ΤΑΞΗ 1

Τα πάντα για τις Μεταθέσεις του 2023 – Τips και Απαντήσεις σε συχνά Ερωτήματα

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Η διαδικασία για τις μεταθέσεις προκαλεί κάθε χρόνο πολλές ερωτήσεις και απορίες στις οποίες επιχειρούμε και φέτος να απαντήσουμε. Προσοχή, οι αιτήσεις υποβάλλονται από 16-10-2023 έως 31-10-2023 και ώρα 15:00, μέσω του Online Συστήματος Διαχείρισης Μητρώου Εκπαιδευτικών και Υποβολής Αιτήσεων Μεταθέσεων https://teachers.minedu.gov.gr.

Εισαγωγικά για τη διαδικασία των μεταθέσεων: Οι μεταθέσεις είναι μια συνάρτηση προσφοράς και ζήτησης. Το αν πάρει κάποιος μετάθεση εξαρτάται αποκλειστικά από την ύπαρξη οργανικών κενών στην περιοχή που ζητά και τα αιτήματα προς την περιοχή αυτή. Αν έχει 20 κενά η περιοχή και κάποιος είναι στους πρώτους 20 σε μόρια που τη ζητούν, τότε θα πάρει μετάθεση. Κανένας δεν μπορεί να πάρει μετάθεση με “βύσμα”, λόγω αυτής της διαδικασίας μοριοδότησης (τουλάχιστον τα τελευταία πάρα πολλά χρόνια). Αν κάποιος όμως πάρει μετάθεση σε περιοχή που δεν είναι στις πρώτες επιλογές του, θα πρέπει να υπηρετήσει ένα χρόνο σε αυτήν, ώστε να ξαναδικαιούται μετάθεση στην πραγματική περιοχή συμφερόντων του. Για τους νεοδιόριστους, σε περίπτωση που το σχολείο “οριστικής” τοποθέτησης δε σας ικανοποιεί μπορείτε μετά να ζητήσετε απόσπαση εντός ΠΥΣΠΕ τον Ιούνιο και να αλλάξετε, ενώ την επόμενη χρονιά μπορείτε να πάρετε κανονικά μετάθεση.

 Γενικά tips!

  • Όλοι οι νεοδιόριστοι 2023 και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται στη διάθεση, χωρίς οργανική θέση υποχρεούνται να υποβάλουν αίτηση οριστικής τοποθέτησης, εντός της προθεσμίας και να αποστείλουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά. Προσοχή, εάν κάποιος νεοδιόριστος δεν κάνει αίτηση οριστικής τοποθέτησης θα τοποθετηθεί από τη διεύθυνση εκπαίδευσης σε οργανικό κενό που θα έχει απομείνει άδειο(σε ότι περίσσεψε) και δεν θα έχει έτσι δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στα κενά.
  • Στις αιτήσεις βελτίωσης/οριστικής τοποθέτησης ΔΕΝ αναγράφονται προτιμήσεις συγκεκριμένων σχολείων, σε αυτή τη φάση, αυτό θα γίνει σε επόμενο χρόνο.
  • Τα δικαιολογητικά που αφορούν τη μοριοδότηση πρέπει να αποσταλούν άμεσα στα κεντρικά mail των διευθύνσεων εκπ/σης, με την υποβολή της αίτησης. Τα έγγραφα αυτά είναι: Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης (τελευταίου τριμήνου), Πιστοποιητικό Εντοπιότητας (τελευταίου τριμήνου), Βεβαίωση Σπουδών Τέκνων(τελευταίου τριμήνου), Βεβαίωση Εργοδότη (τελευταίου τριμήνου) & ΕΝΣΗΜΑ τελευταίας διετίας (για τη συνυπηρέτηση), Βεβαίωση επιδοτούμενης Ανεργίας/Εργασίας(συνυπηρέτηση), Επιμέλεια τέκνων εφόσον οι γονείς είναι διαζευγμένοι(Δικαστική Απόφαση)
  • Αν δεν αποσταλούν τα δικαιολογητικά που ορίζει αυστηρά η εγκύκλιος, δε θα προσμετρηθούν τα αντίστοιχα μόρια.
  • Όλοι οι εκπαιδευτικοί πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία προϋπηρεσίας τους που έχουν καταχωρηθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα teachers.minedu.gov από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και σε περίπτωση που διαπιστώσουν λάθη να ζητήσουν την διόρθωσή τους με αίτημα που γίνεται κατευθείαν μέσα στην πλατφόρμα αυτή και το οποίο λαμβάνουν και επεξεργάζονται οι διευθύνσεις εκπαίδευσης. Σε ότι αφορά στην ημερομηνία έναρξης καταχώρισης των προϋπηρεσιών, βάσει της εγκυκλίου των μεταθέσεων, οι προϋπηρεσίες στο ηλεκτρονικό σύστημα των μεταθέσεων καταχωρούνται από την ημερομηνία ανάληψης και όχι από την ημερομηνία της Υπουργικής Απόφασης.
  • Τα δικαιολογητικά θα αποστέλλονται σε μορφή pdf και όχι σε μορφή φωτογραφίας.
Δημοφιλή!!  Οδηγός Διαδικασίας Τοποθετήσεων από Υπεραριθμίες, Μεταθέσεις και Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών

Ερωτήσεις-Απαντήσεις

1)Είμαι νεοδιόριστος του 2023. Τι αίτηση πρέπει να κάνω;

Μόνο αίτηση οριστικής τοποθέτησης. Δηλαδή μόνο αίτηση, ώστε να τοποθετηθείς οργανικά σε ένα σχολείο της περιοχής, όπου έχεις διοριστεί τον περασμένο Αύγουστο.

2)Είμαι νεοδιόριστος 2023 μπορώ να ζητήσω μετάθεση σε άλλη περιοχή;

Όχι δυστυχώς, υπάρχει υποχρεωτική διετής υπηρέτηση στην περιοχή όπου διορίστηκες. Μπορείς να αιτηθείς μετάθεση του χρόνου τον Οκτώβρη.

3)Διορίστηκα στην Α Ανατ. Αττική τον Αύγουστο, μπορώ να ζητήσω να τοποθετηθώ οριστικά σε οργανική της Β Ανατολικής Αττικής μιας και είναι το ίδιο ΠΥΣΠΕ;

ΟΧΙ

4)Υπηρετώ μόνιμα στη γενική, μπορώ να ζητήσω μετάθεση σε οργανική ειδικής αγωγής.

Ναι αρκεί να έχεις μεταπτυχιακό, διδακτορικό, διδασκαλείο ειδικής αγωγής ή 5έτη προϋπηρεσία στην ειδική.

5)Πρώτα κάνω την ηλεκτρονική αίτηση και μετά στέλνω τα δικαιολογητικά(πχ οικογενειακή κατάσταση) στη διεύθυνσή μου με mail;

Ναι, στο mail πρέπει να αναφέρεις και τον αριθμό πρωτοκόλλου της ηλεκτρονικής αίτησης μετάθεσής σου. Διάβασε την εγκύκλιο για την ακριβή μορφή του mail σου.

6)Πως παίρνω πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή εντοπιότητας;

Με ηλεκτρονική αίτηση, μέσω του gov.gr Το έγγραφο το εκδίδει ο δήμος σου και θα το έχεις σχετικά άμεσα στο mail σου.

7)Στο gov.gr ζητά ημερομηνία λήξης ταυτότητας, τι βάζω; Και ποιο ΚΕΠ δηλώνω να επεξεργαστεί την αίτησή μου;

Τίποτε. Αφήστε κενό το πεδίο για λήξη ταυτότητας. Δηλώνετε όποιο ΚΕΠ θέλετε, έτσι κι αλλιώς ηλεκτρονικά θα πάρετε το έγγραφο.

8) Μπορώ να κάνω αίτηση και για μετάθεση σε θέσεις γενικής και για θέσεις γενικής αγωγής;

ΝΑΙ. Εξετάζεται πρώτα αυτή της ειδικής.

9)Αν πάρω μετάθεση και δεν μου αρέσει, μπορώ να πάρω κατευθείαν απόσπαση και να μην πάω;

Ναι, αλλά θα χρωστάς την οργανική σου που σημαίνει ότι για να ξαναπάρεις μετάθεση θα πρέπει να υπηρετήσεις κάποια στιγμή για ένα χρόνο στην οργανική που φέτος πήρες μετάθεση.

10)Θέλω να πάρω μετάθεση Θεσσαλονίκη, να δηλώσω όλη τη Β. Ελλάδα για να πάω τουλάχιστον πιο κοντά;

Δημοφιλή!!  Περί Κατανομής & Νέων Οργανικών Θέσεων στην Εκπαίδευση

Εσύ αποφασίζεις, όμως σκέψου ότι αν πιάσεις πχ Θάσο θα πρέπει να πας ένα χρόνο να υπηρετήσεις εκεί για να ξαναέχεις δικαίωμα σε μετάθεση στη Θεσσαλονίκη, ενώ αν δεν το προτιμήσεις, ίσως πάρεις απόσπαση μετά στη Θεσσαλονίκη και του χρόνου στο καπάκι μετάθεση, θα έχεις ανέβει στον τόπο σου ουσιαστικά από φέτος χωρίς να χρειαστεί να κάνεις ενδιάμεσες στάσεις. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα ρίσκο για το οποίο αποφασίζεις εσύ.

11)Τι στέλνω στη διεύθυνση εκπ/σης μου σε mail, τι γράφω στον τίτλο, τι αρχείο πρέπει να είναι;

Διαβάστε την εγκύκλιο σελ.3-5.

12) Από πότε πρέπει υπολογίζεται η προϋπηρεσία που καταχωρείται στο teachers.minedu;

Οι προϋπηρεσίες στο ηλεκτρονικό σύστημα των μεταθέσεων καταχωρούνται από την ημερομηνία ανάληψης και όχι από την ημερομηνία της Υπουργικής Απόφασης.

13) Έκανα αίτηση μετάθεσης και το μετάνιωσα! Μπορώ να την ακυρώσω;

Ανάκληση της αίτησης μετάθεσης μπορεί να γίνει μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος, μέχρι 31/12/2023 και σε περίπτωση ανάκλησης, η αίτηση θεωρείται άκυρη και δεν μπορεί να ενεργοποιηθεί ή να υποβληθεί εκ νέου.

14) Θέλω να κάνω αίτηση μετάθεσης για άλλη περιοχή διορισμού, αλλά σε περίπτωση που δεν την πάρω θέλω να αλλάξω και την οργανική μου εντός της περιοχής που είμαι και να πάω σε άλλο σχολείο, τι κάνω;

Θα κάνεις δύο αιτήσεις. Μία για μετάθεση από ΠΥΣΠΕ σε ΠΥΣΠΕ και μια για Βελτίωση(μετάθεση εντός ΠΥΣΠΕ). Προηγείται η αίτηση μετάθεσης σε άλλη περιοχή και σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθεί αυτή, τότε σε επόμενο χρόνο θα δηλώσεις σχολεία για να διεκδικήσεις την βελτίωση, δηλαδή την αλλαγή οργανικής εντός της περιοχής διορισμού που ήδη βρίσκεσαι. Εννοείται πως εάν πάρεις μετάθεση σε άλλη περιοχή διορισμού, τότε δεν υφίσταται πια η αίτησή σου για βελτίωση θέσης στην περιοχή που ήσουν πριν. Θα πας στη νέα περιοχή και θα δηλώσεις εκεί μετά πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς προτιμήσεις, ώστε να πάρεις οργανική σε σχολείο της νέας σου περιοχής.

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τα θέματα που συζητούν οι σύλλογοι διδασκόντων αυτές τις μέρες

Ακόμη:

Μετά από ερωτήματα διευθύνσεων στο αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Παιδείας, οι νεοδιόριστοι του 2022 μπορούν να κάνουν αίτηση μετάθεσης στην Ειδική αγωγή, καθώς στην τριετή διδακτική υπηρεσία συμπεριλαμβάνεται και η προϋπηρεσία ως αναπληρωτές!

Σε περίπτωση που μέσα στην αίτηση μετάθεσης δεν έχουν προσμετρηθεί κάποια δικαιολογητικά, όπως γάμος, παιδιά, συνυπηρέτηση πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικό αίτημα στο teachers.minedu.gov.gr Ακόμη και αν υπάρχει λάθος πρέπει να κατατεθεί η αίτηση μέσα στην προθεσμία και θα διορθωθεί από τους υπαλλήλους της εκάστοτε διεύθυνσης!
Στις ειδικές κατηγορίες περιλαμβάνει μόνο τις γνωστές ασθένειες του Π.Δ. 1996, καμία αναφορά σε ποσοστό αναπηρίας 75% και άνω ιδίου εκπαιδευτικού ή συζύγου και παιδιών:
Το 75% αφορά μόνο σε αποσπάσεις, όχι σε μεταθέσεις. Στις μεταθέσεις ισχύει στο ακέραιο το Π.Δ. του 1996.
Τέλος, σε κάθε περίπτωση διαβάζουμε την εγκύκλιο εδώ !
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το e-wall.net στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή.
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.
Avatar photo

Αντώνης Καραφώτης

Δάσκαλος, με μεταπτυχιακό, όπως όλοι οι δάσκαλοι.. Μεγάλωσε στη Δράμα, σπούδασε Θεσσαλονίκη, διδάσκει στην Αθήνα. Για πολλά χρόνια είναι στέλεχος κατασκηνώσεων. Ασχολείται με το διάβασμα, τον Παναθηναϊκό και τώρα τελευταία πολύ με το e-wall.. Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. "Κώστας Σωτηρίου

Κύλιση προς τα επάνω