβώς η ίδια κατάσταση επικρατούσε και πέρσι με το μόνο που έχει αλλάξει να είναι οι συνταξιοδοτήσεις και οι σχεδόν ισοϋψείς διορισμοί για τους κλάδους με υπεραριθμίες. Όποτε έχουμε μια σχεδόν παρόμοια κατάσταση σε συνδυασμό με τον τρόπο δημιουργικής λογιστικής με τον οποίο υπολογίζει τα κενά α φάσης τελευταία το υπουργείο, προσπαθώντας να υπολογίσει και μερικές μελλοντικές άδειες, παρότι μετράει κενά σε ακατάλληλο χρόνο για κάτι τέτοιο. Ακόμα οι μηδενικοί διορισμοί σε συγκεκριμένες περιοχές και η μονόπλευρη τάση μεταθέσεων, αποσπάσεων από νότο προς βορρά δημιουργούν αδιαπραγμάτευτα κενά Α φάσης σε Αττική, νότια Ελλάδα, νησιά και Κρήτη, σχεδόν ανεπηρέαστα από το φαινόμενο των υπεράριθμων. Κοντά στα περσινά νούμερα θα περιμέναμε λοιπόν την Α φάση γενικής δασκάλων, αλλά σχεδόν αποκλειστικά στις παραπάνω περιοχές, στις υπόλοιπες λίγα πράγματα από άδειες μόνο.
Τέλος να τονίσουμε προς όλους τους ανθρώπους που μπαίνουν στον κόπο να διαβάζουν e-wall ότι εδώ δεν κάνουμε ποτέ clickbait. Εδώ μιλάμε με στοιχεία και αναλύουμε με επιχειρήματα για αυτό και έχουν ειπωθεί εδώ μέσα τόσα που είδαμε αργότερα να γίνονται πραγματικότητα. Κλείνουμε όπως πάντα λέγοντας ότι μόνο η επαγρύπνηση, η πίεση και ο αγώνας διαρκείας εκπαιδευτικών και γονέων μαζί, αλλάζουν τα πράγματα προς το καλύτερο και όλα ανατρέπονται σε μια στιγμή. Μόνο έτσι όμως. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος.