Κινητό τηλέφωνο με ειδοποίηση

ΚΥΣΔΕ 13/5/2025: Υπεραριθμίες Ρεκόρ και Εκπαιδευτικοί σε Ομηρία – Το Χάος της Νομοθεσίας και η Αναγκαιότητα Μεταρρυθμίσεων

Ενημερωτικό του αιρετού στο  ΚΥΣΔΕ

                Θοδωρή Κατσωνόπουλου

Σχετικά με τη συνεδρίαση του ΚΥΣΔΕ (Τρίτη 13 Μαΐου 2025)

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Σας ενημερώνω ότι το ΚΥΣΔΕ συνεδρίασε την Τρίτη 13 Μαΐου, εξετάζοντας τα παρακάτω θέματα:

(1)Αιτήσεις ανάκλησης και ενστάσεις εκπαιδευτικών επί των μεταθέσεων έτους 2025 και πιο συγκεκριμένα:

(α) Δύο (2) αιτήσεις ανάκλησης μετάθεσης εκπαιδευτικών Δ.Ε. – Μουσικής (κλάδου ΤΕ16, ειδίκευση κλασική κιθάρα) και Γενικής Παιδείας (κλάδου ΠΕ03) – σε Μουσικά Σχολεία έτους 2025, οι οποίοι μετατέθηκαν με την αριθμ. 31593/Ε2/20-03-2025 Υπουργική Απόφαση.

Στις αιτήσεις τους οι εκπαιδευτικοί επικαλούνταν σοβαρούς λόγους υγείας, όπως και σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

Κατά πλειοψηφία, το ΚΥΣΔΕ απεφάνθη αρνητικά, λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στην  υπ. αριθμ. 121294/Ε2/15-10-2024 εγκύκλιο των μεταθέσεων ότι δεν προβλέπεται ανάκληση μετάθεσης. Διαφοροποιήθηκα και έθεσα για άλλη μια φορά την αναγκαιότητα να λαμβάνονται αποφάσεις, κρίνοντας κατά περίπτωση τη σοβαρότητα των λόγων που επικαλούνται οι εκπαιδευτικοί στις αιτήσεις τους.

(β) Οκτώ (8) ενστάσεις – αιτήσεις επανεξέτασης εκπαιδευτικών Γενικής Παιδείας (κλάδων ΠΕ04.01, 3 ΠΕ86, ΠΕ03, ΠΕ07, ΠΕ02, ΠΕ11) αναφορικά με τις μεταθέσεις σε Μουσικά Σχολεία έτους 2025.

Το Συμβούλιο απεφάνθη αρνητικά, λαμβάνοντας υπόψη το ισχύον δαιδαλώδες νομοθετικό πλαίσιο που ορίζει τα ακόλουθα:

Οι μεταθέσεις (και αποσπάσεις) εκπ/κών Δ.Ε. σε Μουσικά Σχολεία πραγματοποιούνται σύμφωνα με την περ. Ι’ του άρθρου 16 του ν. 1824/88 (Α ́296), όπως τροποποιήθηκε από την παρ. 9 του άρθρου 9 του ν. 3391/2005 (Α ́240) και το άρθρο 53 του ν. 4653/2020 (Α ́12), το π.δ. 50/96 (Α ́45) όπως τροποποιήθηκε από την περ. Β  ́του άρθρου 8 του π.δ. 100/97 (Α ́94), την περ. Β ́ του άρθρου 8 του π.δ. 100/97 (Α ́94) όπως αυτό μερικώς αντικαταστάθηκε από την παρ.3 του άρθρου 205 του ν. 4610/2019 (Α ́70), το άρθρο 53 του ν. 4653/2020 (Α ́12) που προστέθηκε στην παράγραφο 4 της 3345/2.9.1988 Υ.Α., η οποία κυρώθηκε με την περίπτωση Ι ́ της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 1824/1988 (Α ́296), όπως αυτή αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 205 του ν. 4610/2019 (Α ́70) και το άρθρο 60 του ν.4692/2020 (Α ́111) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, καθώς και το άρθρο 62 του ν. 4589/2019 (A ́13), όπως ισχύει.

Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας η αποδεδειγμένη σχέση με τη μουσική και τις τέχνες για τους εκπ/κούς γενικών ειδικοτήτων έχει απαλειφθεί και δε λαμβάνεται επομένως υπόψη ως απαραίτητη προϋπόθεση αλλά ως συνεκτιμώμενο προσόν (άρθρο 9, παρ. 9 του ν. 3391/2005 (Α ́240) & άρθρο 53 του ν. 4653/2020 (Α ́12), ενώ η Επιστημονική Επιτροπή Μουσικής παιδείας εισηγείται μόνο για τους εκπ/κούς μουσικής παιδείας. Επίσης στα Μουσικά σχολεία δεν προβλέπεται μοριοδότηση και οικογενειακοί, προσωπικοί, οικονομικοί λόγοι καθώς και λόγοι υγείας, εντοπιότητας και συνυπηρέτησης δεν αποτελούν κριτήρια μετάθεσης (και απόσπασης) σε αυτά.

Είναι πλέον καιρός όλο το ως άνω αναγραφόμενο δαιδαλώδες πλαίσιο που διέπει τις υπηρεσιακές μεταβολές στα Μουσικά Σχολεία να αλλάξει!                                                                    Είναι πλέον καιρός να σταματήσει το καθεστώς αδιαφάνειας!

(γ) Τρεις (3) ενστάσεις εκπαιδευτικών, κλάδων ΠΕ79.01 και δύο (2) ΠΕ02, επί των μεταθέσεων σε Καλλιτεχνικά Σχολεία.

Όπως και για τις ενστάσεις των εκπαιδευτικών επί των αιτήσεων μετάθεσης τους σε Μουσικά Σχολεία, το Συμβούλιο απεφάνθη αρνητικά.

Δεν νομιμοποίησα δια της ψήφου και της συμμετοχής μου το διαφορετικό καθεστώς που ισχύει για τις μεταθέσεις (και αποσπάσεις) εκπαιδευτικών σε Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία σε σχέση με τις γενικές μεταθέσεις. Καθίσταται πλέον επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση των θεμάτων που αφορούν τις υπηρεσιακές μεταβολές στα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία.

Παιδαγωγική & Διδακτική Επάρκεια (ΠΔΕ) / Οι 5 αποδεκτοί τρόποι απόκτησής!!

(δ) Μία (1) ένσταση εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ02, επί των μεταθέσεων σε Πειραματικά Σχολεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και άλλη μία (1) αίτηση εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ06, με την οποία ζητούσε να εξεταστεί/τροποποιηθεί η αίτηση μετάθεσής.

 

Η ένσταση της εκπαιδευτικού, κλάδου ΠΕ02, ικανοποιήθηκε και μετατίθεται στο Διαπολιτισμικό Σχολείο της πρώτης της επιλογής, ενώ παράλληλα δεν έγινε ανάκληση μετάθεσης – και ορθά –  της συναδέλφου. Η δεύτερη αίτηση δεν έγινε δεκτή.

 

(2)Η ένσταση επί μη μετάταξης εκπαιδευτικού κλάδου ΠΕ79.01 σε Μουσικό Σχολείο, λαμβάνοντας υπόψη την εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής Μουσικής Παιδείας.

 

Το ΚΥΣΔΕ απέρριψε εκ νέου την ένσταση του εκπαιδευτικού, λαμβάνοντας υπόψη και την εισήγηση της Επιστημονικής Επιτροπής Μουσικής Παιδείας.

 

Με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, για την οποία κατέθεσα την άποψή μου, αναφέρθηκα γενικότερα στη διαχρονική διαχείριση των θεμάτων υπηρεσιακών μεταβολών των εκπαιδευτικών Μουσικής Παιδείας των Μουσικών Σχολείων. Η αναφορά μου ήταν για συγκεκριμένες προβληματικές εισηγήσεις (κατ’ ουσία αποφάσεις) της ΕΕΜΠ. Για λάθη επί λαθών που διορθώνονται μετά από ενστάσεις επί ενστάσεων, ελέγχους και άλλες διαδικασίες. Για αποφάσεις που λαμβάνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, με διαφορετικά κριτήρια κάθε φορά. Για αποφάσεις που αδικούν, ζημιώνουν και εν τέλει επιβαρύνουν ψυχικά και οικονομικά τους ωφελούμενους εκπαιδευτικούς.

Η μοριοδότηση των σχολείων Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης – Δυσπρόσιτα (κατηγορίες Ι, ΙΑ, ΙΒ και ΙΓ) καταστήματα κράτησης κ.α

Μπορεί να μην έχω το γνωστικό, επιστημονικό υπόβαθρο και «ανάστημα» για να κρίνω τις προτάσεις της ΕΕΜΠ αναφορικά με εξειδικευμένα θέματα των εκπαιδευτικών Μουσικής Παιδείας και των Μουσικών Σχολείων, για τον λόγο αυτό λαμβάνω υπόψη και σέβομαι όσα εισηγούνται τα μέλη της Επιτροπής, όμως για θέματα υπηρεσιακών μεταβολών, όπου πολλές φορές επιβεβαιωμένα, η Επιτροπή έχει υποπέσει σε σφάλματα και αντιφάσεις, μπορώ να έχω άποψη, να κρίνω και να κατακρίνω!

 

Είναι απαράδεκτο και ψυχοφθόρο να αναγκάζονται εκπαιδευτικοί να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για να βρουν το δίκιο τους.

 

Η Υπουργός Παιδείας κα Ζαχαράκη οφείλει άμεσα να δώσει λύση, να υιοθετήσει τις προτάσεις και θέσεις του κλάδου και να ικανοποιήσει τα αιτήματα της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπαιδευτικών Μουσικής Παιδείας.

Ασαφές το πλαίσιο για την υποχρεωτική επιμόρφωση παιδαγωγικής επάρκειας νεοδιόριστων εκπαιδευτικών

Επιβάλλεται να υπάρξει ξεκάθαρη μοριοδότηση και πίνακας κατάταξης, όπως ισχύει για τους/τις υπόλοιπους/ες εκπαιδευτικούς.

 

  • Για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια για πρακτικές μικροεξυπηρετήσεων και πελατειακών συνδιαλλαγών.
  • Για να ισχύσει η αρχή της ισότητας την οποία καθιερώνει το άρθρο 4, παρ. 1 του Συντάγματος, για την ομοιόμορφη μεταχείριση των προσώπων που τελούν κάτω από τις ίδιες συνθήκες, καθώς ενώ όλοι οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί μπορούν να υπολογίσουν με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο τα μόριά τους και τη θέση τους σε ανάλογη λίστα ονομάτων, στη περίπτωση των εκπαιδευτικών των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων αυτή είναι μία παντελώς ανύπαρκτη δυνατότητα.
  • Για να σταματήσει η άνιση μεταχείριση που υφίστανται οι εκπαιδευτικοί των μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ – ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΜΕ!!

Απαιτούμε Διαφάνεια και Δικαιοσύνη σε κάθε επίπεδο! Απαιτούμε Διαφάνεια και Δικαιοσύνη παντού!

Ρεκόρ υπεραριθμιών!!!

Ο αριθμός των υπεράριθμων εκπαιδευτικών εκτοξεύτηκε τη φετινή χρονιά. Τριακόσιοι (300) εκπαιδευτικοί κρίθηκαν υπεράριθμοι μόνο στη ΔΔΕ Γ΄ Αθήνας σε Γενική και ΕΑΕ, αριθμός που ξεπέρασε ακόμα και εκείνον του 2103, όταν είχαμε την αύξηση του διδακτικού μας ωραρίου κατά 2 ώρες!!!

Βασικές αιτίες, οι εφαρμοζόμενες πολιτικές του «εξορθολογισμού» των εκπαιδευτικών αναγκών και της εξοικονόμησης πόρων με τις συγχωνεύσεις, τα πολυπληθή τμήματα των 27+ μαθητών/τριών και η μετατροπή σχολείων σε Ωνάσεια, Πρότυπα και Πειραματικά.

Είναι προφανές ότι πρέπει να επικαιροποιηθεί και να απλοποιηθεί το πλαίσιο που αφορά στις τοποθετήσεις και γενικότερα τις υπηρεσιακές μεταβολές εκπαιδευτικών. Το πρόβλημα με τις οργανικές θέσεις και τις υπεραριθμίες καθιστά πλέον δύσκολη και τη δυνατότητα κινητικότητας των εκπαιδευτικών. Με τις πολιτικές που εφαρμόζονται, εκτός απ’ το ότι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα είναι στη διάθεση των ΠΥΣΔΕ, πολλοί θα είναι αυτοί που θα παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε περιοχές μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Τα ζητήματα αυτά επιβάλλουν την εγρήγορσή μας, την κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων στη πολιτική ηγεσία με βάση και τις ψηφισμένες θέσεις του κλάδου και την ενσωμάτωση τους σε επικείμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Κατσωνόπουλος Θοδωρής

Αιρετό μέλος του ΚΥΣΔΕ

 

Μετατάξεις εκπαιδευτικών 2026: Βγήκε η απόφαση – 30 εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΒΠ αλλάζουν κλάδο ή περιοχή

Μετατάξεις εκπαιδευτικών 2026: Βγήκε η απόφαση – 30 εκπαιδευτικοί και μέλη ΕΒΠ αλλάζουν κλάδο ή περιοχή

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος Γ’ 4094/18.08.2026) η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για τις μετατάξεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ...
ΣτΕ: Οριστικό «όχι» στην επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο – Τι έκρινε η Ολομέλεια

ΣτΕ: Οριστικό «όχι» στην επαναφορά 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο – Τι έκρινε η Ολομέλεια

Τέλος στη δικαστική διεκδίκηση για την επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας στους δημοσίους υπαλλήλους βάζει η ...
Σχολικές εκδρομές: Όλα όσα προβλέπει η νέα απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ – Οι 15 βασικές αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές

Σχολικές εκδρομές: Όλα όσα προβλέπει η νέα απόφαση του ΥΠΑΙΘΑ – Οι 15 βασικές αλλαγές που πρέπει να γνωρίζουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές

Νέο, αναλυτικό πλαίσιο για τις εκπαιδευτικές δράσεις εκτός σχολικής μονάδας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση θεσπίζει το Υπουργείο Παιδείας. Η απόφαση αφορά ...
Χέρια με ευρώ και χαρτονομίσματα

Μισθοί: Έρχεται νέα αύξηση για 500.000 εργαζόμενους – Ποιοι κερδίζουν έως 10% από τις τριετίες

Έρχεται νέα μισθολογική ενίσχυση από το 2027 – Στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός από τον Απρίλιο, με ανοιχτό το ...
Εκπαιδευτικοί και διόδια: Χωρίς απαλλαγή ή έκπτωση στις καθημερινές μετακινήσεις – Τι απαντά το Υπουργείο

Εκπαιδευτικοί και διόδια: Χωρίς απαλλαγή ή έκπτωση στις καθημερινές μετακινήσεις – Τι απαντά το Υπουργείο

Χωρίς ειδική απαλλαγή από τα διόδια παραμένουν οι εκπαιδευτικοί που μετακινούνται καθημερινά για την εργασία τους, ενώ δεν προβλέπεται αυτόματη ...
Vouchers 2026-2027: 158.009 παιδιά και ΑμεΑ εξασφάλισαν θέση σε Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ

Vouchers 2026-2027: 158.009 παιδιά και ΑμεΑ εξασφάλισαν θέση σε Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ

Παιδικοί σταθμοί και ΚΔΑΠ: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα για τα vouchers 2026-2027 Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα της Δράσης «Προώθηση και ...
Πανεπιστήμιο Πατρών: Νέα χρηματοδότηση 2,33 εκατ. ευρώ για υποδομές, εργαστήρια και πυρασφάλεια

Πανεπιστήμιο Πατρών: Νέα χρηματοδότηση 2,33 εκατ. ευρώ για υποδομές, εργαστήρια και πυρασφάλεια

Νέα χρηματοδότηση ύψους 2,33 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό υποδομών του Πανεπιστημίου Πατρών δρομολογεί το Υπουργείο Παιδείας, ...
Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία: Νέες αποφάσεις για ανακλήσεις και τοποθετήσεις εκπαιδευτικών

Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία: Νέες αποφάσεις για ανακλήσεις και τοποθετήσεις εκπαιδευτικών

Αποφάσεις ανάκλησης και τοποθέτησης εκπαιδευτικών σε Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία Η απόφαση για την ανάκληση τοποθέτησης εκπαιδευτικών με διετή θητεία ...
ΣΑΕΚ ΔΥΠΑ: Ξεκινούν στις 20 Αυγούστου οι εγγραφές των επιτυχόντων από το Παράλληλο Μηχανογραφικό

ΣΑΕΚ ΔΥΠΑ: Ξεκινούν στις 20 Αυγούστου οι εγγραφές των επιτυχόντων από το Παράλληλο Μηχανογραφικό

Εναρξη εγγραφών επιτυχόντων από το Παράλληλο Μηχανογραφικό στις 30 Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ) της ΔΥΠΑ για το εκπαιδευτικό έτος ...
Μετατάξεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΕΠ ΕΒΠ

Μετατάξεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ΕΕΠ ΕΒΠ

Μετατάξεις εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μελών Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ) σε κλάδους Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ). Από το ...
ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ

Μισθοί εκπαιδευτικών: Πόσα καθαρά μπορεί να κερδίσουν από το 2027 – Τα ποσά ανά σενάριο

Νέα αύξηση στους βασικούς μισθούς των εκπαιδευτικών αναμένεται από το 2027, καθώς η πορεία του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει και το ...
Σχολεία 2026-2027: Οι 10 μεγάλες αλλαγές από τον Σεπτέμβριο – Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί

Σχολεία 2026-2027: Οι 10 μεγάλες αλλαγές από τον Σεπτέμβριο – Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και εκπαιδευτικοί

Η νέα σχολική χρονιά φέρνει αλλαγές σε εκδρομές, σχολικές μονάδες, Ωνάσεια Σχολεία, Ειδική Αγωγή και στελέχωση. Τι πρέπει να γνωρίζουν ...
Κύλιση στην κορυφή