nijwam swargiary FPNnKfjcbNU unsplash E-wall

ΚΔΑΠ «φάντασμα» στην Κομοτηνή: Πώς στήθηκε η μπίζνα με τα εικονικά vouchers

Δημόσιο χρήμα για ανύπαρκτους μαθητές – Στο μικροσκόπιο κύκλωμα που φέρεται να άρπαξε πάνω από 450.000 ευρώ από δομές δημιουργικής απασχόλησης

Μια ιδιαίτερα σοβαρή υπόθεση οικονομικής απάτης στον χώρο της εκπαίδευσης και της κοινωνικής πολιτικής έρχεται στο φως στην,  αποκαλύπτοντας τον τρόπο με τον οποίο ένα Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών λειτουργούσε επί χρόνια ως «δομή-βιτρίνα» για την είσπραξη κρατικών επιδοτήσεων μέσω vouchers.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας των αρχών, το κύκλωμα φέρεται να αποκόμισε περισσότερα από 451.000 ευρώ μέσα σε μια τριετία, αξιοποιώντας εικονικές εγγραφές παιδιών και δηλώνοντας πλασματικές παρουσίες μαθητών σε ΚΔΑΠ της περιοχής. Η υπόθεση προκαλεί σοβαρά ερωτήματα όχι μόνο για τη λειτουργία της συγκεκριμένης δομής, αλλά και για τους μηχανισμούς ελέγχου που αποδείχθηκαν διάτρητοι.

Ως βασικός οργανωτής της υπόθεσης εμφανίζεται 60χρονος Ρομά από γνωστή οικογένεια της Λάρισας, ο οποίος συνελήφθη μαζί με τη διευθύντρια της δομής και δύο εκπαιδευτικούς που εργάζονταν στο ΚΔΑΠ. Οι διωκτικές αρχές εκτιμούν ότι η οργάνωση είχε στήσει ένα πλήρες σύστημα παράνομης άντλησης δημόσιων πόρων, δηλώνοντας τον μέγιστο αριθμό ωφελούμενων παιδιών — έως και 178 μαθητές — ενώ στην πραγματικότητα οι συμμετοχές ήταν ελάχιστες.

Η μέθοδος ήταν απλή αλλά εξαιρετικά προσοδοφόρα: εικονικές εγγραφές, πλασματικά παρουσιολόγια και αξιοποίηση των vouchers που προορίζονταν για παιδιά οικογενειών με κοινωνικές και οικονομικές ανάγκες. Έτσι, χρήματα που θα έπρεπε να στηρίζουν ουσιαστικά εκπαιδευτικά και δημιουργικά προγράμματα κατέληγαν, σύμφωνα με την έρευνα, σε ένα καλά οργανωμένο κύκλωμα εξαπάτησης.

Η συγκεκριμένη υπόθεση αναδεικνύει για ακόμη μία φορά τις παθογένειες ενός συστήματος όπου η εμπορευματοποίηση κοινωνικών δομών, η υποστελέχωση ελεγκτικών μηχανισμών και η απουσία ουσιαστικής εποπτείας δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για καταχρήσεις. Τα vouchers, που θεσπίστηκαν για να στηρίξουν παιδιά και οικογένειες, μετατράπηκαν σε εργαλείο παράνομου πλουτισμού εις βάρος της κοινωνίας και της δημόσιας εμπιστοσύνης.

Την ίδια στιγμή, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στον χώρο της δημιουργικής απασχόλησης επισημαίνουν ότι τέτοιες πρακτικές δυσφημούν συνολικά τον θεσμό των ΚΔΑΠ και απαξιώνουν το έργο εκατοντάδων δομών που λειτουργούν με συνέπεια και πραγματική παιδαγωγική προσφορά.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ οι αρχές εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλες δομές σε διαφορετικές περιοχές της χώρας που ακολούθησαν αντίστοιχες πρακτικές με εικονικές εγγραφές και παράνομες επιδοτήσεις.

Εγχειρίδιο: «Ενσωματώνοντας την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση»

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

trending:

Κύλιση στην κορυφή