panic buton

Σοκ! Ελλάδα 2023: Πόσα σχολεία είναι ακόμη γεμάτα καρκινογόνο αμίαντο;

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Θα ακουστεί απίστευτο στους περισσότερους, αλλά 50χρόνια μετά την κατάργηση της χρήσης αμίαντου στις κατασκευές, στην Ελλάδα του 2023, ακόμη βάζουμε τα ίδια μας τα παιδιά σε σχολεία φτιαγμένα από το πιστοποιημένα καρκινογόνο οικοδομικό υλικό. Η αλήθεια είναι ότι και εμείς δεν το φανταζόμασταν.

Ασχοληθήκαμε με το θέμα με αφορμή την ερώτηση στη βουλή που αφορά το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου, για το οποίο όπως αναφέρεται υπάρχει ανησυχία για το ότι περιέχει ποσότητες αμίαντου. Σκεφτείτε ότι μιλάμε για ένα σχολείο ακριβώς πάνω από τα διυλιστήρια.  Βήμα βήμα / Δωρεάν εργαλεία: Δημιουργία βίντεο για το τέλος της σχολικής χρονιάς!

Δηλαδή δεν φτάνει που δάσκαλοι και μαθητές κυριολεκτικά δεν μπορούν να αναπνεύσουν λόγω των γειτονικών πετρελαίων, ενδέχεται να είναι και ανάμεσα σε τοίχους από αμίαντο; Συγγνώμη αλλά αν ισχύουν αυτά πράγματι, αυτό που έχει φτιάξει η πολιτεία εκεί είναι σχολική στέγη ή παγίδα θανάτου;

Διαβάστε τη σχετική ερώτηση:

kke 2

 

 

Αλλά από ότι φαίνεται δεν είναι “μεμονωμένο περιστατικό”. Σύμφωνα με το πανελλήνιο κέντρο οικολογικών ερευνών, 800 σχολεία είχαν αίθουσες με πλάκες αμιάντου κατά την έρευνα που πραγματοποίησε το 2019! Δε χρειάζεται να σχολιάσουμε τίποτα παρά μόνο το ότι η χώρα αυτή δε σκοτώνει μόνο ακαριαία τα παιδία της μέσα σε τρένα, αλλά και σιγά σιγά μέσα στα σχολεία! Ακόμη να πούμε πως φυσικά είναι παντελώς παράνομη κάθε χρήση του συγκεκριμένου υλικού, υπάρχουν δεκάδες σημεία της νομοθεσίας, κοινοτικές οδηγίες κτλ.

Για το τραγικό έγκλημα στα Τέμπη με τα τρένα κάποιοι είπαν ότι δεν ήξεραν, ότι στεναχωρήθηκαν, ότι δε θα το επιτρέψουν ξανά και άλλα τέτοια όμορφα.. Τώρα για τα σχολεία ξέρουν…Θα κάνουν κάτι;

αμιαντος 2 768x336 1

Τέλος παραθέτουμε στοιχεία από το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών σχετικά με την επικινδυνότητα του αμίαντου:

Τι είναι ο Αμίαντος και η εξελικτική του πορεία

Εδώ και καιρό ο αμίαντος απασχολεί έντονα την επιστημονική και ιατρική κοινότητα η οποία αποδεικνύει συνέχεια, ότι ο αμίαντος αποτελεί μια σοβαρή απειλή για την ανθρώπινη υγεία. Πολλές είναι πλέον οι δημοσιεύσεις που εξηγούν το: Τι είναι ο αμίαντος;

Δημοφιλή!!  Πρόγραμμα ΕΕΤΑΑ - Εντός της εβδομάδας αναμένεται η έναρξη των αιτήσεων / αιτήσεις με βάση το ΑΦΜ του δικαιούχου

Ορισμένα ινώδη φυσικά ορυκτά (διακρίνονται στους Οφειτικους – χρυσότιλος και στους Αμφιβολιτικους), των οποίων οι ίνες διαχωρίζονται σε λεπτά, ανθεκτικά νήματα. Από άποψη χημείας ο αμίαντος αναφέρεται ως « Ένυδρα πυριτικά άλατα του μαγνησίου που μπορεί να περιέχουν και ασβέστιο, σίδηρο ή νάτριο». Τα γνωστά είδη του αμιάντου που υπάρχουν είναι ο ακτινόλιθος, αμοσίτης («καφέ» αμίαντος), ανθοφυλλίτης·, χρυσότιλος («λευκός» αμίαντος), κροκιδόλιθος («μπλε» αμίαντος) τρεμολίτης. Χάρη στις φυσικές ιδιότητες, που διαθέτει, το υλικό αυτό είναι ελαστικό, ανθεκτικό στα οξέα, στις μεγάλες θερμοκρασίες και τριβή και δεν είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.

Τα διάφορα είδη του, έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως (ειδικά κατά την διάρκεια της δεκαετίας του ΄80) σε πολλούς κλάδους. Στα φρένα και στους δίσκους των αυτοκινήτων, στους φούρνους και στις σόμπες, ως σωλήνες στην αποχέτευση, στα πιστολάκια για μαλλιά, τα πλαστικά πλακάκια ως άριστοι μονωτές, ακόμα και για την ενίσχυση τσιμέντου και άλλων υλικών που χρησιμοποιούνται ως οικοδομικό υλικό.

Παρόλο που η χρήση του είναι πλέον πολύ περιορισμένη, εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες λιγότερο επικίνδυνες εναλλακτικές επιλογές, ο αμίαντος εξακολουθεί να βρίσκεται σε ορισμένα παλαιά κτηρια ως μονωτικό υλικό, σε τακάκια φρένων σε σωληνώσεις των καυστήρων. Ωστόσο, η παρουσία του συνεχίζει να προκαλεί τεράστια ανησυχία διότι πρόκειται για εξαιρετικά επικίνδυνη ουσία (έχει ταξινομηθεί ως καρκινογόνο κατηγορίας 1Α στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1272/2008για την ταξινόμηση, τη συσκευασία και την επισήμανση των χημικών ουσιών). Ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας ότι ο αμίαντος είναι επικίνδυνος μόνο εάν κατακερματιστεί και οι ίνες του απελευθερωθούν στον αέρα, ως σκόνη αμιάντου. Με άλλα λόγια ο αμίαντος δεν προκαλεί βλάβη σε κανέναν, εάν δεν υποστεί καμία επέμβαση. Είναι επικίνδυνος μόνο σε περίπτωση κοπής, διάτρησης ή φθοράς του με κάποιον τρόπο. Τα πλέον επικίνδυνα είδη αμιάντου είναι ο κροκιδόλιθος και ο αμοσίτης που παρουσιάζουν τους υψηλότερους κινδύνους για την υγεία σε περίπτωση εισπνοής των ινών τους. Ο κρίσιμος παράγοντας είναι το μέγεθος των ινών, οι οποίες πρέπει να είναι πολύ μικρές για να εισπνέονται, αλλά και υπερβολικά μεγάλες για να εκπνέονται. Γι’ αυτό τον λόγο, οι ίνες κροκιδόλιθου και αμοσίτη είναι εν γένει οι πλέον επικίνδυνες. Ο κροκιδόλιθος καταργήθηκε σταδιακά από τη δεκαετία του 1970. Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν μεγάλες ποσότητες σε παλαιές κατασκευές.

Δημοφιλή!!  Η Κύπρος αλλάζει πίστα: Σύνδεση Αξιολόγησης με απολύσεις - Για όσους πιστεύουν ότι θα αξιολογηθούν και όλα θα πάνε καλά

Οι ασθένειες εξαιτίας του αμίαντου εκδηλώνονται σε περίπτωση εισπνοής των ινών και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες (μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται και αφού σταματήσει η έκθεση στον αμίαντο). Κυρίως υποφέρουν τα άτομα που εργάζονται, ή εργάζονταν στον παρελθόν, και είχαν επαφή τακτικά με αμίαντο. Η επικινδυνότητα του αμιάντου για την υγεία βρίσκεται στην εισπνεόμενη ποσότητα ινών για μεγάλο χρονικό διάστημα, διαφορετικά η άμεση και πρώτη επαφή με τον αμίαντο δεν προκαλεί εμφανή σημεία ασθένειας. Για αυτό το λόγο τα άτομα τα οποία εργάζονται καθημερινά με τον αμίαντο και εκτίθενται σ’ αυτόν συνεχώς μπορούν να υποστούν σοβαρές βλάβες στην υγεία τους. Και μάλιστα, υποστηρίζεται ότι χρειάζονται από 10 έως 40 χρόνια για να εκδηλώσει κάποιος την ασθένεια μετά από την έκθεσή του στον αμίαντο. Ανακύκλωση / Ήρθε η ώρα να διδάξουμε τα παιδιά μας τον τρόπο που θα σώσουν τον πλανήτη μας!!

Συγκριμένα, οι κυριότερες ασθένειες που προκαλεί ο αμίαντος είναι:

Αμιαντίαση: μετά από τη μακροχρόνια έκθεση, στον αμίαντο προκαλεί μόνιμες αναπηρίες και ανεπάρκειες της αναπνευστικής λειτουργίας για τις οποίες χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική αντιμετώπιση. Οι ίνες του αμιάντου προκαλούν σοβαρή εκφυλιστική και προοδευτική ασθένεια των πνευμόνων που τους καταστρέφει σταδιακά. Η αμιάντωση είναι μη αναστρέψιμο έγκαυμα του πνεύμονα που προκαλεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα

  1. Καρκίνος του πνεύμονα: Στους καπνιστές οι οποίοι εκτίθενται και στον αμίαντο η συχνότητα του καρκίνου του πνεύμονα αυξάνεται δραματικά. Άλλα και στους μη καπνιστές ο αμίαντος είναι μια από τις κυριότερες αιτίες που προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα.
  2. Μεσοθηλίωμα: δύσκολα θεραπεύσιμο, ένα σπάνιο και πολύ επικίνδυνα επιθετικό είδος καρκίνου το οποίο εμφανίζεται στους ιστούς της μεμβράνης που καλύπτει όλο το εσωτερικό του θώρακα και της κοιλιακής κοιλότητας. Από την ασθένεια κινδυνεύουν και τα άτομα που έχουν υποβληθεί για διάφορους λόγους στον αμίαντο.

Το ΠΔ για τον κανονισμό πυροπροστασίας οδηγεί σε σπάσιμο τμημάτων – Οι προϋποθέσεις για τον αριθμό μαθητών ανά αίθουσα

Avatar photo

E-wall News

Κύλιση προς τα επάνω