Το ΠΔ για τον κανονισμό πυροπροστασίας οδηγεί σε σπάσιμο τμημάτων – Οι προϋποθέσεις για τον αριθμό μαθητών ανά αίθουσα
Είναι νόμιμο τα ελληνικά σχολικά κτίρια να φιλοξενούν 25αρια τμήματα;
Κάθε διεύθυνση εκπαίδευσης όπως ξέρουμε προχωρά τον σχεδιασμό/υπολογισμό των τμημάτων της νέας σχολικής χρονιάς λαμβάνοντας υπόψη την ισχύουσα νομοθεσία. Εν ολίγοις ανώτατο όριο μαθητών ανά τάξη είναι οι 25, βάσει νομοθεσίας. Συγκεκριμένα: για τα Νηπιαγωγεία, μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα καθορίζεται σύμφωνα με τις προβλέψεις της παρ. 2 του άρθρου 6 του Π.Δ. 79/2017 (Α ́ 109), όπως αντικαταστάθηκε παρ. 1 & 2 του άρθρου 50 του ν. 4692/2020 (Α ́ 111) ως εξής: ” Ο μέγιστος αριθμός νηπίων-προνηπίων είναι είκοσι πέντε (25) ανά τμήμα. Για τα Δημοτικά, μέγιστος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, είναι σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 7 του Π.Δ. 79/2017 (Α ́ 109), όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 3 & 4 του άρθρου 50 του ν. 4692/2020 (Α ́ 111) επίσης 25.
Όμως εκτός από την παραπάνω νομοθεσία, υπάρχει και το Προεδρικό Διάταγμα υπ’ αριθμ. 41/2018, ΦΕΚ 80/Α/7-5-2018 με τίτλο: Κανονισμός Πυροπροστασίας Κτιρίων. Εκεί λοιπόν διαβάζουμε τις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται στα δημόσια κτίρια της χώρας για την ασφάλεια σχετικά με την περίπτωση πυρκαγιάς. Στο κεφάλαιο 5 λοιπόν υπάρχει ο πίνακας 3 στον οποίο αναγράφεται ο θεωρητικός πληθυσμός που πρέπει να υπάρχει σε κάθε δημόσιο χώρο. Εκεί υπάρχουν οι προβλέψεις και για τις σχολικές αίθουσες, όπου διαβάζουμε ότι προβλέπεται ένα άτομο ανά 2 τ.μ. δαπέδου και μάλιστα αφαιρουμένων των σταθερών επίπλων! Δείτε: (ΠΔ 41-2018 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΥΡΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΤΙΡΙΩΝ )
Δηλαδή για να τηρηθούν τα ανωτέρω, θεωρητικά απαιτείται για 25 μαθητές, σχολική αίθουσα άνω των 60 τ.μ. ! Επομένως σε περίπτωση που δεν υπάρχει τέτοιος χώρος σε κάποιο σχολείο, θα πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύση, μοιραία συνήθως μέσω της δημιουργίας μικρότερων τμημάτων.
Οι διευθυντές των σχολείων που ενημερώνονται για τη νομοθεσία αυτή, πολλές φορές απευθύνονται στις διευθύνσεις εκπαίδευσης δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν την ευθύνη της μη τήρησης όσων προβλέπονται στο συγκεκριμένο Προεδρικό Διάταγμα. Επειδή τα ζητήματα ασφαλείας οφείλουν να είναι για όλους προτεραιότητα και καλύτερα να τα θίγουμε πριν προκύψει κάποιο δυσάρεστο συμβάν και όχι κατόπιν, καλό θα είναι να τεθεί υπόψη όλων των εμπλεκομένων η παραπάνω νομοθεσία, ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της, κατά το σχεδιασμό των νέων σχολικών τμημάτων που γίνεται αυτή την περίοδο.
Ήδη σύλλογοι εκπαιδευτικών, όπως ο σύλλογος εκπαιδευτικών ανατολικής Αττικής “Κ. Σωτηρίου” που έχει αναδείξει εδώ και χρόνια το ζήτημα, απαιτούν την απαρέγκλιτη τήρηση του κανονισμού, με τις αρμόδιες διευθύνσεις εκπαίδευσης να ανταποκρίνονται θετικά. Το ίδιο ενδεχομένως πρέπει να γίνει σε όλες τις περιοχές της χώρας, έτσι ώστε να μην υπάρξει κανένα σχολικό τμήμα, όπου για οποιονδήποτε λόγο δεν θα τηρούνται τα όρια μαθητών. Ανάλογες ενέργειες δηλαδή, ίσως πρέπει να αναλάβουν και άλλα εκπαιδευτικά σωματεία, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της νομοθεσίας, πρωταρχικά για την ασφάλεια και τη ζωή των μαθητών, αλλά και για το συνολικό καλό της δημόσιας εκπαίδευσης που έχει ως πάγιο αίτημα τη μείωση των μαθητών ανά τμήμα.