ΟΔΗΓΙΕΣ E-wall

Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.: 40 θέσεις εντεταλμένων διδασκόντων για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027

Η απόφαση της Υπουργού Παιδείας – Έως 400 ανθρωπομήνες η δυνατότητα απασχόλησης έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού

Σαράντα (40) θέσεις έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού, σε θέσεις εντεταλμένων διδασκόντων, κατανέμονται στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. για το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027, σύμφωνα με απόφαση της Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφίας Ζαχαράκη.

Η απόφαση αφορά την κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και βασίζεται, μεταξύ άλλων, στις διατάξεις του άρθρου 39 του Ν.4186/2013 και του άρθρου 173 του Ν.4957/2022.

40 θέσεις εντεταλμένων διδασκόντων

Με την απόφαση εγκρίνεται η κατανομή 40 θέσεων έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Ιδρύματος κατά το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027.

Η απόφαση, ωστόσο, δεν καθορίζει σε αυτό το στάδιο τις ειδικότητες και τα γνωστικά αντικείμενα των 40 θέσεων.

Όπως ρητά αναφέρεται:

«Η επιμέρους κατανομή των θέσεων θα γίνει με απόφαση των αρμόδιων οργάνων του Ιδρύματος.»

Αυτό σημαίνει ότι το επόμενο βήμα είναι η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. να καθορίσει πώς θα κατανεμηθούν οι 40 θέσεις ανά γνωστικό αντικείμενο και, στη συνέχεια, να προχωρήσει στις απαιτούμενες διαδικασίες για την πρόσληψη των διδασκόντων.

Δυνατότητα έως 400 ανθρωπομήνες

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρόβλεψη για την απασχόληση συμβασιούχων πέραν του αριθμού των 40 θέσεων.

Η απόφαση προβλέπει ότι επιτρέπεται, καθ’ υπέρβαση των 40 θέσεων, η πρόσληψη συμβασιούχων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, με συνολικό περιορισμό χρόνου που αντιστοιχεί σε:

400 ανθρωπομήνες

Ο υπολογισμός είναι:

40 θέσεις × 10 μήνες = 400 ανθρωπομήνες.

Ωστόσο, η δυνατότητα αυτή δεν σημαίνει ότι θα προσληφθούν υποχρεωτικά 40 άτομα για δέκα μήνες.

Το συνολικό όριο των 400 ανθρωπομηνών μπορεί να αξιοποιηθεί διαφορετικά, ανάλογα με τις ανάγκες και τον τρόπο απασχόλησης που θα επιλεγεί από το Ίδρυμα.

Ποιο είναι το όριο στις αποδοχές;

Η απόφαση θέτει και συγκεκριμένο δημοσιονομικό περιορισμό.

Οι συμβασιούχοι μπορούν να προσληφθούν με μισθολογική αντιστοιχία χαμηλότερη από τη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή ή με μερική απασχόληση, υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική ετήσια δαπάνη δεν θα ξεπεράσει τη δαπάνη που αντιστοιχεί σε 40 συμβασιούχους Επίκουρους Καθηγητές.

Με άλλα λόγια, υπάρχει ένα συνολικό οικονομικό «ταβάνι» για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων θέσεων.

Δεν πρόκειται για προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται εδώ, καθώς η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Πρόκειται για θέσεις εντεταλμένων διδασκόντων στην Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., δηλαδή για προσωπικό που θα καλύψει εκπαιδευτικές ανάγκες του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος.

Επομένως, δεν πρέπει να συγχέεται η συγκεκριμένη διαδικασία με τις προσλήψεις αναπληρωτών που πραγματοποιούνται μέσω των πινάκων ΑΣΕΠ και του ΟΠΣΥΔ.

Τι πρέπει να περιμένουν οι ενδιαφερόμενοι;

Το σημαντικότερο πλέον είναι η επόμενη απόφαση της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.

Εκεί θα πρέπει να καθοριστεί η επιμέρους κατανομή των 40 θέσεων, δηλαδή:

  • τα γνωστικά αντικείμενα,
  • οι απαιτούμενες ακαδημαϊκές qualifications,
  • οι προϋποθέσεις συμμετοχής,
  • η διαδικασία υποβολής αιτήσεων,
  • τα δικαιολογητικά,
  • τα κριτήρια επιλογής,
  • καθώς και η διάρκεια και το καθεστώς απασχόλησης.

Επομένως, η σημερινή απόφαση δεν αποτελεί ακόμη πρόσκληση υποβολής αιτήσεων.

Αποτελεί την έγκριση και κατανομή των θέσεων προς την Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε., η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να προχωρήσει στην επιμέρους διαδικασία.

ΑΣΕΠ: Βγήκαν οι προσωρινοί πίνακες 1ΓΕ/2026 και 2ΓΕ/2026 – Πότε ξεκινούν οι ενστάσεις

Μόλις η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. καθορίσει τα γνωστικά αντικείμενα και δημοσιεύσει τις σχετικές προσκλήσεις, θα γίνει γνωστό ποιοι υποψήφιοι μπορούν να διεκδικήσουν τις 40 θέσεις.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

trending:

Κύλιση στην κορυφή